Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: instalace programu Lazarus  (Přečteno 3175 krát)

peirac

• Návštěvník
instalace programu Lazarus
« kdy: 17 Října 2014, 19:28:19 »
asi začnu tím nejpodstatnějším ... Ubuntu jsem nainstaloval včera a Linuxovými systémy nemám žádné zkušenosti. Takže jsem se po úspěšné instalaci systému (za pomocí textů z www.poznejlinux.cz jsem i tušil, co dělám) jsem chtěl nainstalovat Lazarus. A tedy,z atím jsem narazil.
Můj první pokus byl z Centra softwaru, kde jsem Lazarus našel, spustil instalaci, ale při prvním pokusu o spuštění jsem byl vyzván, abych víceméně zadal cestu k "fpcsrc, kde je prostředí pascalu, mj. system.pp". Takže jsem se jal procházet souborový systém s tím, že se alespoň podívám. Zjistil jsem, že cesta, kterou na které Lazarus očekával soubory, neexistuje.
Dále jsem navštívil stránku http://www.lazarus.freepascal.org/ abyc se třeba podíval, jestli tady nenajdu nějakou radu. Především jsem tu zjistil, že je tu novější verze Lazarus a dále instalace fpc a fpcsrc. Někde, už nevím kde, jsem se dočetl, že by instalační postup měl být 1)fpc, 2)fpcsrc, 3)Lazarus, tak jsem to zkusil a dostal jsem se do současného bodu, kdy v Centru softwaru mám dané tři nainstalovasné pod "složkou" NEZNÁMÁ, v aplikacích je cosi jako Lazarus - tedy ikona zobrazena, ale asi nereprezentuje spouštěcí soubor, protože nic nedělá.

Tak se chci zeptat, kolika zbytečností jsem se dopustil a především co bych měl udělat, abych to dokázal dostat do použitelného stavu

Komukoliv, kdo mi poradí, budu opravdu vděčný.

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
Re:instalace programu Lazarus
« Odpověď #1 kdy: 17 Října 2014, 21:59:17 »
Celkem spolehlivě mi funguje následující postup instalace instalace:
Pro jistotu nejdříve odinstaluj dříve nainstalovaný lazarus, např. příkazy v terminálu:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get purge lazarus* fpc*
sudo apt-get autoremove
Z centra software nainstaluj: Lazarus (1.0.10) (Centrum software přidá automaticky položku do zdrojů, je-li potřeba.)
Nainstaluj fpc včetně zdrojových textů příkazem v terminálu:
sudo apt-get install fpc fpc-sourceDále mi pomáhá zrušit posuvník Unity příkazem v terminálu (zruším ho v celém Unity, nemám ten posuvník rád, ale nejspíše to již není nutné):
sudo -s
echo "export LIBOVERLAY_SCROLLBAR=0" > /etc/X11/Xsession.d/80overlayscrollbars

No teď by měl Lazarus fungovat.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

peirac

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 18 Října 2014, 14:01:12 »
No príma, vypadá to, že to zabralo. Teď jsem se dostal do bodu, kdy se Lazarus spustí s tím, že "balíček leakview je instalován, ale nebyl nalezen platný soubor .lpk. Byl vytvořen rozbitý prázdný balíček

peirac

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 18 Října 2014, 21:01:47 »
Našel jsm, že už tohle někdo řešil, použil stejný postup a u mě to funguje:

https://janohrubos.wordpress.com/2014/07/03/ubuntu-14-04-lazarus-1-0-10-chyba-subor-leakview-lpk-pri-spusteni-prostredia/

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #4 kdy: 18 Října 2014, 21:19:37 »
To už jsem také párktát řešil, jen jsem na to úplně zapoměl :)
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

peirac

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 18 Října 2014, 22:49:05 »
No ještě bych se chtěl zeptat ... prostě s tím vším začínám ... po spuštění Lazarusu jsem se chtěl pustit do prvního programu podle tutoriálu, ale ihned jsem narazil. Na co, to ilustruje obrázek, který přikládám.

Tedy nevím, jestli tohle už nepatří do jiný diskuze   :-\

[příloha smazaná administrátorem]

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #6 kdy: 19 Října 2014, 07:39:09 »
S touhle chybou jsem se ještě nesetkal, doporučuji:
  • Zkus zvolit volbu v menu: Nástroje -> Znovu projít zdrojový adresář FPC
  • Pokud to nepomůže pak: Přepnout Lazarus do Angličtiny.
  • Zkusit v Googlu hledat tu chybu tak, jak ti ji nahlásí Lazarus anglicky

peirac

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 21 Října 2014, 21:44:56 »
tak jsem hledal, resp. poptal jsem se na fóru přímo k Lazarus a dostalo se mi odpovědi:

"I had all these problems with a Linux install via DEB.
In the end, I just downloaded and used fpcup which worked perfectly.
http://wiki.freepascal.org/fpcup"

Takže koukám na fpcup, rád bych tuhle aplikaci spustil, ale vůbec nejsem moudrej z její instalace  :-[

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #8 kdy: 22 Října 2014, 04:46:05 »
Ta aplikace nevypadá úplně špatně, ale v tom popisu se jí věnují více méně jen z pohledu windows.
Zkus opět odinstalovat Lazarus a zkusit ho nainstalovat z jeho stránek.
Zde si vyber architekturu, kterou chceš nainstalovat: http://www.lazarus.freepascal.org/index.php?page=downloads
Pak nejdříve nainstaluj fpc, pak fpc-src a pak lazarus.
To mi také fungovávalo.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.