Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zmizel grub  (Přečteno 2726 krát)

ftdolton

• Aktivní člen
  • *
Zmizel grub
« kdy: 03 Září 2024, 20:50:17 »
Zdravím, po aktualizaci na Noble mi zmizel grub. Měl  jsem tam dualboot win 10.
Díky předem

EDIT: Našel jsem radu z r. 2017 a ta zafungovala.
« Poslední změna: 05 Září 2024, 11:44:51 od ftdolton »
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

Ventero

• Závislák
Re:Zmizel grub
« Odpověď #1 kdy: 04 Září 2024, 09:47:51 »
Pouzivas Ubuntu 14 ci vice let a das sem tuto a takto napsanou otazku?

GRUB opravit ci instalovat novy ..

Jinak muze souviset s aktualizaci Win, ktera opravuje Secureboot:
https://zive.cz/clanky/aktualizace-od-microsoftu-omylem-zneskodnila-pocitace-na-nichz-vedle-windows-startuje-linux/sc-3-a-229793/
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

ftdolton

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 05 Září 2024, 11:47:07 »
Nevím, jestli to bylo Ubuntu, nebo Win ...
Ale už jsem to opravil díky radě z 6.5.2017 - nainstaloval jsem "cosi" ze stránky howtogeek.com a zabralo to.
Čtrnáct let sem, čtrnáct let tam - stále jsem BFU ... :o
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 07 Září 2024, 10:20:39 »
@Ventero - Z mého pohledu, že distra-Linux používají laici je dobře. Kolik lidí rozumí konkurenčním o.s.? Strašně málo, že ano.
Tudíž, laici v IT, jen pokládejte další dobře stylizované otázky, ale současně nebuďte líní předem hledat řešení na netu. :D
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #4 kdy: 05 Října 2024, 21:28:27 »
Ale Ubuntu vznikl jako linux pro lidi, ne pro odborníky.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Ventero

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 06 Října 2024, 13:53:41 »
Spis vznikl prave pro odborniky (coz ostatne plati o celem pocitacovem odvetvi) a az pak se zacal i popularizovat. Bohuzel ega a pokrivene myslenj vyvojaru nedovolili dodnes prevzit nektere koncepce, ktere tehdejsi vyvojari Win vymysleli skvele - proto se Windows zpopularizovali na PC na takovou uroven, ze ani macOS to nedohani a Linux ani o milion parniku, byt je to mnohem mnohem lepsi.
Nicmene merido je opravdu nejake zaklady znati a nebyt liny dopoznati (dohledati), stejne jako otazky spravne pokladati ..
Jinak souhlas, ze respekt vsem, kteri se na Linux vrhnou a zvlaste tem starsim rocnikum. A kdyz muze pouzivat na domaci potreby napr. Mint 70ti leta babka, tak uz opravdu kdokoliv a vetsina argumentu proti jsou kecy a vymluvy.
« Poslední změna: 06 Října 2024, 13:55:16 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #6 kdy: 09 Října 2024, 02:17:20 »
Spis vznikl prave pro odborniky (coz ostatne plati o celem pocitacovem odvetvi) a az pak se zacal i popularizovat. Bohuzel ega a pokrivene myslenj vyvojaru nedovolili dodnes prevzit nektere koncepce, ktere tehdejsi vyvojari Win vymysleli skvele - proto se Windows zpopularizovali na PC na takovou uroven, ze ani macOS to nedohani a Linux ani o milion parniku, byt je to mnohem mnohem lepsi.
Nicmene merido je opravdu nejake zaklady znati a nebyt liny dopoznati (dohledati), stejne jako otazky spravne pokladati ..
Jinak souhlas, ze respekt vsem, kteri se na Linux vrhnou a zvlaste tem starsim rocnikum. A kdyz muze pouzivat na domaci potreby napr. Mint 70ti leta babka, tak uz opravdu kdokoliv a vetsina argumentu proti jsou kecy a vymluvy.
No jo, ale to mluvíš asi o úplném zrodu Linuxu, já mám na mysli dobu ne tak dávnou, kdy už bylo poměrně dost z čeho vybírat, na linuxu běhala multimédia i hry,což byl docela div i pro zaryté windousáře. Akorát do toho nějak neagresivně naskočit - a Ubuntu tohle právě umožňovalo. Potom se tak pozvolna přistoupilo na marketing, že by si jednotlivé distribuce měli víc konkurovat, než se doplňovat, nebo mi to tak aspoň připadá.
O tom úspěchu MacOS ku Windows co píšeš - to bude asi marketingem a zaměření těch OS. A spousta lidí by zmínila i něco o kvalitě a kvantitě.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.