Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: zjištění funkčnosti grafické karty  (Přečteno 4906 krát)

kukide

• Aktivní člen
  • *
    • Cafescope
zjištění funkčnosti grafické karty
« kdy: 12 Února 2014, 17:58:43 »
Ahoj, stalo se mi že po zapnutí počítače zkončil start v terminálu. ten normálně funguje můžu se tam zalogovat, ale na příkazi co vyžadují nějaké grafické rozhraní to píše nějakej eror stím že nemá displej nebo tak něco.
Podezdřívám že mi nějakým způsobem odešla grafická karta a nebo se tam s aktualizací dostal nějaký update.

Jak zjistím jestli ta grafická karta pracuje správně? Nebo případně vrátím zpět ovladač na nějakou starší verzi nebo přepnu na grafický čip co je na desce.

Ubuntu z cd běží normálně. Mám Nvidii.

Předem dík za radu.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:zjištění funkčnosti grafické karty
« Odpověď #1 kdy: 12 Února 2014, 18:01:25 »
to píše nějakej eror stím že nemá displej nebo tak něco.

Tam napiš nějakej příkaz nebo tak něco a bude to fungovat.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Rover623

« Odpověď #2 kdy: 12 Února 2014, 18:04:11 »
Měl jsi nainstalovaný nesvobodný ovladač nVidia?
Jakou máš verzi systému?
Co za grafiku to je (model)?

kukide

• Aktivní člen
  • *
    • Cafescope
« Odpověď #3 kdy: 12 Února 2014, 18:13:46 »
No třeba pohybovat se v adresáři mi šlo, ale spustit nautilus tak to psalo tu chybu. Moc kamarát s terminálem nejsem systém běžel několik let v pohodě takže jsme terminál neviužíval.

ještě dodám že mám ubuntu 12.04 grafiku nevím nějakou nvidii od asusu pár let starou na ní nic nepřečtu a papíry už ktomu nemám. Můžu to nějak zjistit z live cd?

kukide

• Aktivní člen
  • *
    • Cafescope
« Odpověď #4 kdy: 12 Února 2014, 19:00:05 »
jo tak je to NVIDIA Corporation G71 [GeForce 7900 GS] a nesvobodný ovladač jsem měl

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 12 Února 2014, 19:42:32 »
Dobře, takže odbouchneme nejdřív ten nesvobodný ovladač. Při startu drž SHIFT a z nabídky GRUBu vyber recovery, z následné nabídky nejdřív proveď fsck, potom si povol síť a nakonec zvol konzoli roota, do ní dej tohle
Kód: [Vybrat]
apt-get remove --purge nvidia-*
apt-get autoremove
rm /etc/X11/xorg.conf
apt-get install nvidia-common
shutdown -r now
nyní už by ti měla naběhnout grafika (svobodný ovladač).

Pro pokračování a povolení nesvobodného ovladače, potřebuji vědět z jaké revize jsi tu 12.04 instaloval, pokud jsi neměnil jádro, lze to poznat i z verze jádra
uname -a

kukide

• Aktivní člen
  • *
    • Cafescope
« Odpověď #6 kdy: 12 Února 2014, 20:48:00 »
:) tak jsem to spustil v recavery když jsem dal když jsem dal spustit v bezpečném grafickém režimu tak to napsalo no screens found, pak jsem teda spustil příkazovou řádku a zadával ty příkazy co jsi mi napsal
první dva proběhly vpořádku
zbylý tři se mi nepodařili spustit teď koukám že jsem u rm /etc/X11/xorg.conf zapoměl tečku tak proto to psalo že neexistuje
u instalace nvidia-common to psalo že nelze stáhnout adresáře asi nebyl připojenej internet
ale teď když jsem to restartoval tak vše naběhlo vpořádku sláva :)

co mám teda dělat dál s ovladačema? teď se nepoužívají žádný nesvobodný ovladače
uname -a vypsalo tohle:
3.2.0-58-generic #88-Ubuntu SMP Tue Dec 3 17:37:58 UTC 2013 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Rover623

« Odpověď #7 kdy: 12 Února 2014, 22:52:42 »
Takže teď, prvně povol nevydané aktualizace a aktualizuj systém. Potom doinstaluj ten nvidia-common a taky jádro 3.5, tedy
sudo apt-get install nvidia-common
sudo apt-get install linux-generic-lts-quantal linux-generic-lts-quantal-eol-upgrade linux-headers-generic-lts-quantal
restartuj systém a spusť nástroj pro dodatečné ovladače. Měl by jsi tam mít jen 2 a to 304 a 304-update, povol ten 304-update

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.