Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: grub - chyba 17  (Přečteno 2801 krát)

mercy

• Host
grub - chyba 17
« kdy: 12 Května 2007, 18:36:52 »
Zdravím, mám 80 Gb pevný disk, který mám rozdělený takhle:

1. windows xp (NTFS) - primární, bootovatelný
2. hp recovery (NTFS)
3. ubuntu (ext3)
4. linux swap

Všechno až dosud fungovalo bez problému. Pak jsem potřeboval udělat ještě jeden disk se souborovým systémem FAT 32. Ten jsem vytvořil pomocí aplikace Partition Manager tak, že jsem z zkrátil 1. disk a nový disk jsem vytvořil na vzniklém volném místě. Mělo to vypadat takhle:

1. windows xp (NTFS) - primární, bootovatelný
2. FAT32
3. hp recovery (NTFS)
4. ubuntu (ext3)
5. linux swap

Jenže po restartu se mi vypsalo něco ve smyslu Grub Error 17 a na tom místě se to zaseklo.
Tady je vysvětlení chyby: 17 : Cannot mount selected partition
This error is returned if the partition requested exists, but the filesystem type cannot be recognized by GRUB.

Zkusil jsem počítač nabootovat z instalačního disku Ubuntu. V něm se mi pevný disk vůbec nezobrazuje. Nechal jsem si podle jednoho návodu vypsat na konzoli pomocí příkazu fdisk seznam disků a vypsalo se mi tohle:

Pod seznam disků se mi napsalo že diskové oddíly jsou chybně seřazeny. Dá se tohle nějak napravit?

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
grub - chyba 17
« Odpověď #1 kdy: 12 Května 2007, 18:40:58 »
Proboha příště používejte buď printscreen nebo text prostě nakopírujte, ale rozhodně ne foťák!

Pošlete ještě obsah souboru /boot/grub/menu.lst

mercy

• Host
grub - chyba 17
« Odpověď #2 kdy: 12 Května 2007, 18:44:01 »
Děkuji za pomoc.. Bohužel se nemůžu dostat do žádného ze systémů, a při bootu z instalačního disku Ubuntu se mi žádný disk nezobrazí. :-(

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
grub - chyba 17
« Odpověď #3 kdy: 12 Května 2007, 18:47:29 »
Citace: mercy
Děkuji za pomoc.. Bohužel se nemůžu dostat do žádného ze systémů, a při bootu z instalačního disku Ubuntu se mi žádný disk nezobrazí. :-(
Nabootujte liveCD a tam disk připojte (viz zde).

c4pp4

• Aktivní člen
  • *
grub - chyba 17
« Odpověď #4 kdy: 12 Května 2007, 20:21:12 »
Ono stačí spustit v menu liveCD ubuntu Systém - Správa - GNOME Partition Editor a připojí se všechny svazky automaticky.
IBM/Lenovo ThinkPad R61i [8932-9ZG / NF09ZCV]
Ubuntu 12.04 MATE 1.6 [plná podpora hardware]

mercy

• Host
grub - chyba 17
« Odpověď #5 kdy: 13 Května 2007, 01:37:06 »
Co se týče toho Partition Editoru, tak se mi nic nepřipojí a disk je vypsán jako nerozdělený a neobsazený..

Jinak tohle všechno přepisuju do druhého počítače, proto ta fotka..

K souboru /boot/grub/menu.lst se nemůžu dostat. Nejdřív jsem si vytvořil adresář /media/disk. Zkoušel jsem tyto příkazy:

sudo mount -t ext2 /dev/sda5 /media/disk
sudo mount -t ext3 /dev/sda5 /media/disk

Po zadání každého z uvedených příkazů mi to ale napsalo, že na tom disku je špatný fs mebo jsem zadal špatný parametr apod.

Zkusil jsem zadat příkaz dmesg a vypsalo se mi mimo jiné, že na sda5 (kde by měl být požadovaný soubor pro grub) nelze najít souborový systém ext2 ani ext3

Na druhou stranu se mi podobným způsobem podařilo připojit ten disk s fat32 a disk sda1 (windows), ale do druhého jmenovaného jsem se nedostal, protože nemám oprávnění.

Je to docela zapeklité.. :-(

c4pp4

• Aktivní člen
  • *
grub - chyba 17
« Odpověď #6 kdy: 13 Května 2007, 02:15:19 »
Ten svazek NTFS z Windows připojíš ke čtení tímto:
sudo mount /dev/sda1 /media/disk -t ntfs -o nls=utf8,umask=0222

Zkusil bych připojit co jde a začal zálohovat.

