Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: obnova systemu [vyřešeno]  (Přečteno 12767 krát)

nuclex

• Aktivní člen
  • *
obnova systemu
« Odpověď #25 kdy: 07 Února 2007, 12:43:11 »
Citace: Guido
Citace: Ripper
guido: prosimte, uklidni si svuj spam.
Tak to jsem nějak nepochopil.
Ale on ma pravdu.. Edit je lepci jako sekat kazdou myslenku pod sebe do nov.p.

Kdyz to funguje i tak i tak.. neni to snad dezinformace.. ale fakt.

Pro nekoho jeste teorie pro nekoho uz znalost zadna perla to neni.. Konfrontoval svuj nazor.. Kdyz to xixi bude delat kazdy hmm...
Pentest Tutoriály :: WiFi Hacking Ubuntu :: FreeWiFi HotSpot :: Gnome #LTS 10.04 / 2.6.32.24

vlasto

• Stálý člen
  • **
obnova systemu
« Odpověď #26 kdy: 07 Února 2007, 15:09:12 »
vlasto: na to ze mas Linux 14dni delas zajimavy veci. podivej, pokud mas porad zalohu (to je soubor backup.tgz), tak postupuj podle navodu a obnov to za pomoci livecd (druha metoda v poradi).
Tak jsem to obnovil  z live distribuce a ten problém co mám s přihlašovací obrazovkou je stále.To znamená,že při zálohování se asi něco vynechává.Dle tohoto příkazu :
tar cvpzf /backup.tgz --exclude=/proc --exclude=/lost+found --exclude=/mnt --exclude=/media --exclude=/sys --exclude=/backup.tgz /
tam asi něco schází co se má zálohovat.Dle vysvětlení znamená -exclude -určitý adresář nezálohovat.Proč tam je ---exclude=/sys
Chápu to,že se nemá zálohovat systemový soubor?
Pánové ,vím že moje dotazy vypadají u Vás přihlouple,ale já nemám jinou možnost se zeptat.
Děkuji
« Poslední změna: 13 Října 2007, 17:11:47 od Anna Taliánová »

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
obnova systemu
« Odpověď #27 kdy: 07 Února 2007, 15:36:46 »
Adresar /sys neobsahuje soubory v pravem slova smyslu, ale zjednodusene receno jenom indikatory ruznych hodnot a promennych beziciho systemu. Proto neni nutne (a vlastne ani dost dobre mozne) tento adresar zazalohovat.

P.S. pro zacatecniky (a nejen pro ne) rozhodne doporucuji zalohovat z DesktopCD (Instalacni LiveCD Ubuntu) pomoci nastroje partimage - je to jednoduche, rychle, efektivni a spolehlive.

http://www.linuxexpres.cz/praxe/partimage-bezpecne-zalohovani

vlasto

• Stálý člen
  • **
obnova systemu
« Odpověď #28 kdy: 07 Února 2007, 16:36:29 »
Prosim,
měl jsem spuštěnou verzi Ubuntu live 5.10 a nemohu to tam najít.Ještě jednu radu.
Děkuji

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
obnova systemu
« Odpověď #29 kdy: 07 Února 2007, 16:53:25 »
Pro Breezy:
Kód: [Vybrat]
wget http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/p/partimage/partimage_0.6.4-11ubuntu1_i386.deb
sudo dpkg -i partimage_0.6.4-11ubuntu1_i386.deb
sudo partimage
Pro Dapper:
wget http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/p/partimage/partimage_0.6.4-14_i386.deb
sudo dpkg -i partimage_0.6.4-14_i386.deb
sudo partimage
Pro Edgy:
wget http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/p/partimage/partimage_0.6.4-15ubuntu2_i386.deb
sudo dpkg -i partimage_0.6.4-15ubuntu2_i386.deb
sudo partimage
Pro Feisty:
wget http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/p/partimage/partimage_0.6.4-17_i386.deb
sudo dpkg -i partimage_0.6.4-17_i386.deb
sudo partimage

nuclex

• Aktivní člen
  • *
obnova systemu
« Odpověď #30 kdy: 07 Února 2007, 17:35:02 »
Citace: lukas.svoboda
--- doporucuji zalohovat z DesktopCD (Instalacni LiveCD Ubuntu) pomoci nastroje partimage - je to jednoduche, rychle, efektivni a spolehlive.

http://www.linuxexpres.cz/praxe/partimage-bezpecne-zalohovani
Doporucite nejake distro co v pohode soupnu na 233MHz 160MB ram.. abych tam mohl provozovat ten backup servr..?
Dik.
Pentest Tutoriály :: WiFi Hacking Ubuntu :: FreeWiFi HotSpot :: Gnome #LTS 10.04 / 2.6.32.24

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
obnova systemu
« Odpověď #31 kdy: 07 Února 2007, 18:00:16 »
K tomu se taky musím vyjádřit.

