Dobry den,
pred par rokmi som zoparkrat pouzil ddrescue na klonovanie vadneho disku a velmi som bol s nim spokojny. Teraz by som ho potreboval pouzit znova ale si bohuzial nepamatam presne parametre , ktore som pouzival. Presiel som nejake fora a diskusie na tuto temu ale nazory boli rozne. Chcel by som teda najst to najvhodnejsie .
Ale v podstate si myslim , ze som asi pouzival toto : ddrescue -d -r3 -v /dev/sda /dev/sdb ale docital som sa takuto postupnost:
1. ddrescue -n /dev/sda /dev/sdb rescue.log
2. ddrescue -r 1 /dev/sda /dev/sdb rescue.log
rozumiem tomu dobre ,ze najskor prvym prikazom disk odklonujem ale vynechava chybne sektory? Po skonceni klonovania teda spustim druhy prikaz a ten potom z logu ide uz len po chybnych sektoroch ( poskodenej casti ) a dokonci teda potom vsetko? Nestaci to napr. klonovat tak ako som to ( pravdepodobne ) robil ja len jednym krokom? Je v tom rozdiel? Parameter -v (verbose operation) zobrazuje priebeh operacie? A este sa chcem spytat na parameter -R ( -reverse ) - lebo sa mi zda ,ze prave zaciatok disku ma vela bad sectorov a vela delay ( long access time ) oblasti , takze zrejme je lepsie ho klonovat odzadu . Ako ho potom nadefinovat? : napr. ddrescue -d -r3 -v -R /dev/sda /dev/sdb bude to fungovat ?
Dakujem
Duri