Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: bootovani pocitace po poruše napajeni HDD  (Přečteno 1739 krát)

mset

• Návštěvník
bootovani pocitace po poruše napajeni HDD
« kdy: 11 Dubna 2007, 21:55:30 »
Při zatuhnutí počítače jsem zjistil, že neběží HDD. Vypnul jsem počítač a zjištil, že HDD nemá kontakt v napájecím konektoru. Po opravě konektoru ale počítač nebootuje. Lze nabootovat z instal. CD - a po zvolení start z HDD se objeví nabídka GRUB a všechno již začne fungovat. Obnovil jsem GRUB, ale nic se nezměnilo - zase musím spouštět z CD. Nepoužívám dlouho Linux a tak bude asi rada jednoduchá - prosím, poradíte, abych nemusel přeinstalovávat celý systém?

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #1 kdy: 11 Dubna 2007, 21:58:02 »
Hm... Máte v BIOSu nastaveno bootování z HDD?
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

mset

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 12 Dubna 2007, 09:07:00 »
...mám, vždyť bootování v SETUPu přehazuji z HDD na CD, abych nabootoval. Ještě jsem se s tím trápil včera večer - podařilo se mi stáhnout ISO Super GRUB - po nabootovani z tohoto CD se objevi nabidky na spušteni systemu (to funguje) a procesu, který odpovídá ruční obnově GRUB. Po tomto procesu boot z HDD opět nefunguje. Ještě to nabízí přepsání MBR - to jsem dělal dvakrát - poprvé, když jsem se potřeboval zbavit Linuxu a pak když mi padl jiný disk (dodnes nevím co to bylo, hlásil porušení superbloku - u jiných analytických programů prostě nedefinovatelnou chybu - po přepsání MBR se přestal úplně hlásit a tak jsem ho musel přejet FDISKem a naformátovat - přepis MBR si nechám jako poslední pokus - co to udělá - před rozhodnutím o nové instalaci).

Jakub Kocourek

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 12 Dubna 2007, 10:09:36 »
To co píšete (po přepsání MBR přestal disk fungovat) odpovídá asi situaci, kdy se nepřepsal jen spoušťecí záznam, ale i PAT (rozdělení disku). To GRUB cd evidentně nedělá co má :) Logická struktura disku byla asi poškozena při výpadku napájení a nebyla opravena před obnovou GRUBu.
Napadá mě, pokud máte po ruce cd WindowsXP/2000, v konzoli pri obnovu zadat "fixmbr", následně restartovat a pak se pokusit o obnovu GRUBu. I když, tato MS utilita někdy umí taky nadělat víc škody, než užitku :)

Jakub

mset

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 12 Dubna 2007, 12:02:51 »
Zdá se, že to tak jednoduché nebude, jak jsem si představoval (a jak to vypadá). Zhluboka se nadechnu a začnu s reinstalací - cd s XP si někde půjčím a zkusím to jako poslední krok.

Děkuji za odpověď.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.