Guido:
I kdyby Ripper napsal nebetyčnou debilotinu, tak mu nebudu ani náhodou to omlacovat o hlavu. Lidí jako on tu je velice málo, vážím si jich a respektuju lidskost a omylnost! Nehledě na jeho skvělou práci pro toto fórum a Wiki!
Musíte si uvědomit, že většína zde přispívajících jsou prachsprostí(to není sprosté slovo :) ) uživatelé, kteří radí jiným uživatelům.
Serverových správců a guru, kteří tomu "skutečně" rozumí tu je jen pár. Mezi ně považuji i vás, což jsem už jednou vyjádřil.

Když jsem poprvé slyšel o filosofii Ubuntu, řekl jsem si, že to je jen obvyklí blábol. Až tady mezi těmito lidmi mi opravdu došlo, že to není jen prázdné slovo! A snažím se alespoň z části naplnit onu filosofii.

Nemyslete si, že to je jediná "výměna názorů" tu na fóru. Byli i jiné, za které nejsme jistě pyšní.
Díky za vaší práci pro lidi, kteří se sem dostanou za touhou poznat "Nové obzory"!

Milhouse

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Guido

• Aktivní člen
  • *
obnova systemu
« Odpověď #32 kdy: 07 Února 2007, 19:24:44 »
Citace: nuclex
Doporucite nejake distro co v pohode soupnu na 233MHz 160MB ram.. abych tam mohl provozovat ten backup servr..?
Dik.
Jestli tam nevyžadujete grafiku, tak v podstatě cokoli, klidně asi(? nemám zkušenost) Ubuntu Server.

Pokud chcete i grafiku, tak osobně doporučuji Slackware a jako desktop Fluxbox. Dobrá kombinace.
Guido

Guido

• Aktivní člen
  • *
obnova systemu
« Odpověď #33 kdy: 07 Února 2007, 19:29:04 »
OK. Vypadá to, že mě za můj příspěvek k Ripperovi (dosud) nikdo nepochválil. Takže kohokoli se to dotklo - omlouvám se.
Guido

nuclex

• Aktivní člen
  • *
obnova systemu
« Odpověď #34 kdy: 08 Února 2007, 00:16:12 »
Dik.
Jestli tam nevyžadujete grafiku, tak v podstatě cokoli, klidně asi(? nemám zkušenost) Ubuntu Server.

Pokud chcete i grafiku, tak osobně doporučuji Slackware a jako desktop Fluxbox. Dobrá kombinace.
Ubuntu neumi old chipset sis :-(

Guido

• Aktivní člen
  • *
obnova systemu
« Odpověď #35 kdy: 08 Února 2007, 08:46:59 »
[Ubuntu neumi old chipset sis :-(
Tak zkuste starý Debian. Myslím, že 3.0 Woody by to měl zvládnout.
Guido

nuclex

• Aktivní člen
  • *
obnova systemu
« Odpověď #36 kdy: 08 Února 2007, 11:24:13 »
[Ubuntu neumi old chipset sis :-(
Tak zkuste starý Debian. Myslím, že 3.0 Woody by to měl zvládnout.
Diky za tip..

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
obnova systemu
« Odpověď #37 kdy: 08 Února 2007, 11:33:16 »
Citace: vlasto
Prosim,
měl jsem spuštěnou verzi Ubuntu live 5.10 a nemohu to tam najít.Ještě jednu radu.
Děkuji
vlasto, myslím, že by se hodilo menší vysvětlení. děláš tu věci, nad kterými mi zůstává rozum stát. jseš viditelně začátečník, pokoušíš se zálohovat a obnovit systém, což je jednoznačně dost pokročilá věc, a přitom používáš Ubuntu 5.10?!

nechceš nám první vysvětlit, kvůli čemu potřebuješ zálohovat systém, proč používáš Ubuntu 5.10 místo nejnovějšího 6.10, a ostatní podrobnosti? třeba bysme ti pak byli schopni lépe poradit.

2 nuclex: na nové dotazy se zakládá nové vlákno.
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

nuclex

• Aktivní člen
  • *
obnova systemu
« Odpověď #38 kdy: 08 Února 2007, 11:45:56 »
Klidne to presun.. zmoderuj.. Dik.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
obnova systemu
« Odpověď #39 kdy: 08 Února 2007, 17:34:31 »
Ja to skusam od zaciatku ako to tu spominate tiez a tiez mi ten odkaz z wiki nefunguje. Co som dal prvy dotaz tak som zalohoval 6.10 a teraz som to skusal na fieste 7.04 a po obnove sa zacne nacitavat system nabehne to prve logo kde sa zobrazuje ukazatel nacitavania a hned na zaciatku to skonci, pomoze len ctrl+alt+del na ten reaguje.

