a to sem si myslel, ze jsem jeden z mala, co se snazi neradit RTFM.
co se tyka zalohovani, tenhle zpusob ti zazalohuje kompletne cely system. hodi se to, pokud hodlas neco preinstalovat ale presto si chces nechat zalohu, nebo na nejake nebezpecne pokusy se systemem. pro obycejne zalohovani bych doporucil zalohovat jen uzivatelska data, a ne kompletne celej system. aplikace se daji doinstalovat lehce znovu, osobni data se obnovuji tezko. takze na zalohovani bych doporucil proste zazipovat si celej domovskej adresar, a ten si treba nekam vypalit. nikde jinde, nez v domovskem adresari, uzivatel data nema. co se tyka systemu, tak je dobre zalohovat adresar /etc, tam jsou veskere konfiguracni soubory. navic to ma pouhych par mega.
co se tyka ubuntu 5.10, pochopil jsem to tak, ze ho mas zaroven i nainstalovany. vzhledem k tomu, ze to vypada, ze mas linux par tydnu, nechapal jsem, proc si nenainstalujes rovnou nejnovejsi 6.10. cd ubuntu 6.10 je samozrejme bootovatelne.
pokud chces za kazdou cenu zalohovat cely system, jednoduche reseni je pouzit gparted (live cd), ktere ti proste zkopiruje cely diskovy oddil na jiny disk nebo na stejny disk jako jiny oddil. to samozrejme pak nejde vypalit na dvd nebo tak, ale jako kratkodoba zaloha to pouzit lze. dalsi moznosti je pouzit ten partimage, ale opet musis zalohovat (tentokrat do souboru) na jiny oddil nez aktualni. ja jsem prelozil vyse zminenovany navod, protoze se mi libilo, ze si muzu zazalohovat system na stejny oddil jako zalohuju, takze nepotrebuju oddil navic. opet ale opakuju, ze je to zaloha systemu, nikoliv (pouze) uzivatelskych dat.
2 tibor: nevymenil jsi mezitim disk?