Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Harddisk  (Přečteno 2374 krát)

tony6777

• Návštěvník
Harddisk
« kdy: 10 Března 2014, 16:21:20 »
mam problem naistaloval som ubuntu 12.04 este vo viste a to na 44 GB harddisku a potom som vymazal vistu a teraz neviem rozsirit ubuntu na cely disk,mam len tych 44 gb a uz vypisuje,ze mam malo miesta,ako to mam spravit? poradte,ale upozornujem,ze som zaciatocnik...to ste asi pochopili vsetci...dakujem vopred

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Harddisk
« Odpověď #1 kdy: 10 Března 2014, 16:36:04 »
Nainstalovat program jménem gparted, spustit a ukázat nám to.
Jinak stejně operace s diskem se provádí v live verzi takže stačí spustit live cd/usb Ubuntu a program gparted už tam je. ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

jmp

• Host
« Odpověď #2 kdy: 10 Března 2014, 18:25:11 »
pokud to bylo instalováno jako wubi, tak je asi docela v háji...

tony6777

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Března 2014, 21:52:10 »
instaloval som to cez wubi
gparted
neobsazeno    188.47 gib
/dev/sda2 extended    44.41 gib
/dev sda3  ext4    42 gib
neobsazeno       1.99 gib

a co teraz

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #4 kdy: 11 Března 2014, 00:18:57 »
instaloval som to cez wubi
gparted
neobsazeno    188.47 gib
/dev sda3  ext4    42 gib

a co teraz
No a tenhle výcuc je z čeho? Snad ne z gparted? ;D
Tohle ale jako instalované přes WUBI nevypadá, pokud bys smazal Visty, tak bys nerozběhal ani "ň". Trochu nechápu - máš sda2 rozšířený oddíl 44.41 gib, ale nemáš žádný logický oddíl sda5? To jsi opsal ručně? Sda3 bude možná ve skutečnosti sda5, pak by to asi sedělo... Zatím z toho kouká vytažení potřebných dat a čistá instalace s asistovaným dělením disku.

Z livecd

Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l
to co ti vyplivne označ, zkopíruj, zde v odpovědi stiskni ten dvojitý křížek nad smajlíkama a text vlož mezi ty závorky kde bude blikat kurzor...
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

tony6777

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 11 Března 2014, 01:39:31 »
gparted
neobsazeno    188.47 gib
/dev sda5  ext4    42 gib
opisal som to rucne  a sda3 je 5 zle som to opisal a vistu nemozem nikde najst,disk je 250gb
uz nemam na to nervy

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 11 Března 2014, 08:35:39 »
V tom gparted budeš muset nejdříve zvětšit ten extended a až potom lze roztáhnout sda5.

uz nemam na to nervy
http://cs.wikipedia.org/wiki/Print_Screen
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #7 kdy: 11 Března 2014, 12:16:00 »
gparted
neobsazeno    188.47 gib
/dev sda5  ext4    42 gib
opisal som to rucne  a sda3 je 5 zle som to opisal a vistu nemozem nikde najst,disk je 250gb
uz nemam na to nervy
Já nemyslel reinstall visty. Jde o to, čeho chceš docílit. Jestli budeš mít na tom PC pouze linux,protože win ses zbavil, tak si z toho disku stáhni co potřebuješ a přeinstaluj to celý. Změna velikosti oddílů v klikátku složitá není, ale i tak za předpokladu, že s tím máš zkušenost. Reinstalaci linuxu máš do půl hodiny bez nervů - už máš vyzkoušeno, že ti vše funguje, zvětšování oddílu s nejistotou co děláš tak krátce trvat nebude.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 11 Března 2014, 13:23:36 »
Jak tady vždy rozlišujeme co je nejméně bolestivé pro začátečníka a snažíme se předejít nečekaným BFU zákrokům a při tom by jsme to dělaly úplně jinak že, takhle to vypadá že je to vše složité :)

Já bych vytvořil novou patrtišnu ze začátku a nakopčil tam obsah sda5 a ten extended sda2 i s sda5 vymazal a rychle doupravil dle požadavků. Pak jen upravit případně UUID swapu v fstab a obnovit grub. Měl bych to rychleji než čistou instalaci, dělal jsem to už nespočet krát. Jenže tohle nemohu poradit začátečníkovy protože by jsme to dělali při nejlepším půl dne a možná by jsme to také nemusel nervově vydržet. :D

tony6777

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 11 Března 2014, 16:09:00 »
chcem docielit ,aby bol v celom PC linux,vlastne som si to teraz ako keby vyskusal,ale nieco je velmi zle ,lebo...napr.JDownloader mi nejde aj ked som presiel fora a skusal niekolkymi sposobmi,potom pri aktualizacii mi JDK8 nedokazalo nainstalovat a aj ine ,,neduhy,, mi to robilo a mimochodom reproduktory mi idu potichu a bas nejde vobec aj ked som na tym tiez stravil kopec casu,ale aspon nieco zo zakladov som sa naucil a to ...ked ti veci typu ,,sudo dkbbkslksljsjls a co ja viem co este nic nehovoria ...nerob to,,, no a teraz......vlozil som CD aby som znovu instaloval ubuntu,ale vytvorilo mi to len druhy ucet ubuntu
takze poradte ako vymazat cely PC a potom instalovat Linux,hlavne ako sa zbavit stareho ubuntu,instalaciu by som mal zvladnut samozrejme podla navodu a kazda rada dobra ,hlavne typu ,,,,pred tymto nezabudni urobit toto,,,...cely PC mam zalohovany na externom HDD...takze ak sa najde niekto kto poradi budem rad

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 11 Března 2014, 17:51:40 »
Pokud tě to baví se učit novým věcem tak je vše v pořádku ale nic není hned. Když jsi poprvé viděl windows tak jsi také netušil co máš dělat.
http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD?redirect=1

tony6777

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 18 Března 2014, 20:36:26 »
neviem nic instalovat vypisuje chyba kernel panic-not syncing....co to je ?  guglim  a na kazdom fore nieco ine

geofre

« Odpověď #12 kdy: 19 Března 2014, 09:57:13 »
neviem nic instalovat vypisuje chyba kernel panic-not syncing....co to je ?  guglim  a na kazdom fore nieco ine

Toto ti vypisuje, když jsi nabootoval to LiveCD/USB???
Ubuntu Mate 14.04 LTS / W7 64-bit

tony6777

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 19 Března 2014, 16:35:49 »
prepalil som znovu instalacne cd a po spusteni mi vypisuje      ,,shell wil be started,,a control-D will terminale this shell and reboot system,,     zadaval som rozne prikazy z fora ,ale nic instalacia nepresla....tak vie niekto kde najdem prikaz na tento problem....dakujem

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.