Nevidím úplně důvod, proč si kupovat každé dva roky nový počítač. Osobně používám svůj primární/pracovní počítač obvykle po dobu 6-8 let, dokud je podporovaný a dostává aktualizace a herní PC upgraduji tak nějak průběžně, ale v zásadě se dá říct, že ten aktuální je od roku 2019, i když se tam už vyměnila základní deska, procesor, RAM, dvakrát grafika a SSD. Takže aktuálně je to nejvíc vylepšený AM4 (pro mé potřeby - Ryzen 7 5700X, 32 GB DDR4 3600 MHz, RTX 3070, SSD Kingston Fury Renegade 2 TB a Kingston NV2 1 TB, zvukovka stále SB Z, case Fractal Design Define S, zdroj Seasonic Focus+ Gold 650 W (ten je spolu s case nejstarší)) a s tímhle si v pohodě pět let vystačím. A jestli se ti zdá Ubuntu špatné, tak přejdi na jinou distribuci. Osobně jsem po mnoha a mnoha zkoušeních skončila u Manjaro, vyhovuje mi systém rolling release a že tam jsou nejnovější verze programů a i jádra. Ale Ubuntu mi nedávno slušně pomohlo, je to jediná distribuce, která nabootovala na notebooku kamarádky a verze 23.04 fungovala naprosto bez problémů a na šuntu s Celeronem N a 4 GB RAM to běželo dost slušně, nevím co máš za problém.