Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nízké rozlišení Sis M661  (Přečteno 2043 krát)

Krysolet

• Návštěvník
Nízké rozlišení Sis M661
« kdy: 07 Ledna 2016, 09:20:49 »
Dobrý den,
mám prosbu ohledně chybného zobrazení a nízkého rozlišení. Chyba se začala projevovat od verze Ubuntu 14.10. Do verze 14.04 bylo vše víceméně v pořádku. Vím že s kartami SIS je všeobecně probém, nicméně dříve jsem měl rozlišení standartně 1280x800 místo současného 1024x768. Chci se proto zeptat, je možné použít jakýkoli univerzální ovladač, nebo se nějakým způsobem vrátit k ovladači co používalo Ubuntu 14.04, případně jakým způsobem? Do přílohy dávám výpis lspci.

Díky moc za každou radu.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:Nízké rozlišení Sis M661
« Odpověď #1 kdy: 07 Ledna 2016, 09:28:25 »
Proc nemuzes zustat na LTS verzi, kdyz to bylo bez problemu?
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Krysolet

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 07 Ledna 2016, 09:59:17 »
To samozřejmě řešení je, ale chtěl bych dále přejít na 16.04 LTS, což je otázka zhruba 4 měsíců a předpokládám, že bych řešení problému pouze posunul. Dalším důvodem je to, že na podobném stroji nasazuji Mint, kde je problém naprosto stejný.

Krysolet

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 08 Ledna 2016, 12:37:32 »
Tak na Mintu 17.3 je zobrazované rozlišení dokonce 640x480. Zkusil jsem to změnit přes xrandr, ale zobrazila se chyba xrandr: Failed to get size of gamma for output default. Nemůže to být taky tím? Přeci je zvláštní, že s aktualizací systému vznikne takový problém.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 08 Ledna 2016, 12:54:57 »
Tady Krysolet vznesl výborný dotaz.

Také by mě zajímalo, jestli jde ze starší verze Ubuntu oddělit na konkrétní HW soubor či soubory ovladače a okopírovat, z novější verze úplně odstranit a injektovat ty ze staré verze?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #5 kdy: 08 Ledna 2016, 13:50:16 »

Také by mě zajímalo, jestli jde ze starší verze Ubuntu oddělit na konkrétní HW soubor či soubory ovladače a okopírovat, z novější verze úplně odstranit a injektovat ty ze staré verze?

Pochopitelne ze to jde, staci si je stahnout a zkompilovat proti pozadovanemu kernelu, pripadne pouzit balik+jeho milion zavislosti ze stare verze.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Jakub Vaněk

• Stálý člen
  • **
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
« Odpověď #6 kdy: 08 Ledna 2016, 14:24:44 »

Pochopitelne ze to jde, staci si je stahnout a zkompilovat proti pozadovanemu kernelu, pripadne pouzit balik+jeho milion zavislosti ze stare verze.
IMHO to je docela náročné a někdy to ani není možné. Jako takový nedokonalý příklad (nikdy to nebylo přímo v kernelu) bych uvedl ovladače HP XE3 GC. Poslední verze je pro jádra řady 2.6.
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

Ventero

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 08 Ledna 2016, 15:35:30 »
Jenže, kde to honit? Myslel jsem nějak přímo vypreparovat z běžícího OS, jako to jde ve Windows. Ručně je to sice fuška a nevím, jak a v kolika případech bych byl úspěšný, ale jsou na to utility, které to dokáží. A takové ovladače se pak jednoduše instalují do jiného systému (předtím můžu odstranit ty co tam případně jsou). Tak jestli je v Linuxu taková alternativa? Pravda je, že ve Windowsu se tuším samotné jádro v jedné určité verzi nemění, zatímco v Linuxu je nové jádro minimálně co měsíc.

Zatím to chápu tak, že tedy ovladače nejsou vždy samostatná injektáž, ale mnohdy součást kernelu? To by pak asi vypreparovat byla vyšší dívčí - výkon rovnající se samotné kompilaci vlastního jádra?

A nebo to přece jen nějak jde?
« Poslední změna: 08 Ledna 2016, 15:37:35 od Tracer »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Krysolet

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 08 Ledna 2016, 16:47:32 »
Je to zvláštní, stalo se mi minimálně již v druhém případě, že něco, co kdysi fungovalo naprosto v pořádku po aktualizaci fungovat přestane. Bylo by fajn mít "rozumnou" možnost vrátit se k jiné verzi ovladače, případně jiného softwaru samozřejmě s aktuální verzí operačního systému.
Jinak co se týká řešení mého problému s rozlišením, přišel jsem na to, že se nejspíš špatně detekuje display notebooku, protože v případě připojení externího monitoru se rozlišení zvýší i když stále ne na korektní rozměry a možnost jeho změny jsem neobjevil... >:(

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.