Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak sesíťovat dva počítače [vyřešeno]  (Přečteno 12964 krát)

Kalibero

• Návštěvník
Jak sesíťovat dva počítače [vyřešeno]
« Odpověď #25 kdy: 13 Dubna 2007, 11:21:38 »
Ve složce etc/samba/ soubor smbpasswd vůbec není. Je tam kromě asi ještě dvou souborů pouze soubor smbusers a ten je prázdný.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #26 kdy: 13 Dubna 2007, 11:24:06 »
Prikazem smbpasswd lze aktualne pridelit samba heslo pouze uzivateli, ktery existuje v systemu. Nesnazil jste se nahodou vytvorit samba heslo jinak nazvanemu uzivateli? Co napsal prikaz smbpasswd jako potvrzeni provedene operace?

Kalibero

• Návštěvník
« Odpověď #27 kdy: 13 Dubna 2007, 17:15:03 »
Tak už jsem to částečně rozchodil pravděpodobnou příčinou mýcneúspěchů bylo že nebylo zatrhnuté políčko Sdílení souborů a tiskáren v sítích Microsoft  v dialogovém okně "Připojení místních sítí-vlastnosti". Možná že těch příčin bylo víc ale zkoušel jsem toho tolik že už si ani všechno nepamatuji. Ale stále mám dva problémy. Vím že můj Kerio Personal Firewall mi to všecno taky blokuje. Nevíte jak ho nastavit aby vše běželo? Já bych totiž musel zdlouhavě hledat a tak si to chci trochu usnadnit. A druhý problém mám v tom že když kliknu v průzkumníku Win na ikonu počítače s nainstalovaným Ubuntu tak mi vyskočí dialog že "položka (název počítače) není přístupná. Zřejmě nemáte dostatečné oprávnění pro přístup k této položce.Obraťte se na správce serveru a ověřte oprávnění. Parametr není správny." Až toto vyřeším mělo by to být OK. Každopádně Vám všem děkuji za rady a doufám že ani teď mě nenecháte na holičkách.Please

Kalibero

• Návštěvník
« Odpověď #28 kdy: 13 Dubna 2007, 17:31:35 »
Firewall jsem už vyřešil teď ještě ten přístup z widlí do ubuntu

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #29 kdy: 13 Dubna 2007, 21:25:16 »
Já to krásně rozchodil podle návodu:
http://chrool.wz.cz/#sambaserver
Pokud nejsi největší lama tak to taky rozchodíš.
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #30 kdy: 13 Dubna 2007, 21:29:36 »
Spam odstraněn, děkujeme za upozornění.

Kalibero

• Návštěvník
« Odpověď #31 kdy: 14 Dubna 2007, 09:49:06 »
Mohl by mi někdo osvětlit jednu věc? Nevím totiž jestli to chápu správně. Když mám ty dva počítače tak na ton s nainstalovaným Ubuntu mi běží samba-server nebo samba-client a co mi běží na tom pc s windows. Mám v tom nějaký guláš. Je jedno jestli mám připojenou tiskárnu k widlím nebo k linuxu. A můžu z pc který běží jako server prohlížet a upravovat soubory na pc který běží jako client? je těch otázek dost ale potřeboval bych pochopit jak to všechno funguje. Vděčný bych byl iza nějaký odkaz na stránky kde to je vysvětleno ale nějakým srozumitelným způsobem. THX

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #32 kdy: 14 Dubna 2007, 11:39:38 »
Na compu od kterého něco chceš, musí běžet služba (pokud něco nabízí = servíruje - server). Když někdy od něho budeš něco chtít, jseš klient, jako v bance. Podařilo se ti nahodit to sdílení v ubuntu podle návodu? Je to jednoduché a není na tom co zkazit. Jen si myslím že jsem dříve na 6.06ce musel při startu nebo restartu ubuntu vždy restartovat sambu, to je v tom návodu ale také.
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

