Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Root heslo  (Přečteno 1303 krát)

Farishta

• Návštěvník
Root heslo
« kdy: 03 Ledna 2014, 17:52:53 »
Dobrý den,

prosím pomozte mi...

Ode dneška mám Linux Ubuntu (ten nejnovější) a jsem úplný nováček - nikdy jsem ho neměla.

Měla jsem tu uživatelský účet který byl přiřazen jako správce. Když jsem v nabídce měla správce, normální, tak jsem dala účet normální. Ale od té doby se všechny instalace, mazání atd změnili na root heslo, a nemůžu už nic dělat..ani se dostat už k tomuto účtu, abych ho dala zas na správce...

Nejsem IT a i když jsem se snažila v Terminálu dát, to co jsem našla na netu, tak to leda chtělo nejdřív mé heslo a když jsem ho zadala, napsala to jen, že nejsem v "sudoers file"

Prosím kdokoliv pomozte mi...i kdyby přes Teamviewer nebo co jde na Linuxu, ale tohle mě fakt štve..

geofre

Re:Root heslo
« Odpověď #1 kdy: 03 Ledna 2014, 18:07:52 »
Stačí trochu projít fórum...

http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=70130.0

EDIT: Pro nováčka by byla pravděpodobně lepší verze 12.04 LTS  ;)
« Poslední změna: 03 Ledna 2014, 18:16:58 od geofre »
Ubuntu Mate 14.04 LTS / W7 64-bit

geofre

« Odpověď #2 kdy: 03 Ledna 2014, 18:24:16 »
1) Restartovat PC
2) V nabídce, kde vybíráte s jakým OS budete pracovat vyberte tu z možností, která obsahuje "recovery mod"
3) Až se objeví další nabídka, vyberte možnost "root" a postupně zadejte následující příkazy (každý řádek je jeden příkaz!)
Kód: [Vybrat]
addgroup --system admin
adduser jméno_požadovaného_uživatele admin
místo "jméno_požadovaného_uživatele" zadat své uživatelské jméno
4)až to vše zdárně proběhne napište
Kód: [Vybrat]
shutdown -r nowa po restartu se normálně přihlaste jak jste zvyklá...

Cuore

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 03 Ledna 2014, 18:48:32 »
Hlavní je asi dlouhodobá podpora oproti nonLTS

geofre

« Odpověď #4 kdy: 03 Ledna 2014, 18:51:32 »
Na odpověď na toto bude pravděpodobně potřeba odpovědi od někoho zkušenějšího... Já volil LTS protože mi byla doporučena ale především kvůli své grafické kartě...

Řekl bych, že LTS verze na tom bude lépe s obecnou podporou (přeci jen má 5ti letou podporu) , aktualizacemi a ovladači, ale to je jen můj skromný názor...
« Poslední změna: 03 Ledna 2014, 19:01:48 od geofre »

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 03 Ledna 2014, 21:37:21 »
Jinak ano, až teď se dovídám, že pro nováčky je nej ta jiná verze Ubuntu, ale mohu se zeptat v čem?

Obvykle je tam mene chyb, je to vice vyladene a stabilnejsi. Ale jsou tam na druhou stranu nektere aplikace starsi, nez v normanim vydani. LTS verze ubuntu je specialne pro lidi (firmy), kteri (kvuli podpore) nechteji casto instalovat novou verzi normalniho vydani ubuntu.
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

donny

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 04 Ledna 2014, 00:20:18 »
+1 pro LTS (momentalne Ubuntu 12.04). Nebudes resit "detske" problemy tech kratkodobejsich vydani a nebudes muset upgradovat na novou verzi pet let od vydani LTS.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Cuore

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 04 Ledna 2014, 12:33:28 »
o data přijít můžeš, hlavně poslední dobou to ubuntí povýšení dost často končí černou obrazovkou. Proto většina povyšuje stylem reinstalace, což je rychlejší, bezpečnější a systém je čistý. Základní předpoklad je mít oddělené /home aby uživatel měl své data v bezpečí  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.