Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Chromium  (Přečteno 2022 krát)

Mildo111

• Návštěvník
Chromium
« kdy: 09 Dubna 2014, 08:07:31 »
Dobry den, chci ochotne lidi pozadat o pomoc. Prave sem kvuli XP presel na Linux Lubuntu. Skusebne jsem naistaloval trial verzi NOD32 pro Linux, ale hned prestal jit browser Chromium. Pak sem NOD32 vypnul, Chromium odstranil a znova naistaloval, ale i tak porad nejde. Odstranit NOD32 zadnym spusobem z Lubunte nejde-terminal nebo synaptic. Muze mi prosim nekdo poradit?

Rover623

Re:Chromium
« Odpověď #1 kdy: 09 Dubna 2014, 09:23:06 »
Především je nutné se zbavit návyků z Windows, Linux nepotřebuje ani antivir, ani defragmentaci disku. Chromium spusť z terminálu a výstup dej sem, ať vidíme na čem to spadne a nebo se vykašli na Chromium a nainstaluj si rovnou Chrome, což je v bleděmodrým téměř to samé

Mildo111

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 09 Dubna 2014, 10:14:28 »
Samotné chrome není v ponuke, tak se bojim abych to nezvrzal, jelikoz s Linux nemam zatim skusenosti, co se tyce terminalu vypisuje ze chromium neni najdeny. Muzem mi napsat jak ma spravne znit prikaz na odstaneni v terminalu? Cely nazev je eset nod32 antivirus.

geofre

« Odpověď #3 kdy: 09 Dubna 2014, 10:25:20 »
Samotné chrome není v ponuke, tak se bojim abych to nezvrzal, jelikoz s Linux nemam zatim skusenosti, co se tyce terminalu vypisuje ze chromium neni najdeny. Muzem mi napsat jak ma spravne znit prikaz na odstaneni v terminalu? Cely nazev je eset nod32 antivirus.
Na nedostatek zkušeností máme silný a účinný lék zvaný wiki. Zvláště její podsekce základy případně FAQ je přesně to co potřebujete jako nováček... :-)
Ubuntu Mate 14.04 LTS / W7 64-bit

janek-m

• Host
« Odpověď #4 kdy: 09 Dubna 2014, 10:29:19 »
Ak by som vychádzal z názvu NOD32, tak by jeho odinštalácia mohla vyzerať buď takto:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get remove eset nod32 antivirus alebo
sudo apt-get purge eset nod32 antivirusak názov balíka nie je rovnaký, odinštalácia neprebehne. Tak tu bude potrebné kombinovať, či je názov balíka s medzerami alebo nie, alebo má iný názov.
Citace
Samotné chrome není v ponuke
Google Chrome je potrebné stiahnuť zo stránok Google Chrome. Musíš stiahnuť DEB balíček pre Linux. Po stiahnutí kliknúť pravým tl. myši na balík > Vlastnosti > a tu zafajknúť "Je spustiteľný". Potom už len dvojklik na balík a inštalátor urobí zvyšok  ;)
« Poslední změna: 09 Dubna 2014, 10:31:12 od janek-m »

Mariocz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 09 Dubna 2014, 10:37:56 »
// tak mě dvě odpovědi předběhli :) nějakej základ jsem ti sem napsal tak si to aspoň pročti

když v terminálu napíšeš část slova a dvakrát zmáčkneš klávesu TAB (nad capslockem) tak ti nabídne možnosti které začínají na písmena co už jsi napsal, případně při prvním stisknutí doplní celý název pokud je jediný.

takže napíš do terminálu
Citace
chromi
a stiskni tab. měl by ti doplnit chromium-browser.

Děláš dobře že se snažíš instalovat vše z nabídky software centra. Chrome tam není ale dá se přidat PPA (soukromý balíček programů). Přidáním ppa budeš schopen instalovat program pomocí apt-get a zajistí ti to automatické aktualizace programu.

Našel jsem PPA tady: http://www.howopensource.com/2011/10/install-google-chrome-in-ubuntu-11-10-11-04-10-10-10-04/

postup tedy podle odkazu:

do terminálu vkládej postupně po jednom řádku, poprvé to po tobě bude chtít heslo (nebude vidět že ho píšeš, nacvakej heslo a odentruj)
wget -q -O - https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub | sudo apt-key add -
sudo sh -c 'echo "deb http://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main" >> /etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list'
sudo apt-get update
sudo apt-get install google-chrome-stable

a abys věděl trochu co to dělá tak po řádkách:
- stáhne veřejný klíč a přidá ho do databáze klíčů (kvůli zabezpečení aby ti tam tekly updaty jen od nich)
- přidá zdroj softwaru (ppa)
- aktualizuje databázi aplikací (vycucne všechny aplikace ze všech zdrojů)
- nainstaluje stabilní verzi google-chrome

o aktualizace se pak už starat nemusíš. pravidelně tě na ně systém bude společně s ostatníma upozorňovat

Neoka

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 09 Dubna 2014, 12:04:09 »
Za sebe jako člověka, který taky před dvěma lety přešel na Linux ti doporučuji změnit distribuci. Lubuntu není dobrá volba, po mnoha změnách jsem zakotvil u LinuxMint (viz můj podpis) a z těch jednodušších distribucí je jednoznačně nevymakanější a vyžaduje nejméně úprav.
Antivirák opravdu není potřeba :-))).
Linux Mint 16 Petra, XFCE na HP Compaq 6710b, Intel® Core™ 2 Duo T7500

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.