Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zálohy  (Přečteno 3253 krát)

alfons.hnipyrdo

• Návštěvník
Zálohy
« kdy: 27 Března 2007, 21:20:06 »
Nazdárek,
nevíte náhodou někdo o nějakém způsobu jak si v Kubuntu nastavit, aby když člověk pracuje např. s OpenOffice Word procesorem, tak aby se mu řekněme každých 5minut uložil do nějaké určené složky, kde by zůstal v této formě řekněme 24hodin. Ale to tak, že by se vždycky vyrobil jinej soubor s jiným jménem-čiselně označený a aby tento proces vůbec nerušil uživatele...
Jde to nějak? (všechno jde, když se chce, ale otázka se tím mění na Víte někdo o působu jak tohoto docílit?
Díky moc
Mám -----> Notebook Asus A9RP - Intel Celeron M440-1.87GHZ, 1024MB(2x512MB), 60GB, Wifi Asus Wl-195g(bezi jen castecne - mensi dosah nez ve win..., ale od GG uz podporovan bez ndiswrapperu), Ati XPress 220M (fglrx ovladače, Compiz), SD Card Reader(bezi v pohode)
a v něm ---> Ubuntu 8.04 HH

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Zálohy
« Odpověď #1 kdy: 27 Března 2007, 21:32:30 »
bashovy skript spousteny cronem

alfons.hnipyrdo

• Návštěvník
Zálohy
« Odpověď #2 kdy: 27 Března 2007, 21:45:14 »
Expert tu jseš ty... Specifikuj, prosím, nejlépe napiš návod i s obrázky jak to udělat, já mám linux asi měsíc a pojmy tipu "Bashový script spouštěný cronem" sice chápu význam, ale podobný script napsat neumím...
Díky
Mám -----> Notebook Asus A9RP - Intel Celeron M440-1.87GHZ, 1024MB(2x512MB), 60GB, Wifi Asus Wl-195g(bezi jen castecne - mensi dosah nez ve win..., ale od GG uz podporovan bez ndiswrapperu), Ati XPress 220M (fglrx ovladače, Compiz), SD Card Reader(bezi v pohode)

drat

• Aktivní člen
  • *
Zálohy
« Odpověď #3 kdy: 27 Března 2007, 22:05:06 »
No nic mi do toho neni ale tohle je trochu pomyleny pristup. Zkuste trochu iniciativi. Mozna se nekdo nande, kdo se pokusi vam napsat dany skript ale ja bych na to sel jinak. Potrebujete zakladni znalosti o bashi (tj. prikazovy interpret ve kterem se da i skriptovat, takze psat programy) a o kronu je v cestine taky dost clanku. Ja chapu ze treba zrovna nemate naladu se z necim babrat ale vas pozadavek je opravdu tak specificky ze to jinak asi nepude.

alfons.hnipyrdo

• Návštěvník
Zálohy
« Odpověď #4 kdy: 27 Března 2007, 22:18:20 »
ano, chápu že mám dost přímočarý přístup, ale o Bashi nevím vůbec nic a o cronu vím max. co má dělat... Ale jinak ten minulý příspěvek byl myšlen ironicky, protože opravdu neočekávám, že by mi někdo ten script napsal, jen jsem chtěl trochu větší nápovědu kde hledat...
Cron bych ještě asi zvládnul, ale tam končím...(umím poměrně dobře PHP, sql, xhtml a css, základ javascriptu, ale tím tak končím, tak se mi to dyžtak snažte nějak přiblížit k podobnostem k těmto jazykům...)

Jestli to dobře chápu, tak cílem teď je vyrobit prográmek, který to uloží, jen nechápu, kde to vezme, protože vlastně není žádný zdrojový soubor - tím myslím, že práce není nikde takto aktuálně uložena, mimo teda oněch souborů s klikihákem na začátku, který jsem však nikdy nepitval, tedy nevím co v nich je...
Ale tipuje, že alespoň částečně to co potřebuju.
Poraďte tedy někdo, prosím...

alfons.hnipyrdo

• Návštěvník
Zálohy
« Odpověď #5 kdy: 27 Března 2007, 22:36:42 »
tak jsem si přečetl něco o Bashi a začínám chápat jak to funguje, jen nevím, kde script vezme ta data... To by je totiž musel brát rovnou onomu programu a to realizovat...
Zítra se na to ještě podívámy...

