Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přehrávání DVD [vyřešeno]  (Přečteno 3656 krát)

ondrax

• Návštěvník
Přehrávání DVD [vyřešeno]
« kdy: 22 Února 2007, 00:06:11 »
Ahoj, mam problém s přehráváním DVD. Některé DVD se přehrají bez problémů, a nějaké to nepřehraje. Většinou je problém s přepalovanýma DVD (pod Windows fungovaly naprosto normálně - některý mají menu, některý ne), ale problém je i s originálkama. Zkoušel sem to spustit v: xine, kaffeine, kmplayer, ogle, okle (jinak v mplayeru mi to píše u jakéhokoliv videa chybu Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device - to taky nevim, co s tim).

Například v xine mi to píše:

xine: nelze nalézt vstupní modul pro MRL [dvd:///dev/hdc]
xine: vstupní modul nemůže otevřít MRL [dvd:///dev/hdc]
xine: nelze nalézt vstupní modul: DVD Navigator

Pokud pustim rovnou soubor z DVD v xine, tak mi to přehraje, jenže nemůžu vybrat jazyk ani titulky, a trvá jen chvíli, a pak musim dát další.
Poradíte?
« Poslední změna: 13 Prosince 2007, 23:24:49 od Anna Taliánová »

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
Přehrávání DVD
« Odpověď #1 kdy: 22 Února 2007, 21:17:15 »
Mě se nejvíce osvědčil obyčejný VLC Player - přehraji s ním originální i přepálený DVD a vlastně všechny obvyklé videosoubory - používám ho jak v Ubuntu, tak ve Windowsech.
Na žádné problémy jsem prozatím nenarazil...
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
Přehrávání DVD
« Odpověď #2 kdy: 22 Února 2007, 21:21:25 »
Divné, můžete napsat, jakou máte grafickou kartu, ovladače (z X.org nebo binární), případně, jestli máte u DVD mechaniky zapnuto DMA (příkaz: sudo hdparm /dev/hdc).
Kubuntu forever :-)

truhlik

• Závislák
Přehrávání DVD
« Odpověď #3 kdy: 22 Února 2007, 22:13:18 »
Citace: lukas.svoboda
Tip: Pokud mplayer hlásí chybu

Fatal error!
Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device.

změňte ovladač video výstupu na xv, x11, gl nebo gl2. Nastavení video výstupu najdete v Preferences -> Video.
http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=4153
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

ondrax

• Návštěvník
Přehrávání DVD
« Odpověď #4 kdy: 23 Února 2007, 00:41:56 »
Za Mplayer děkuju, už funguje.
Mám grafickou kartu ATI Mobility Radeon X600. Ovladač sem instaloval podle návodu na stránkách kubuntu. Ale nezdá se mi, že to by běžela v pořádku. Např. xmoto ve win. mi běží špičkově, a pod linuxama je to nehratelný. Linuxi mám jen krátce, tak se v nich ještě moc nevyznam, a s grafikou sem dělal jen tohle.

Jinak po výpisu sudo hdparm /dev/hdc mi to vypíše:

/dev/hdc:
 IO_support   =  0 (default 16-bit)
 unmaskirq    =  0 (off)
 using_dma    =  1 (on)
 keepsettings =  0 (off)
 readonly     =  0 (off)
 readahead    = 256 (on)
 HDIO_GETGEO failed: Inappropriate ioctl for device

VLC Player znám z win. Nainstaloval sem si ho, a pokud DVD otevřu po souboru, tak mi to přehraje, jenže u nějakých DVD mi nejde nastavit zvuk - původně tam byly 2 stopy - teď je tam jedna, ale žádnou mi nenajde. Já bych bral, že to třeba má problémy s vypálenýma DVD, ale nechápu, že mi to nevezme i nějaký originálky (a to mě nejvíc štve).
U jednoho (originálního) DVD - když spustim rovnou soubor, tak se okno obrazu začerní, a vypadá to, že začne přehrávat. Obraz zůstane černý a zvuk začne hrát. Ani ne po sekundě se to zastaví, a nahlásí chybu.
« Poslední změna: 13 Prosince 2007, 23:25:50 od Anna Taliánová »

