Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Odstranit dual-boot Grub a boot jen Windows 10 + náhražka  (Přečteno 4311 krát)

regine

• Stálý člen
  • **
Popis:
- druhotný postarší malý lapťůpek Lenovo G555 32bit měl HDD 500GB
- dual-boot Grub: Ubuntu 16.04 a Windows 10 (11 už nejsou instalovatelné)
- vložen nový SSD WD Green 1TB, původní HDD vložen do exteního USB-boxu
- klonování provedeno pomocí Acronis True Image bez problémů
- po spuštění Grub má stejnou nabídku
- Windows 10 se spustí OK
- Ubuntu 16.04 se spustí, ale následuje výpis chybových hlášení a oprav bez úspěšného ukončení. Asi Acronis ne plně zvládl ext4.
Doporučte, jak odstranit Grub a boot jen Windows 10.
Případně jaký 32bit klon Ubuntu (Lubuntu, Kubuntu, ... počeštěné) následně doinstalovat pro dožití lapťopu.
THX
Doplněno po příspěvku @Roman Vacho
1) RAM je atypická 3GB, ale Windows 10 Home 32-bit  i Ubuntu 16.04 stačí na nenáročnou činnost v LibreOffice, úpravu fotek na dovolené v Zoner nebo GIMP, stříh video klipů v Avidemux, sledování internet-telky Skylink, brouzdání po netu ve Firefox, .... Z výpisu poznáte proč i Win10 (Skylink, Zoner).

2) GRUB2 jsem odstranil opravou zavádění Windows (v podstatě reinstalací se zachováním SW a dat). Zbývá vybrat vhodné distro Linux.
Dodatek druhý 6.8.2025:
HW je jistě 32bitový. V době pořízení (rok 2010) se prodávaly dvě verze G555: 32 i 64 bit (a různé velikosti RAM i HDD). 64bitové verze G555 byly téměř o 50% procent dražší. 64bitové aplikace v podstatě neexistovaly. Proto jsem koupil levnější 32bitový, potřeboval jsem malý podružný lapťůpek na cestování.
« Poslední změna: 06 Srpna 2025, 09:20:28 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:Odstranit dual-boot Grub a boot jen Windows 10 + náhražka
« Odpověď #1 kdy: 03 Srpna 2025, 11:26:56 »
Limitem je RAM. 2GB?

Nedělám si srandu, ale fakt mi jelo dobře na 2GB PC z roku 2010 KDE6. Z flashky jsem to zkoušel. Jelikož je to PC bez Internetu, tak samozřejmě zbytek paměti nenaplnil prohlížeč.

Tobě bych doporučil Devuan, který má snad 32bit podporu, protože Debian, na kterém je založen, ji má.

Ale nedohledával jsem, jestli Tvé CPU má i 64bit. To je třeba zkontrolovat.
« Poslední změna: 03 Srpna 2025, 11:30:34 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #2 kdy: 03 Srpna 2025, 22:18:39 »

Vždyť píše: "Lenovo G555 32bit", tedy 64 nikoliv, CPU nejspíš AMD Athlon M320 duo-core.

Já bych zkusil https://www.q4os.org/ ve 32bit verzi. Není to klon *buntu, ale používá prostředí s upraveným starým dobrým Kde3.5.x s názvem Trinity.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 04 Srpna 2025, 20:19:55 »
https://voidlinux.org/download/#i686 s tímhle jsem velmi spokojen. Ani to nemá systemd. v 32b to má jen glibc, takže to není až takový "vývojářský opruz". Protože si instaluješ jen co chceš a ne to co si myslí vývojáři že musíš mít, tak je to neskutečně rychlé distro.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga Joutůůůůb
Codeberg  GitHub

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 05 Srpna 2025, 11:40:18 »
https://voidlinux.org/download/#i686 s tímhle jsem velmi spokojen. Ani to nemá systemd. v 32b to má jen glibc, takže to není až takový "vývojářský opruz". Protože si instaluješ jen co chceš a ne to co si myslí vývojáři že musíš mít, tak je to neskutečně rychlé distro.
Devuan je taky bez operačního systému uvnitř operačního systému. :)

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 05 Srpna 2025, 11:41:44 »
Vždyť píše: "Lenovo G555 32bit", tedy 64 nikoliv, CPU nejspíš AMD Athlon M320 duo-core.
Pokud si to dám vyhledat tak Lenovo G555 notebook (dá-li se to tak nazvat) co se mi tu zobrazuje má normálně 64bit procesor. Stejně jako je třeba Intel Celeron G555též 64bitový.

Ale jelikož nenapsal přesně typ procesoru, můžeme hádat.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 05 Srpna 2025, 11:46:33 »
Pokud si to dám vyhledat tak Lenovo G555 notebook (dá-li se to tak nazvat) co se mi tu zobrazuje má normálně 64bit procesor. Stejně jako je třeba Intel Celeron G555též 64bitový.

https://www.meetgadget.com/gadget/12063/Lenovo+G555
Codeberg  GitHub

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 05 Srpna 2025, 12:26:57 »

https://www.meetgadget.com/gadget/12063/Lenovo+G555
Vycházím z premisy, že spousta výrobců má jeden název řady (zde Lenovo G555), ale pod tím je třeba 20 hardwarových variací skrývající se za kódy např. WSDDS-64121DS-D2S1D.
Ono dohledávat zda existuje jen jeden HW model, je malinko opruz s tím jak to chrlí na trh.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 05 Srpna 2025, 14:31:30 »
Jj, na odkazu také píší 64b. Manželky PC je také 64b, ale systém má 32b. Tenkrát jsem ho tam dával protože 64b měl ještě malou podporu.
Codeberg  GitHub

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.