Zdravicko,
precetl jsem si tady kdesi v nejakem FAQ ze uzivatele Ubuntu jsou mili, stricni a trpelivi s nami BFU, takze doufam, ze mi pomuzete. Jeste predesilam, ze jsem pouzil SEARCH co jsem mohl a po prohlednuti hromady temat jsem nenasel nic co by me pomohlo (dost mozna neumim spravne vyspecifikovat klicova slova, ale proste nenasel). Tolik k uvodu, zde je muj problem.
Po porizeni noveho pocitace (iP Core2 CPU 6300 - 1.86GHz, 2GB RAM) s tedy s novou deskou se mi nedari nainstalovat nebo nacist ZADNOU Linuxovou distribuci. Jde o to, ze jakmile po baootovani prevezme vladu nad systemem Linux tak nevidi DVD-ROMku ze ktere ma jet instalace. Je to pravdepodobne proto (to neni z me hlavy, konzuktace s kolegou) ze diky nove desce jsou vsechny HDD na SATA ale DVDcko na klasicke EIDE na radici JMICRON. Kolega si mysli nasledujici:
Nemaji tam zapnutou podporu pro jmicron radic
co se pouzivaji na novejch deskach s intel G965 cipsetem pro klasicky IDE
(nez zmizi z desek uplne). Ono to zacne bootovat (to jeste obstarava BIOS),
ale jakmile se to zinicializuje a ovladani HW prevezme linux, tak prestane
videt mechaniku.
Prekvapuje me ze Ubuntu ani ostatni systemy ani ve svych novych instalacich (zkousel sjem 6.10 live/install DVD) nemaji zapnutpou podporu pro EIDE radic jednoho z nejbeznejsich novych chipsetu. Je to mozny ?
A aniz bych chtel vyvolavat flame na tema Linux vs. Win jak je mozny, ze ten proklinany vsudypritomny system s timhle nemam problem a to ani ve 4 roky stare verzi s SP1 ?
A ted konstruktivni dotazy: da se to nejak vyresit nebo budu muset cekat s instalaci jakehokoliv linuxu nez nejaky komunitni programator bude mit po praci odpoledne volno a doprogramuje podporu tohohle radice ?
SRRY za delsi prispevek ... a dik za pripadnou pomoc.