Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zvuk a problémy  (Přečteno 8273 krát)

ramael

• Stálý člen
  • **
Zvuk a problémy
« kdy: 29 Července 2025, 12:26:42 »
Jen to jen rychlý tip na řešení problémů HDMI, bluetooth audia a podobných věcí. On totiž wireplumber změnil v tichosti svou strukturu a většina konfiguráků nefunguje. Je to jen o bezpečnostní politice. Narazil jsem na to náhodou kdy chtěl známý "opravit" sakra drahou audio sestavu že mu nehraje HDMI přes TV. Napojil jsem to na můj Arch a hrálo to. No neměl zapnutý v TV ARC… Když už jsem měl tu věc u sebe, chtěl jsem si pohrát s přepínáním kanálů atd. A najednou jsem zjistil, že nemůžu mít zvuk zároveň na notebooku a HDMI. A díky tomu jsem zjistil problémy s těmi konfiguráky. Nemá cenu se tu prokousávat co kde jak napsat a uložit. Objevil jsem "klikátko" s názvem carla.
Nainstalujte si carla. Zapněte si co chcete přehrávat (třeba MPV nebo kodi). Nezapomeňte zapnout a připojit zvukové zařízení na kterém to chcete přehrát. Spusťte carla. Přejděte na záložku --Patchbay--. A tam si myší přetáhněte výstupy vašeho přehrávače na vstupy kde to chcete přehrát. Přikládám screenshot kde je výstup z chromia veden jak na vnitřní reproduktory notebooku tak bluetooth repráku.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga Joutůůůůb
Codeberg  GitHub

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:Zvuk a problémy
« Odpověď #1 kdy: 29 Července 2025, 12:38:32 »
Doplním, že jde o toto (protože jinak pod tím názvem lze nalézt snad úplně všechno, ale ne ten správný odkaz).

Něco jako kdybych nazval nějaký software třeba "Jimmy"...

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 29 Července 2025, 12:52:51 »
Předpokládám, že to je normálně v repozitářích.
Takže
Kód: [Vybrat]
sudo apt install carla by mělo fungovat.
Codeberg  GitHub

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #3 kdy: 29 Července 2025, 13:25:10 »
Ve standardních zřejmě ne, postup je tady (mám dojem, že se víceméně jedná o PPA).

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 29 Července 2025, 18:08:47 »
Podle tohoto https://packages.ubuntu.com/noble/carla by to melo byt v universe repu. I pro nejnovejsi ubuntu.

Ale ten navod co jsi postnul vypada lepe.
« Poslední změna: 29 Července 2025, 18:10:59 od ramael »
Codeberg  GitHub

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 01 Srpna 2025, 15:18:57 »
S dovolením to použiji.

Na stránkách mají verzi 2.5.10. V repu Ubuntu 24.04 je 2.5.8. Pro 25.10 už je v repu ta nová verze, takže ten DEB by se dal stáhnout i od tam, pokud to má pořád stejné závislosti jako předchozí verze.

Tak jsem si to nahodil do 24.04, alias Mintu tuto verzi 2.5.10. Má to jen pár malých závislostí (12).
https://launchpad.net/ubuntu/+source/carla/2.5.10-0ubuntu1/+build/31050752/+files/carla_2.5.10-0ubuntu1_amd64.deb

Objevily se mi v menu 2 zástupci. Carla a Carla Control. jelikož s tím neumím, nechtějte po mně jestli to funguje. Připadám si jak ve španělské vesnici.
Škoda že to neumí detekovat za letu programy, co vyluzují zvuk.
« Poslední změna: 01 Srpna 2025, 17:09:13 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 01 Srpna 2025, 17:01:29 »
Samozřejmě, že to umí za letu detekovat nejen programy, ale i připojená zvuková zařízení. Tady je velice krátký náhled https://youtu.be/Egvg_o7G0ik (video je bez zvuku protože autorská práva).
Zapnu carla. Zapnu youtube music. Hned to naskočí. Zapnu bluetooth repro, také se hned objeví. Přetahování, jak přibližně na to, je tam také. Běží to nezávisle. Po uzavření jsou výstupy stále propojené jak se to nastavilo.
Není to primárně určené na to. Ale funguje to. A je to klikací, přetahovací jak si to spousta lidí žádá.
« Poslední změna: 01 Srpna 2025, 18:38:55 od ramael »
Codeberg  GitHub

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 06 Srpna 2025, 12:35:38 »
Našel jsem ještě nadstavby na Pipewire.

pro QT:
qpwgraph

pro GTK:
helvum

Pro oba jsou v repu balíčky DEB.

A potom ještě naprostou novinku ve vývoji, když mi kamarád psal, že Easy effects už je zastaralý.
https://codeberg.org/sonusmix/sonusmix

Protože můj konkrétní problém s Easy effects je, že jako Flatpak padá.

Nicz toho ale nenahradí efektama Easy Effects. Jedině ta Carla.
« Poslední změna: 06 Srpna 2025, 12:47:58 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.