Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Při aktualizaci je vyžadován souhlas Microsoft. Jak to zamítnout nebo [vyřešeno]  (Přečteno 1513 krát)

jolinuxjo

• Návštěvník
Nastavuje se ttf-mscorefonts-installer.
TrueTrype core fonts for the Web EULA.
END-USER LICENSE AGREEMENT FOR MICROSOFT SOFTWARE

Dobrý den, prosím o radu, co mám udělat. Někdo mi poslal příkaz (už vůbec nevím k čemu), který jsem měl zadat. Při instalaci na mě vyskočilo okénko (viz.příloha), že mám dát souhlas Microsoftu. Tak jsem notebook ihned vypnul. Bohužel od té doby nemohu provádět aktualizace, protože toto okno na mě pokaždé vyskočí. A já ho odmítám. Vůbec nechci komentovat proč, to není předmětem dotazu. Člověk by měl mít právo na svobodné rozhodnutí, zda něco chce a nebo ne. Tady jsem žádné ne nenašel. Už se mi to před lety jednou stalo a vyřešil jsem to novou přeinstalací notebooku. Otázka tedy zní, mohu nějak udělení souhlasu odmítnout, nebo jiným způsobem zabránit zobrazovaní onoho požadavku MS, nebo budu muset znovu notebook přeinstalovat? Předem moc děkuji za radu, pokud někdo ví. [vyřešeno]
« Poslední změna: 15 Září 2025, 23:53:27 od jolinuxjo »

ikx

• Stálý člen
  • **
https://itsfoss.com/install-microsoft-fonts-ubuntu/
...študuj,potom bud komunikativni,a napis vysledok... >:( >:( >:(

jolinuxjo

• Návštěvník
Děkuji za odpověď. Přečetl jsem si to, ale odpověď na dotaz jsem tam nenašel. Tam se píše o odmítnutí omylem a je tam na obrázku viditelné NO pro možnost odmítnutí. Z mého obrázku je vidět, že tam žádné NO nemám a tudíž to bohužel není možné odmítnout omylem ani záměrně.

ikx

• Stálý člen
  • **
...na tejto karte stlacis ANO...potom sa ti zobrazi druha karta,kde to mozes odmietnut,akoze dohodu s microsoftom...odmietnutim sa ti nenainstaluju microsoft fonty,v praxi to bude tak,ze dokumenty pouzivajuce bezne microsoft fonty,sa nebudu spravne zobrazovat...
...otazka je,preco instalujes veci,ktore nevies na co služia???...toto by som rad vedel...prosim objemnejsie odpovedat...dakujem... :o :o :o

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Můžeš to vyřešit tak, že místo instalátoru někde ty fonty jako soubory vezmeš a prostě je překopíruješ do příslušné složky. Pak je ještě potřeba obnovit cache fontů.

Nicméně pokud nejsi zkušený uživatel, tak to raději nedělej.

Jo a zde neočekávej podrobné rady v tomto směru. Proč? Protože M$ a zlobované tzv. zákony, které hrají pro ně.

Pokud chceš zabránit vyskakování té hlášky při aktualizaci, tak zkus

Kód: [Vybrat]
sudo apt purge ttf-mscorefonts-installer && sudo apt autoremove
samozřejmě poté nebudeš žádné M$ fonty mít nainstalované.
« Poslední změna: 13 Září 2025, 23:36:16 od JirkaZ »

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
...otazka je,preco instalujes veci,ktore nevies na co služia???...toto by som rad vedel...prosim objemnejsie odpovedat...dakujem... :o :o :o
Já bych na to odpověděl - protože "Ubuntu je Linux pro lidi" (ne pro právníky) a protože některé programy instalované pod Wine (Wine is not emulator) tuto instalaci vyžadují. Sice to není odpověď typu "přečti si tištěnou, třináctiset stránkovou dokumentaci k administraci Gnu/Linuxového desktopu a pak tady vyskakuj", ale je to i tak pro tebe dost "tlustá" odpověď?:)
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

regine

• Stálý člen
  • **
1) Klasický požadavek ve významu: užívej (v tomto případě fonty - druh písma), ale nesmíš na něm vydělávat.
2) Klidně odsouhlas a máš pokoj.
3) Fonty můžeš dodatečně odstranit nebo užívat, pokud budou součástí ku příkladu zobrazení PDF dokumentů, web-stránek, ....
https://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=45062.0
4) V dobách, kdy pro Linux bylo málo pěkných fontů, běžně jsem fonty od Microsoft doinstalovával a doručené dokumenty nebo stránky s jejich MS-fonty byly hezčí (zpravidla jde o písmena ěščřžý...). Nebo jsem jsem spoustu MS-fontů v OpenOffice/LibreOffice, ... používal (nevýdělečně), například Calibri, Times New Roman, Georgia.
« Poslední změna: 14 Září 2025, 16:33:01 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

jolinuxjo

• Návštěvník
...na tejto karte stlacis ANO...potom sa ti zobrazi druha karta,kde to mozes odmietnut,akoze dohodu s microsoftom...odmietnutim sa ti nenainstaluju microsoft fonty,v praxi to bude tak,ze dokumenty pouzivajuce bezne microsoft fonty,sa nebudu spravne zobrazovat...

Děkuji za odpověď. Jinak šlo o úplně něco jiného a vůbec ne o fonty. Potřeboval jsem nějakou věc a někdo mi doporučil něco stáhnout a poslal mi příkaz. Bohužel smlouva na fonty byla jako zcela vedlejší produkt, který jsem neočekával a nechci. Ani smlouvu ani fonty. Vůbec nic od MS.

jolinuxjo

• Návštěvník
1) Klasický požadavek ve významu: užívej (v tomto případě fonty - druh písma), ale nesmíš na něm vydělávat.
2) Klidně odsouhlas a máš pokoj.
3) Fonty můžeš dodatečně odstranit nebo užívat, pokud budou součástí ku příkladu zobrazení PDF dokumentů, web-stránek, ....
https://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=45062.0
4) V dobách, kdy pro Linux bylo málo pěkných fontů, běžně jsem fonty od Microsoft doinstalovával a doručené dokumenty nebo stránky s jejich MS-fonty byly hezčí (zpravidla jde o písmena ěščřžý...). Nebo jsem jsem spoustu MS-fontů v OpenOffice/LibreOffice, ... používal (nevýdělečně), například Calibri, Times New Roman, Georgia.

Děkuji za odpověď, ale ze zásady od MS nic nechci a nebudu k ničemu dávat souhlas. Navíc to nepotřebuji, původně vůbec o fonty nešlo.

jolinuxjo

• Návštěvník
Můžeš to vyřešit tak, že místo instalátoru někde ty fonty jako soubory vezmeš a prostě je překopíruješ do příslušné složky. Pak je ještě potřeba obnovit cache fontů.

Nicméně pokud nejsi zkušený uživatel, tak to raději nedělej.

Jo a zde neočekávej podrobné rady v tomto směru. Proč? Protože M$ a zlobované tzv. zákony, které hrají pro ně.

Pokud chceš zabránit vyskakování té hlášky při aktualizaci, tak zkus

Kód: [Vybrat]
sudo apt purge ttf-mscorefonts-installer && sudo apt autoremove
samozřejmě poté nebudeš žádné M$ fonty mít nainstalované.

Děkuji za odpověď. Jak jsem psal, fonty vůbec nechci a šlo o vedlejší produkt, který jsem nechtěl a neočekával. Souhlásím s tím názorem na tzv.zákony...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.