Proč by nějaký korporát používal QUCS (simulátor obvodů) jako součást čehosi úplně jiného? Ten myšlenkový pochod mi zcela uniká...
Pro návrh (nejen) LC filtrů
existuje řada nejrůznějších programů. Pochopitelně jsou převážně pro widle, nicméně spousta z nich bude fungovat ve wine či PlayOnLinuxu. Stejně tak je to se simulátory obvodů, např. dnes zdarma dostupný
MicroCap v poslední verzi 12 funguje ve wine zcela normálně, nebo
LTSpice je free odjakživa a ve wine opět běhá..
Prostě je potřeba opustit mimózní myšlenku vedoucí k založení tohoto vlákna a začít znova a pořádně.
Mimochodem: pokud něco "spadne", tak je potřeba vědět proč a řešit to (např. spuštěním v konzoli). Jo a QUCS existuje i jako portable verze pro widle, takže třeba opět pojede ve wine. Je to sice trochu jako škrábání se levou nohou za pravým uchem, ale pokud je prostě program okrajový a 5 let starý, tak třeba nic jiného nezbyde.
Edit: tak jsem provedl základní výzkum, proč v mém Kubuntu 22.04
QUCS instalovaný z PPA taky nejede. Jde o to, že QUCS je napsán v Qt4, přičemž v *buntu 22.04 je toto prostředí zahozeno jako "staré" - jedeme přece vstříc světlým zítřkům a tak už máme pouze zpětně nekompatibilní Qt5.
Z
odpovídajícího PPA (podobně jako QUCS) jde sice opět
doinstalovat Qt4, ale QUCS stejně nefunguje a končí s chybovou hláškou. Dle doporučení frikulínů je řešením "tlačit autora programu, aby vydal verzi pro Qt5".
No, nekup to...
Zahlédl jsem, že QUCS někdo zkoušel po přidání Qt4 kompilovat a že mu to běží, ale....
Edit#2: jo a dle
tohoto existují binární balíčky zlepšené verze
QUCS-S (už snad přece jenom pro Qt5)
tady. Takže zbývá je vyzkoušet...