asi začnu tím nejpodstatnějším ... Ubuntu jsem nainstaloval včera a Linuxovými systémy nemám žádné zkušenosti. Takže jsem se po úspěšné instalaci systému (za pomocí textů z
www.poznejlinux.cz jsem i tušil, co dělám) jsem chtěl nainstalovat Lazarus. A tedy,z atím jsem narazil.
Můj první pokus byl z Centra softwaru, kde jsem Lazarus našel, spustil instalaci, ale při prvním pokusu o spuštění jsem byl vyzván, abych víceméně zadal cestu k "fpcsrc, kde je prostředí pascalu, mj. system.pp". Takže jsem se jal procházet souborový systém s tím, že se alespoň podívám. Zjistil jsem, že cesta, kterou na které Lazarus očekával soubory, neexistuje.
Dále jsem navštívil stránku
http://www.lazarus.freepascal.org/ abyc se třeba podíval, jestli tady nenajdu nějakou radu. Především jsem tu zjistil, že je tu novější verze Lazarus a dále instalace fpc a fpcsrc. Někde, už nevím kde, jsem se dočetl, že by instalační postup měl být 1)fpc, 2)fpcsrc, 3)Lazarus, tak jsem to zkusil a dostal jsem se do současného bodu, kdy v Centru softwaru mám dané tři nainstalovasné pod "složkou" NEZNÁMÁ, v aplikacích je cosi jako Lazarus - tedy ikona zobrazena, ale asi nereprezentuje spouštěcí soubor, protože nic nedělá.
Tak se chci zeptat, kolika zbytečností jsem se dopustil a především co bych měl udělat, abych to dokázal dostat do použitelného stavu
Komukoliv, kdo mi poradí, budu opravdu vděčný.