Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace nového sw na novou verzi distribuce [vyřešeno]  (Přečteno 2193 krát)

Petr Kukla

• Návštěvník
Chtěl bych se zeptat jak se správně v Ubuntu instaluje nový software, uvedu na příkladu:

Chtěl bych si nainstalovat program Eboard verze 1.0.3, dle návodu k Ubuntu 6.10 jsem si nastavil zdroje dat, tam je ale jen verze Eboard 0.96.

1) Jak nejjednodušeji a přitom správně nainstaluji novou verzi programu, který není ve zdrojích, jak vyřešit závislosti?

2) Musím předtím odinstalovat starou verzi programu?

3) Pokud mám software pro verzi Ubuntu 6.10, bude mi fungovat i v další verzí Ubuntu?

4) Musím si vždy instalovat program jen pro konkrétní verzi distribuce, nebo je to jedno?

Možná jsou již tyto otázky zodpovězeny někde na webu Ubuntu, já jsem je však nenašel.

Děkuji předem za odpovědi...

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Instalace nového sw na novou verzi distribuce [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 27 Února 2007, 07:48:40 »
ad 1: Podíváte se na web dané aplikace, stáhnete si novou verzi a nainstalujte - http://wiki.ubuntu.cz/Instalace_program%C5%AF

ad 2: Ano.

ad 3: Nechápu, všechny aplikace nainstalované přes repozitáře se vám při přechodu na novou verzi zaktualizují samy (pokud jsou nové verze k dispozici), pokud jste instaloval ručně, tak je to problém váš, případně programu.

ad 4: Je to lepší, ale např. verze pro Edgy (6.10) jedou často i na Dapperovi (6.06).

Nemáte zač.

PS: Na ICQ ani mail neodpovídáme, odpovědi jsou zde i pro jiné.

Petr Kukla

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 27 Února 2007, 08:13:29 »
Moc děkuji za odpovědi, jen bych měl ještě dopřesňující dotaz:

Pokud se mi jedná konkrétně o program eboard, je k dispozici ke stažení jen jeho zdrojový kód, viz http://eboard.sourceforge.net/download.html

Při kompilaci chce program ale další knihovny, které podle všeho nemám...

eboard is distributed as source code. You will need a C++ compiler (GCC 3.x or 4.x are fine) and the GTK 2.x libraries (any version above 2.4.0). You need to have Perl 5 installed to compile eboard. Most Linux distributions fulfill the above requirements.

1) Jak mám postupovat v takovém případě?

Na webu Ubuntu je napsáno:

Instalace ze zdrojových kódů, tzv. kompilace, je naprosto poslední volbou při instalaci programů. Obyčejný uživatel by se s ní za celý svůj život neměl setkat. Pokud chcete program kompilovat, pravděpodobně jste něco špatně pochopili.

2) jak tento program tedy nainstalovat jinak než kompilací?

Díky moc

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 27 Února 2007, 08:21:38 »
ad 1: Napište do konsole gksudo synaptic - po zadání hesla se vám spustí Synaptic, program k instalaci programů, ale nikoli podle názvů aplikací (jako v Přidat/Odstranit), ale podle knihoven a balíků - tam najděte, jestli máte všechny požadované knihovny/programy nainstalované (GTK máte na 100%, gcc nejspíš také) a zbytek doinstalujte (všechny zmiňované knihovny/programy jsou v repozitářích Ubuntu).

ad 2: To je tam napsáno správně, kompilace bývá často náročná, vy teď máte v podstatě dvě možnosti - pokusit se o kompilaci ze zdrojových kódů (někdy se to podaří úplně "samo", někdy jsou problémy) nebo si prozatím vystačit se starší verzí programu a počkat, až se v repozitářích objeví novější verze, případně počkat na vydání Feisty (7.04), kde jsou novější verze.

carpathian

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 27 Února 2007, 08:21:52 »
Citace: Gedri
Při kompilaci chce program ale další knihovny, které podle všeho nemám...
Pokud cekate konkretni radu, bude potreba sem poslat konkretni chybove hlaseni. Obecna rada je nainstalujte si ty knihovny. Pro kompilaci budete potrebovat i prislusne *-dev baliky. Pokud si tedy kompilator stezuje ze nemate treba libc6, musite nainstalovat balik libc6-dev.

Poborskiii

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 27 Února 2007, 17:08:00 »
Ve Feisty je verze Eboard 1.0.3, takže je možné balíček rekompilovat pro Edgy. Včera jsem to dělal poprvé s Inkscape 0.45 a povedlo se to bez chyb. Jak říkám, dělal jsem to poprvé, takže to nemám ještě vychytané, možná to jde lépe. Zvolil jsem tento postup:
Nejdříve musí být nainstalované balíčky devscripts a dpkg-dev. Tím "apt-get build-dep" se právě nainstalují i potřebné *-dev balíčky, jejich množství záleží na závislostech, a na tom, kolik jich už máte v systému. Např. pro ten Inkscape se mi jich nainstalovalo přes 100 MB, jelikož jsem předtím žádné neměl.
Kód: [Vybrat]
sudo -s
echo 'deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu feisty main restricted universe multiverse' >> /etc/apt/sources.list
apt-get update
cd /tmp
apt-get source eboard
apt-get build-dep eboard
cd eboard-*
debuild -uc -us
cd ..
dpkg -i eboard*.deb
cp eboard*.deb ~/
rm -rf eboard*
exit
Tím "cp eboard*.deb ~/" si vytvořený balíček zazálohuji do domovského adresáře pro nějaké pozdější použití. Teď jsem to vyzkoušel a rekompilace eboard-1.0.3 proběhla na mém 1,6 GHz procesoru za 3 minuty a aplikace funguje. Jak na ní koukám, tak jsou to šachy - no ty já neumím, tak je zase odinstaluji ;)
V sources.list po tomto zůstává zapnutý repozitář zdrojáků pro feisty. Stejný postup lze použít i pro další balíčky nebo pro převod Edgy-Dapper, stačí jen přepsat ty příslušné názvy. Také by takhle měly jít převést balíčky z Debianu.
OS: Kubuntu 15.10 64bit, KDE 5, Qt 4.8.6/5.4.2, Nvidia 352.30
PC: ASUS M5A99X EVO, AMD FX-4300, RAM Kingston 2x4 GB DDR3 1600 MHz,
SSD Kingston V300 120 GB, HDD Seagate NAS 3TB (ST3000VN000), VGA ASUS Nvidia GeForce GT 440 Silent, Monitor Dell U2412M, skříň Coolermaster Sileo 500

Petr Kukla

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 27 Února 2007, 20:29:58 »
Moc děkuji, funguje  :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.