Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu a Libre Office  (Přečteno 2142 krát)

pavel678

• Návštěvník
Ubuntu a Libre Office
« kdy: 06 Dubna 2014, 18:01:10 »
Dobrý den, moc prosím o radu v následující záležitosti. Máme doma počítač s OSWXP; protože se stále mluví o hrozbách spojených s ukončením podpory tohoto OS, nainstaloval jsem vedle něho na zkoušku OS Ubuntu. V obou systémech je nainstalována Libre Office. Zkouším LO používat v obou systémech a právě tady potřebuji radu. V prostředí WXP jsem v modulu Calc založil sešit, dokterého jsem zapsal několik údajů (záznamy obdobné databázovým záznamům). Soubor jsem uložil a přešel do prostředí Ubuntu. Tady jsem otevřel onen soubor, zapsal do něho několik dalších záznamů, uložil a vrátil se do prostředí WXP. V otevřeném souboru byly nové záznamy řádně uloženy. Při dalším pokusu se už ale záznamy z Ubuntu neuložily. Pak někdy ano, ale jindy ne. V čem může být problém? Lze na jednom souboru pracovat střídavě z obou OS, nebo zásadně ne?
Zkušené uživatele Ubuntu prosím o trpělivost, nebo shovívavost - užívání Ubuntu se teprve učím.
Děkuji za radu.

Rover623

Re:Ubuntu a Libre Office
« Odpověď #1 kdy: 06 Dubna 2014, 20:41:31 »
Tohle je častá chyba, zvláště pokud je dotyčný soubor na tabulce NTFS. Bohužel, tohle není chyba systému, nýbrž FS. NTFS je nedokumentovaný formát MS, který prakticky nikdo nezná, veškerá práce s tímto FS na non-MS systémech se tak odvíjí od poznatků získaných reverzním inženýrstvím. Zejména při přepisování malých bloků, pak má systém problémy posoudit, které bloky přepsat a jak, v případě, že se mu něco nezdá, celá operace se neuloží. Případně (pokud je disk s NTFS při vypnutí mountován) může dojít k jeho nekorektnímu odpojení, což může též způsobit ztrátu změn.

Řešením je vyčlenit oblast pro data a naformátovat ji na ext3 (pozor, ne ext4) a do WXP doplnit nástroj který umožní WXP s tímto FS pracovat.

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 06 Dubna 2014, 22:50:05 »
Tohle je častá chyba, zvláště pokud je dotyčný soubor na tabulce NTFS. Bohužel, tohle není chyba systému, nýbrž FS. NTFS je nedokumentovaný formát MS, který prakticky nikdo nezná, veškerá práce s tímto FS na non-MS systémech se tak odvíjí od poznatků získaných reverzním inženýrstvím. Zejména při přepisování malých bloků, pak má systém problémy posoudit, které bloky přepsat a jak, v případě, že se mu něco nezdá, celá operace se neuloží. Případně (pokud je disk s NTFS při vypnutí mountován) může dojít k jeho nekorektnímu odpojení, což může též způsobit ztrátu změn.

Řešením je vyčlenit oblast pro data a naformátovat ji na ext3 (pozor, ne ext4) a do WXP doplnit nástroj který umožní WXP s tímto FS pracovat.

Nebyl by lepsi spis FAT/FAT32? IMHO je univerzalnejsi a Win ho umi nativne...

Jakub Vaněk

• Stálý člen
  • **
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
« Odpověď #3 kdy: 06 Dubna 2014, 22:56:29 »
Vřele doporučuji nástroj Ext2Fsd: http://www.ext2fsd.com/. Dokonce (a to jsem předtím nevěděl) podporuje i ext4, ale jak doporučil Rover623, spíš je lepší udělat ext3.
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

Dovi

• Host
« Odpověď #4 kdy: 07 Dubna 2014, 00:02:38 »
Další možné  řešení je ukládat dokumenty na USB klíčenku s FAT32

Jakub Vaněk

• Stálý člen
  • **
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
« Odpověď #5 kdy: 07 Dubna 2014, 00:04:17 »
To už si může rovnou ukládat data na cloudové úložiště  :)
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #6 kdy: 07 Dubna 2014, 10:48:48 »
Není ten NTFS disk komprimovaný? Nemáš na něm nastavené ACL? Je ten soubor na systémovém disku (spolu se zbytkem systemu) nebo mas separe oddil pro data?

Podobne chovani se jeste mzze stat, pokud jsi po instalaci Ubuntu nespustil z widli CheckDisk - mel by byt nekde v systemovych nastrojich. Pozor, bude chtit restart a muze trvat aji nekolik hodin.

Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.