Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu a Windows 7  (Přečteno 2205 krát)

edman

• Návštěvník
Ubuntu a Windows 7
« kdy: 07 Února 2014, 20:23:50 »
Dobrý večer. Mám problém. Chtěl bych doinstalovat Ubuntu 13.10 k Windows 7 ale při instalaci Ubuntu mi napíše, že nerozpoznal žádný nainstalovaný systém  :(. Chtěl jsem se zeptat jestli s tím má někdo zkušenost nebo jak nejjednodušeji nainstalovat Ubuntu společně s Windows 7. Zda-li stačí rozdělit harddisk ve Windows na dva a potom na ten druhý nainstalovat Ubuntu?!. Děkuji Eda.

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
  • Narozen v komunismu, zemřu v komunismu.
Re:Ubuntu a Windows 7
« Odpověď #1 kdy: 07 Února 2014, 20:51:56 »
Moc toho nepises, budu teda predpokladat, ze mas jeden disk s jednim oddilem C:, na nemz mas Windows.

Prvni vec je zazalohovat data! Potom v nejakem partition manageru pod windows zmensis oddil C: a vytvoris minimalne jeden dalsi oddil (formatovat to nebudes). Doporucuju vytvorit jeste dalsi oddil na data D: (zformatovat na NTFS) a jeden maly oddil cca. ve velikosti tve RAM, podle toho kolik jim mas (taky neformatujes).

Potom strcis do mechaniky CD Ubuntu a restartujes PC. Nabehne ti boot z CDecka (musis mit povoleno v BIOSu). nabehne Ubuntu live a kliknes na instalovat. Das vlastni instalaci, potom vyberes ten vetsi oddil, ktery jsi neformatoval a oznacis ho jako "/" a zformatujes na ext4, ten maly oddil oznacis jako SWAP. Projede ti instalace Ubuntu (mezi jinym i GRUB, ktery nainstalujes na /sda), restartujes, spusti se GRUB a v nem bys mel mit volbu Ubuntu a Windows, zapnes system, ktery budes chtit.
Kdyby volba Windows chybela, tak se tam da z Ubuntu dondat, navody jsou na netu.

Jedine co by ti mohlo vadit, ze kdyz se rozhodnes Ubuntu odebrat, tak musis obnovit zavadec Windows. pokud by ses tomuto chtel v budoucnu vyhnout, tak jeste pred zapocetim instalace Ubuntu stahni a nainstaluj ve Windows program EasyBCD. Nasledne pri instalaci Ubuntu nesmis dat GRUB na /sda, ale na ten oddil, kde bude Ubuntu (asi /sda2). No a po instalaci Ubuntu se prvne vratis do Windows a v tom EasyBCD si nastavis boot Ubuntu (GRUBu).

Cuore

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 07 Února 2014, 22:11:14 »
Tak snadné to nebude, pokud instalátor nenašel widle, tak tam ani nebudou po intalaci. Tohle budeš muset rozseknout hned na začátku, dej sem výstup ze
Kód: [Vybrat]
sudo parted -l jak ten disk máš rozdělený.

edman

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 08 Února 2014, 10:43:57 »
Mám terabajtovej HDD rozdělenej na C a D. Myslel jsem třeba jestli funguje něco jako oprava spouštěče Windows a potom jestli by ho Ubuntu rozpoznalo. Nebudu riskovat ztrátu celých windows kde mám úplně všechno kvůli tomu abych vyzkoušel nainstalovat a seznámit se s novým Ubuntu. Ale samozřejmě děkuji za vaše rady.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 08 Února 2014, 11:03:48 »
Možná je ten win nainstalován na Efi a tím pádem ho legacy boot nevidí a musel by jsi nabootovat flešku s Ubuntu v Efi módu.

ps: jinak poslední Ubuntu není 13.10 ale 12.04.4 které vyšlo před dvěma dny ;)
http://releases.ubuntu.com/precise/ubuntu-12.04.4-desktop-amd64.iso
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

edman

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 08 Února 2014, 11:52:51 »
A jak nabootuju v EFI? Jo z flešky to Ubuntu instaluju.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 08 Února 2014, 11:59:37 »
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

edman

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 08 Února 2014, 12:41:12 »
Dobrá vyzkouším. Díky moc za čas a odpovědi.

edman

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 08 Února 2014, 17:38:19 »
Tak já jsem to spouštěl v UEFI protože jsem si té první možnosti nevšiml. Teď už to Windows normálně vidí. Děkuji za pomoc.

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
  • Narozen v komunismu, zemřu v komunismu.
« Odpověď #9 kdy: 08 Února 2014, 17:46:25 »
Citace
Nebudu riskovat ztrátu celých windows kde mám úplně všechno kvůli tomu abych vyzkoušel nainstalovat a seznámit se s novým Ubuntu.

Drobne upozorneni: na pokusy se pouziva virtualizace systemu - Virtualbox je zdarma, nehrozi ztrata niceho.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.