Tak som prave skusil v grub menu.lst zmenit UUID disku na klasicku cestu /dev/hdb1 a zalohovany a obnoveny system nabehol.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

vlasto

• Stálý člen
  • **
obnova systemu
« Odpověď #40 kdy: 09 Února 2007, 17:37:36 »
Citace: vlasto
Prosim,
Děkuji
vlasto, myslím, že by se hodilo menší vysvětlení. děláš tu věci, nad kterými mi zůstává rozum stát. jseš viditelně začátečník, pokoušíš se zálohovat a obnovit systém, což je jednoznačně dost pokročilá věc, a přitom používáš Ubuntu 5.10?!

nechceš nám první vysvětlit, kvůli čemu potřebuješ zálohovat systém, proč používáš Ubuntu 5.10 místo nejnovějšího 6.10, a ostatní podrobnosti? třeba bysme ti pak byli schopni lépe poradit.

1/ Takže na vysvětlenou. Když jsem zjistil kde se počítač zapíná,tak moje druhá starost byla zálohovat data.Jedná se o začátky práce na počítači/pouze uživatelsky/cca.před 7-8 lety.
2/ Linux je na rozdíl od Win podstatně složitější .Pokud se k tomu nedostaneš někde v práci nebo mezi kamarády tak sbírat jednotlivé střípky a skládat je do sebe je dosti náročné.Linux se mně líbí a chci se ho naučit ovládat.
3/ Je to forum pro začátečníky, tak prostě s takovými hloupými dotazy jako ode mne  musíš počítat.
4/ Dle rady výše si mám vzít live CD a z něho spustit zálohu systemu.Já mám live CD Ubuntu 5.10.Jestli se dá použít také 6.10 jako live to nevím,ale asi to vypadá že ano.
5/ Je mně 57 let a v práci jsme byli rádi když jsme vyfasoval starou NISU.Ve škole jsme nesměli používat kalkulačky.
Tím chci říct,že to chce býti na takovéto začátečníky vlídnější.
S pozdravem
« Poslední změna: 13 Října 2007, 17:13:59 od Anna Taliánová »

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
obnova systemu
« Odpověď #41 kdy: 09 Února 2007, 17:59:41 »
a to sem si myslel, ze jsem jeden z mala, co se snazi neradit RTFM.
co se tyka zalohovani, tenhle zpusob ti zazalohuje kompletne cely system. hodi se to, pokud hodlas neco preinstalovat ale presto si chces nechat zalohu, nebo na nejake nebezpecne pokusy se systemem. pro obycejne zalohovani bych doporucil zalohovat jen uzivatelska data, a ne kompletne celej system. aplikace se daji doinstalovat lehce znovu, osobni data se obnovuji tezko. takze na zalohovani bych doporucil proste zazipovat si celej domovskej adresar, a ten si treba nekam vypalit. nikde jinde, nez v domovskem adresari, uzivatel data nema. co se tyka systemu, tak je dobre zalohovat adresar /etc, tam jsou veskere konfiguracni soubory. navic to ma pouhych par mega.

co se tyka ubuntu 5.10, pochopil jsem to tak, ze ho mas zaroven i nainstalovany. vzhledem k tomu,  ze to vypada, ze mas linux par tydnu, nechapal jsem, proc si nenainstalujes rovnou nejnovejsi 6.10. cd ubuntu 6.10 je samozrejme bootovatelne.

pokud chces za kazdou cenu zalohovat cely system, jednoduche reseni je pouzit gparted (live cd), ktere ti proste zkopiruje cely diskovy oddil na jiny disk nebo na stejny disk jako jiny oddil. to samozrejme pak nejde vypalit na dvd nebo tak, ale jako kratkodoba zaloha to pouzit lze. dalsi moznosti je pouzit ten partimage, ale opet musis zalohovat (tentokrat do souboru) na jiny oddil nez aktualni. ja jsem prelozil vyse zminenovany navod, protoze se mi libilo, ze si muzu zazalohovat system na stejny oddil jako zalohuju, takze nepotrebuju oddil navic. opet ale opakuju, ze je to zaloha systemu, nikoliv (pouze) uzivatelskych dat.

2 tibor: nevymenil jsi mezitim disk?
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

vlasto

• Stálý člen
  • **
obnova systemu
« Odpověď #42 kdy: 10 Února 2007, 10:53:59 »
Ahoj,
mám další problém.Jak a kde nastavím cestu pro zálohu při použití Partimage?
Nemohu to tam nikde najít.
Děkuji

vlasto

• Stálý člen
  • **
obnova systemu
« Odpověď #43 kdy: 10 Února 2007, 14:03:21 »
Pardon,už to mám.Vidím to.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.