Díky moc

drat

• Aktivní člen
  • *
Zálohy
« Odpověď #6 kdy: 27 Března 2007, 23:35:45 »
To asi nepujde. Spis bych navrhoval abysjste si v OO nastavil automaticke ukladani do nejakeho adresare a z  neho kazdych 5 minut  delal ty vase zalohy do nejakeho adresare pod unikatnim jmenem a kdyz uz tam bude ten soubor hazet tak se rovnou podiva jestli nejaky soubor neni starsi nez 24 hodin a pripadne ho smaze. Je to pitvani textu. Ale mozna ze nakonec dojdete k presvedceni ze bude lepsi pouzit Perl nebo konec koncu i PHP v CLI. Proc ne? Kdyz ho umite je to mozna lepsi vychodisko nez to psat v bashi.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Zálohy
« Odpověď #7 kdy: 28 Března 2007, 08:54:05 »
Citace: alfons.hnipyrdo
...nevím, kde script vezme ta data...
Pokud budeme predpokladat, ze mate vsechny dokumenty ulozene v jednom adresari, muzete zalohovat bud cely adresar nebo jen nekolik nejnovejsich souboru (lze tridit podle data).

alfons.hnipyrdo

• Návštěvník
Zálohy
« Odpověď #8 kdy: 28 Března 2007, 14:29:57 »
Díky,
Takže tedy vlastně nastavit aut.ukádání v OpenOffice a v Bashi pak napsat, aby si to každých těch pět minut ten soubor vzalo z té složky. Aby ty soubory byly v jedné složce není problém. Poradíš kde hledat ty kody - na kopírování, na to třídění atd.
Díky moc

mirak

• Aktivní člen
  • *
Zálohy
« Odpověď #9 kdy: 28 Března 2007, 18:48:23 »
Doporucuji precist si Podrobný průvodce vytvářením skriptů v BASHi nebo Nový seriál o příkazovém interpretu BASH eventuelne BASH & jak se v něm neztratit dale Úvod do skriptování v BASH ci Programování v (bash) shellu.

Dalsi moznosti je kapitola Základy příkazového interpretu z knihy Linux: Příručka českého uživatele, ktera je volne k dispozici na Internetu.

Komu se neleni, tomu se BASHovy skript komentari zeleni :) (pozor barva komentaru zalezi na pouzitem editoru, ale vetsinou lze zmenit).
Omnia sponte fluant, absit violentia rebus.
Maple  ;)

reaper

• Aktivní člen
  • *
    • http://ronny.rammsteinfan.cz/
Zálohy
« Odpověď #10 kdy: 28 Března 2007, 19:24:39 »
omg.. zacatecniku radit bash :-)

alfons.hnipyrdo: nestaci to autoukladani? :)
IBM/Lenovo Thinkpad R61 14", Intel Core 2 Duo T7250 - 2GHz @ 800MHz, 2GB RAM, 160GB + 300GB HDD, Intel X3100 - Ubuntu 8.04

alfons.hnipyrdo

• Návštěvník
Zálohy
« Odpověď #11 kdy: 28 Března 2007, 21:02:38 »
to reaper: já bych tam ještě chtěl, abych měl vždy k dispozici i trochu starší verzi. Budoucí uživatel je naprostý lamoid, tak aby se někde našla záloha... A to i starší...

drat

• Aktivní člen
  • *
Zálohy
« Odpověď #12 kdy: 28 Března 2007, 21:37:36 »
No a co treba to dat pod subversion. Proste jen do cronu date kazdych 5 minut odeslani dokumentu do subversion. Potom kdyz to budete chtit obnovit tak si zvolite nejakou commitlou verzi a nekam ji vyspete.

reaper

• Aktivní člen
  • *
    • http://ronny.rammsteinfan.cz/
Zálohy
« Odpověď #13 kdy: 28 Března 2007, 22:57:03 »
alfons.hnipyrdo: aha tak to udelat tim bash scriptem ;-) a dat ho do cronu :)
IBM/Lenovo Thinkpad R61 14", Intel Core 2 Duo T7250 - 2GHz @ 800MHz, 2GB RAM, 160GB + 300GB HDD, Intel X3100 - Ubuntu 8.04

zigi

• Aktivní člen
  • *
Zálohy
« Odpověď #14 kdy: 08 Dubna 2007, 15:22:43 »
pouziti bashe a cronu se zda jako dobry napad, ale zajimalo by me jak OO Writer donutite, aby vam dal vedet s jakym souborem zrovna pracuje...

Subversion se zda jako nejlepsi volba, bude se uchovanat cela historie vsech zmen v dokumentu ... tedy doporucuji nainstalovat SVN server a cely adresar s dokumenty pridat do SVN repozitare a cronem commitovat provedene zmeny.
..:: be free - use kubuntu ::..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.