Kalibero

• Návštěvník
« Odpověď #33 kdy: 14 Dubna 2007, 16:13:42 »
Z Ubuntu mi všecno šlape připojím se k Win mohu číst upravovat soubory vidím v síti oba compy horší je to z win Tam taky vidím oba compy ale když se chci dostat na Ubuntu tak mě tam nechce pustit že nemám oprávnění. Podle toho návodu jsem to ještě nezkoušel protože jsem měl jino práci ale díval jsem se na to a  nevím jestli v Sambě nemám vytvořit ještě jednoho uživatele stejného jako mám ve win. Musím to všechno ještě vyzkoušet už se na to vrhám.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #34 kdy: 14 Dubna 2007, 20:06:59 »
Co nastavit v /etc/samba/smb.conf

na
security=share

To už tu bylo asi stokrát...
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Pavelp

• Host
« Odpověď #35 kdy: 14 Dubna 2007, 21:00:28 »
Citace: Kalibero
Z Ubuntu mi všecno šlape připojím se k Win mohu číst upravovat soubory vidím v síti oba compy horší je to z win Tam taky vidím oba compy ale když se chci dostat na Ubuntu tak mě tam nechce pustit že nemám oprávnění. Podle toho návodu jsem to ještě nezkoušel protože jsem měl jino práci ale díval jsem se na to a  nevím jestli v Sambě nemám vytvořit ještě jednoho uživatele stejného jako mám ve win. Musím to všechno ještě vyzkoušet už se na to vrhám.
Ano, pokud je na linuxu nastaveno security=user, uzivatel z win, ktery se pripojuje k linuxu
1. MUSI mit na Linuxu zrizeny ucet.
2. MUSI mit na Linuxu i windows HESLO a to STEJNE!
3. MUSI mit na Linuxu nastavene heslo pro sambu pomoci smbpasswd

Pak to funguje.

Je to popsane na wiki v nekolika podobach.

Kalibero

• Návštěvník
« Odpověď #36 kdy: 16 Dubna 2007, 13:17:45 »
Uz jsem z toho uplně vyřízený. Vyzkoušel jsem snad už úplně všechno nastavit v smb.conf řádek security=user na security=share mám vytvořeny uživatele na win i na Ubuntu se stejnými hesly přes program smbpasswd jsem vytvořil hesla teda alespoň si to myslím protože po napsání hesla a znovuzadání hesla mi program smbpasswd nedal žádnou zprávu že by vytvořil nového uživatele naskočil mi ale okamžitě prompt takže nevím jestli vše proběhlo tak jak má. Z Ubuntu vidím oba počítače a na obou mohu v pohodě prohlížet složky Z Win vidím oba compy v tom s windousem mohu prohlížet složky pouze když kliknu na ten pc s Ubuntu tak to po mně nechce ani heslo ale okamžitě mi vyskočí to hnusné dialogové okno které mi zděluje že:"položka (název počítače) není přístupná. Zřejmě nemáte dostatečné oprávnění pro přístup k této položce.Obraťte se na správce serveru a ověřte oprávnění. Parametr není správny." Má smbpasswd vypsat  nějaké potvrzení operace?

Kalibero

• Návštěvník
« Odpověď #37 kdy: 16 Dubna 2007, 18:27:43 »
Teď jsem si prohlížel log.nmbd a tal se mi objevuje hláška NetBIOS name KALIBERO-DESKTOP is too long. Truncating to KALIBERO-DESKTO. Je možné že mnou zvolený název počítače je příliš dlouhý a proto se nemohu z win dostat na Ubuntu. Jestli je toto příčinou jak mohu změnit název pc?

Kalibero

• Návštěvník
« Odpověď #38 kdy: 16 Dubna 2007, 19:22:41 »
Tak už to funguje. bylo to v dlouhém názvu serveru s Ubuntu. Netbios si stím nevěděl rady. Všem děkuji za pomoc.

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #39 kdy: 17 Dubna 2007, 08:56:39 »
Nebylo to tak těžké vid?
Pokud je to vyřešeno, dej v pravo dole Oznámení a do něj napiš Vyřešeno.

Kalibero

• Návštěvník
« Odpověď #40 kdy: 17 Dubna 2007, 09:24:29 »
Těžké to možná nebylo ale tři dny zoufalého hledání byly až moc. Možná by se oplatilo dát do wiki poznámku o tom že pokud chce někdo používat Sambu jméno pc by nemělo být delší než 15 znaků protože Netbios s tím neumí pracovat.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.