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
    • MojeID
Přehrávání DVD
« Odpověď #5 kdy: 23 Února 2007, 10:59:26 »
DMA vypadá ok. Co se týká té pomalosti grafiky, zkuste nejdřív, jestli máte zapnutou podporu direct renderingu, pomocí příkazu:

glxinfo | grep direct

výstup by měl být: direct rendering: Yes

Dále se dá otestovat rychlost pomocí příkazu:

glxgears -printfps
« Poslední změna: 13 Prosince 2007, 23:26:38 od Anna Taliánová »

ondrax

• Návštěvník
Přehrávání DVD
« Odpověď #6 kdy: 23 Února 2007, 11:42:49 »
No, vecir sem zkousel rozchodit tu grafiku - instaloval sem ovladace od vyrobce, a porad nic.
Vystup glxinfo | grep direct / direct rendering: No (OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect)
Co se tyce ozubenych kol, tak nekde tady jsem cetl, ze by se mely otacet plynule. Tak me se otaci plynule po zapnuti asi tak vterinu, a potom se neuveritelne kousaji. FPS maji velky rozptyl - prumer je 390.
« Poslední změna: 13 Prosince 2007, 23:27:15 od Anna Taliánová »

truhlik

• Závislák
Přehrávání DVD
« Odpověď #7 kdy: 23 Února 2007, 11:53:17 »
Podivejte se na odkaz, ktery jsem zminoval. Je to kompletni navod od lukase svobody, jak nastavit Ubuntu po instalaci a musim rict ze velice povedeny.
http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=4153
Co se tyce tvyho problemu tak v tom navodu je to bod cislo 13 a 15.

Jo a ta grafika je hned nak nazacatku. Bod cislo 3
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

ondrax

• Návštěvník
Přehrávání DVD
« Odpověď #8 kdy: 23 Února 2007, 20:33:59 »
Tak grafika už funguje :) dík, jen teda nevim, kde byla chyba - podle tohohle postupu jsem postupoval i poprvé. Nějaký DVD už začali funguvat - už nefungují jen ty přepálený, ale ty v nejhoršim oželím :). V Mplayeru mi to píše chybu "Failet to open dvd://1".

Jen bych se ještě chtěl optat. Mam wifi kartu, a není povolená - když dam (v Kubuntu) povolit, tak se začne povolovat, ale po chvilce se zase zakáže (po pár sekundách) - žádnou chybu to nevypíše. Kde můžu získat informaci proč se zase zakáže?
« Poslední změna: 13 Prosince 2007, 23:27:59 od Anna Taliánová »

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
    • MojeID
Přehrávání DVD
« Odpověď #9 kdy: 23 Února 2007, 21:02:23 »
Ty přepálená DVD třeba nemají správnou strukturu, těžko říct. Kterou verzi Kubuntu máte? Mám pocit, že v 6.04 a starších byla chyba, kde to tohle u povolení sítě dělalo (bylo třeba to povolit ručně v /etc/network/interfaces), U mě v 6.10 to šlape bez problémů.

ondrax

• Návštěvník
Přehrávání DVD
« Odpověď #10 kdy: 23 Února 2007, 21:29:07 »
Mám Kubuntu 6.06 - v /etc/network/interfaces mám:
...
auto eth1
iface eth1 inet dhcp

auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
---
Co bych měl přepsat nebo opravit? IP adresu nechci mít napevno - pod win. to bylo, že si síť našla sama

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
    • MojeID
Přehrávání DVD
« Odpověď #11 kdy: 25 Února 2007, 22:47:16 »
Z vašeho výpisu to vypadá, že WiFi je povolena a adresu ji přiděluje DHCP, tedy přesně podle vašich požadavků.

ondrax

• Návštěvník
Přehrávání DVD
« Odpověď #12 kdy: 25 Února 2007, 23:07:09 »
Tu wifi jsem už doufám rozchodil - už mi zůstane povolená, a při hledání to i chvilku trvá. Ale nevim, zda opravdu funguje - podle chování by to mělo jít, ale na Aceru se mi nerozsvítí světýlko jako pod win - je to špatný? a tlačítko nereaguje.
Já jen že až budu tu wifinu potřebovat, tak nemužu ji zase opravovat :) jestli mi rozumíte.
« Poslední změna: 13 Prosince 2007, 23:28:45 od Anna Taliánová »

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
    • MojeID
Přehrávání DVD
« Odpověď #13 kdy: 26 Února 2007, 08:59:31 »
Těžko říct, pokud tu LEDku rozsvěcí ovladač, tak to nemusí být problém, protože tuto funkci nemusí ten Linuxový podporovat. Pokud je to ale řešeno hardwarově, měla by svítit. Myslím, že se to nedozvíte, pokud to nebudete mít možnost vyzkoušet.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.