Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: MBR a UEFI instalačka na jednom flashdisku  (Přečteno 6090 krát)

Abby

• Závislák
MBR a UEFI instalačka na jednom flashdisku
« kdy: 10 Února 2020, 12:05:00 »
Je možné mít UEFI a MBR instalačku na jednom flashdisku? A je možné mít společně s instalačkou Linuxu (stačí KDE Neon) ještě zaváděcí medium Acronis, opět UEFI i MBR? Děkuji.
Dolehla na mě bída. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

juwa2

• Závislák
Re:MBR a UEFI instalačka na jednom flashdisku
« Odpověď #1 kdy: 10 Února 2020, 12:20:49 »
Fleška nemůže být zároveň uefi a zároveň bios bootable device.
Většina aplikací na vytváření bootflešek je vytváří jako bios/mbr/fat32
Ano, Acronis běžně na takové (multiboot) flešce používám spolu s dalšími nástroji a instalačními obrazy jak win. tak linuxovými.
Dále mám na ní ještě další užitečné soubory. Používám ji převážně k opravám/instalacím.
Uefi nepěstuji vůbec (žádné výhody - spousta komplikací), novější PC mám všechny přepnuté do legacy bios, disky mbr/extended.

Abby

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 10 Února 2020, 12:26:45 »
Dobře, tak se vykašlu na podporu starých střepů, stejně tu je jen jeden počítač s MBR, všechno ostatní je UEFI a kdyby někdo ze známých chtěl podporu tak dostane stejné doporučení jako kamarádka nedávno :) Jak tedy můžu udělat UEFI instalačku + Acronis? Windows tam nepotřebuju, ty mají novou verzi tak často že je to škoda práce :D

Jinak disky mám GPT i na tom starém MBR střepu, nevidím důvod proč se připravovat o výhody moderních technologií jen kvůli nostalgii a pochybné zpětné kompatibilitě kterou stejně nevyužívám :) Ale to je ostatně každého věc, můj minulý PC ani legacy neuměl, ten současný s Ryzenem to umí a já vždycky rostu po aktualizaci biosu když to musím měnit zpátky na UEFI only. Naštěstí už snad je bios dostatečně vyladěný, už dlouho nepřišla nová verze.
Dolehla na mě bída. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 10 Února 2020, 13:06:10 »
Ano - jakakoliv flashka FAT32 muze mit EFIloader a muzes tam instalovat i MBR. Zde je v sekci pro tipy navod na takovouto rucne udelanou bootflash na bazi Grub2, a dalsi vlakno pro Acronis. Popr. kdyz jsem delal flashku v Rufusu, tak mi tez funguje obojetne - treba spravne zvolit parametry z nabidek ... Akorat, ze ten neumi multiboot i kdyz pri trose znalosti a dodrzeni jistych postupu to jde ma multiboot dotvorit.
https://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,77643.0.html
https://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,77632.0.html
« Poslední změna: 10 Února 2020, 13:12:20 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.