Zdravím, s linuxem začínám tak jestli se ptám blbě tak mne hned nekamenujte.
Protože se chci v linuxu hodně vrtat, abych se něco i naučil, budu často reinstalovat, čili chtěl bych rozdělit disk na /,/home a /swap tak, aby to bylo při reinstalaci bez problémů. Dále bych chtěl mít ideálně vše zašifrované, v nejhorším aspoň home.
Dotazy
1. když nastavím ubuntu při instalaci na šifrování celého disku a nastavení LVM tak to je sice ideální, ale při následné reinstalaci se k / nedostanu a musím to celé smazat nebo jsem alespoň nepřišel na to jak to udělat abych zachoval /home a jen přeinstalovat /
2. další možnost je zašifrovat jen /home a zbytek dát napevno, tady asi nebude problém snad jen jestli nebude potíž s šifrovaným oddílem, stačí když budu znát heslo, případně nastavím stejného uživatele? nebo si musím někde zazálohovat nějaké klíče?
3. další možnost je vytvořit 3 oddíly zašifrované (/,/home,/swap) ale tady chce po mně linux na každý oddíl samostatně heslo, tohle by byla asi nejlepší varianta, ale chtělo by to někde nastavit aby linux věděl že heslo je všude stejné a pořád se mne dokola neptal. Navíc tady může vyvstat případný problém viz bod 2 s klíčema nebo stačí zase znát jen heslo?
Teďka když to po sobě čtu tak to zní dost zmateně, snad tomu bude někdo chytrý rozumět.