Funguje v liveCD následující?:
sudo grub
find /boot/grub/stage1 (mělo by vypsat oddíly, kde je stage1 tzn. (hd0,4) )
pokud ano, tak pokračuj příkazy:
root (hd0,4)
setup (hd0)

a měl by být obnovený grub.

Další možnost nabootovat Windows CD do konzole a zadat fixmbr
pak klasicky spustit Windows, nainstalovat http://www.fs-driver.org/index.html a zkusit se dostat na ten ext3 oddíl.

mercy

• Host
grub - chyba 17
« Odpověď #7 kdy: 13 Května 2007, 10:02:14 »
Tak z uvedených příkazů mi nic nefungovalo. při pokusu o připojení disku s ntfs mi to napsalo, že na tom disku je špatný fs mebo jsem zadal špatný parametr apod.

Při pokusu najít /boot/grub/stage1 mi to napsalo, že soubor nebyl nalezen.

Nakonec jsem zkusil nabootovat z instalačního disku winxp a pomocí fixmbr jsem se dostal do windows. :-)

Rozhodl jsem se, že přeinstaluju Ubuntu, ale v instalátoru se mi disk jeví jako neobsazený.. Chtel jsem disk otevrit v programu Partition Magic, ale oznámilo mi to, že disk je špatný a nevidím na jeho rozdělení.. Nemůže to být tím, že tam mám vlastně 3 souborové systémy (fat32, ntfs a ext3)?

mercy

• Host
grub - chyba 17
« Odpověď #8 kdy: 13 Května 2007, 10:17:02 »
Pomocí toho programu z fs-driver.org jsem si ty dva linuxové disky namountoval do windows, ale nemůžu se do nich dostat. V podstatě mi na jejich obsahu moc nezáleží, takže uvažuju, že je ve Windows naformátuju. Nevím ale, jestli by to mělo nějaký smysl, protože se obávám, že mi Partition Magic opět oznámí, že disk je špatný.

Doplnění:
Disky jsem nakonec naformátoval, PM mi nejdřív při startu oznámil, že našel několik chyb, tak jsem je dal opravit. Pak mi oznámil, že písmeno jednotky partition nelze identifikovat a zavřel se..

c4pp4

• Aktivní člen
  • *
grub - chyba 17
« Odpověď #9 kdy: 13 Května 2007, 13:57:06 »
Já bych raději provedl z gruntu nové rozdělení disku. Jinak ještě taková otázečka, k čemu ti bude oddíl FAT32, jestli to není tajné?

mercy

• Host
grub - chyba 17
« Odpověď #10 kdy: 13 Května 2007, 14:15:35 »
Díky za pomoc, už jsem to tak udělal. Ten oddíl FAT32 jsem si vytvořil, abych mohl sdílet poštu z Thunderbirdu mezi Windows a Linuxem. Viz zde: http://www.pcquest.com/content/linux/2004/104050805.asp

c4pp4

• Aktivní člen
  • *
grub - chyba 17
« Odpověď #11 kdy: 13 Května 2007, 14:26:04 »
Díky za pomoc, už jsem to tak udělal. Ten oddíl FAT32 jsem si vytvořil, abych mohl sdílet poštu z Thunderbirdu mezi Windows a Linuxem. Viz zde: http://www.pcquest.com/content/linux/2004/104050805.asp
Ten návod jsem nečetl, takže možná plácnu kravinu: to by nefungovalo sdílet poštu z Thunderbirdu, který je i s poštou ve windows, když se v ubuntu použije čtení/zápis na ntfs oddíl pomocí ntfs-3g?

mercy

• Host
grub - chyba 17
« Odpověď #12 kdy: 13 Května 2007, 14:33:34 »
Citace: c4pp4
Ten návod jsem nečetl, takže možná plácnu kravinu: to by nefungovalo sdílet poštu z Thunderbirdu, který je i s poštou ve windows, když se v ubuntu použije čtení/zápis na ntfs oddíl pomocí ntfs-3g?
Tak o tom jsem ještě neslyšel..  Procházel jsem několik fór a jediné, co jsem našel, byl výše uváděný návod. Zkusím to, jestli to půjde.

c4pp4

• Aktivní člen
  • *
grub - chyba 17
« Odpověď #13 kdy: 13 Května 2007, 14:50:28 »
Citace: c4pp4
Tak o tom jsem ještě neslyšel..  Procházel jsem několik fór a jediné, co jsem našel, byl výše uváděný návod. Zkusím to, jestli to půjde.
http://wiki.ubuntu.cz/Podpora_z%C3%A1pisu_pro_NTFS

mercy

• Host
grub - chyba 17
« Odpověď #14 kdy: 14 Května 2007, 22:22:30 »
Nainstaloval jsem to a Thunderbird mi funguje bezvadně v obou systémech.  :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.