Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: HP nx9420  (Přečteno 2152 krát)

SKOČDOPOLE Tomáš

• Aktivní člen
  • *
HP nx9420
« kdy: 28 Března 2007, 14:41:28 »
Ahoj

mam dotaz ohledne HP nx9420. Jsem v Linuxu nováček - Nainstaloval jsem na něj Ubuntu - šlapalo asi tři dny v pohodě. Potom jsem tam dle vícero návodů zkoušel cpufreq. Abych mel frekvenci 2,16GHz misto 1GHz. Pak jsem jeste neco delal ohledne Wake up on Lan a bluetooth. Potom jsem notas vypnul. Druhy den jsem k nemu prisel a zapnul. Ale prvni co se zobrazi na displeji je logo HP. To zacalo "stroboskopicky" blikat a dal jsem se nedostal. Ani zavadec to nezaclo nacitat. A do Biosu me to taky nepustilo. tak jsem zkusil vyndat obe dve baterky a  po chvili zapnout. To uz se notas v pohode rozjel - ubuntu mi najelo. Tak jsem ho vypnul, baterky dal zpatky, zasrouboval kryt a notas zase nic. Tak znovu vyndam baterie. Ale notas naskocil az na ponekolikate.
Tedkom na nem delam a slape v pohode.

Tak bych se chtel zeptat, jestli je mozne, ze jsem nejak rozhasil nastaveni v Linuxu a ten to zpusobuje, nebo se jedna o chybu HW a mam dat notas do servisu.
Pripadne co by ste mi prosim doporucili.
Je divne, ze se nedostanu v tu chvili ani do Biosu.

PS: verzi biosu mam F19

Dekuji
Ubuntu 7.04
HP nx9420

nojvirt

• Aktivní člen
  • *
HP nx9420
« Odpověď #1 kdy: 28 Března 2007, 15:01:03 »
Mam taky nx9420...
Kubuntu na nem obcas pouziju a zatim ok. Asi bych nechal baterky vevnitr a zkusil nainstalovat Ubuntu znovu - uvidis.
Ubuntu od 5.04...

"My howercraft is full of eels!!"

SKOČDOPOLE Tomáš

• Aktivní člen
  • *
HP nx9420
« Odpověď #2 kdy: 28 Března 2007, 15:31:53 »
Jo diky za radu! Chystam se na to, ale prvne si radeji zalohuju nekam image disku. Zitra bych mel mit SATA 2 USB, tak pripojim disk k jinemu pocitaci a udelam si obraz. Potom zkusim preinstalovat.

Pokud bych zjistil ze to je tim spatnym nastavenim, mohl bych pozadat o pomoc jak spravne nastavit regulaci frekvence procesoru a ostatnich veci? Proste aby mi HW slapal s linuxem v pohode?

Diky moc!
Ubuntu 7.04
HP nx9420

nojvirt

• Aktivní člen
  • *
HP nx9420
« Odpověď #3 kdy: 28 Března 2007, 15:53:52 »
presne si nepamatuju, zkus si vyhledat, ale tusim, ze na dvoujadro je treba jedna verze kernelu, bud generic nebo 686 (nebo jeste jiny?)
(resp. co se tyka ovladani spotreby - taktu)
Ubuntu od 5.04...

"My howercraft is full of eels!!"

SKOČDOPOLE Tomáš

• Aktivní člen
  • *
HP nx9420
« Odpověď #4 kdy: 28 Března 2007, 16:22:52 »
Tak prinasim nove poznatky:
Zkousel jsem notebook vypnout a zapnout, ale opet se sekl pri nacitani BIOSU.
Takze jsem vyndal baterie a notas spustil z live DVD Ubuntu 6.10. Ovsem uz pri bootscreenu a potom v grafickem prostredi obraz "stroboskopicky blikal". Ale jinak notas normalne bezel, jenom blikala obrazovka. Tak jsem ho vypnul a znova zapnul. Ovsem notas se pri bootu zase kousl.
Pokud spustim "svoje" ubuntu z hardisku, kde mam ovladace na ATInu, tak mi obraz neblika a notas normalne jede.
 Z toho usuzuju, ze bude asi chyba v HW a budu ho muset dat do servisu :(

Jeste bych mel jeden dotaz k te frekvenci CPU. Zkousel jsem si dat benchmark test v ultilitce hardinfo a dopadl jsem hur oproti Intel Celeron M 1,5Ghz asi o dve sekundy. Potom jsem koukl na cpufreq-info a zjistil ze jedno jadro jede na taktu 2,16 a druhe na 1Ghz. Tak jsem to rucne spravil, ze obe jadra jeli na 2,16. Vysledek se ale moc nezmenil. Tak jsem koukal na grafy vyuziti procesoru a koukam ze pri tom benchmarku pracovalo pouze jadro c1 na 100 procent a s tim druhym jadrem to "ani nehlo" to melo porad kolem 4,5 procent.
Ale to budu asi resit az se mi notas vrati z reklamace.
Docela me to stve. Mam ho teprve 5 dni a hned takovehle problemy. Za ty penize by mohl slapat. A to jsem vybral schvalne HPcko protoze jsem si rikal ze od HP bude zarucene kvalitni. Ale doufam, ze tohle je prvni a posledni problem.
Ubuntu 7.04
HP nx9420

SKOČDOPOLE Tomáš

• Aktivní člen
  • *
HP nx9420
« Odpověď #5 kdy: 18 Května 2007, 18:30:24 »
Novinky od te doby:

Notebook byl nakonec v poradku. Chyba byla zpusobena BIOSEM (bad state) a Ubuntem 6.04 upgradovaneho na 6.10  (asi ne v poradku). Musel jsem vyndat baterie (BIOSovou i normalni), chvili pockat, dat zpet a nastartovat nb z DVD 6.10 a preinstalovat. Pak to bylo v pohode.

Ted je ale verze 7.04, takze napisu neco ohledne nove instalace na tento notas:
- live CD nejde pustit - spadne X server. Je nutne odstranit vsechny mozne rozliseni v xorg.conf a nechat jenom barevnou hloubku 24 a u ni pouze TO rozliseni, ktere ma vas notebook normalne mit, takze v mem pripade 1680x1050. Pokud ma nekdo jiny display, napise to svoje. Potom se X server normalne pusti. Instalaci je ale stejne lepsi delat v textovem rezimu, takze tam tento problem odpada. Respektive posouva se az do momentu, kdy se poprve pusti ubuntu z HDD.
Po instalaci a prvnim nabootovani je potreba povolit ovladac ati a znovu reboot. Pak uz to je OK.
Jedine, co v 7.04 nejde je ctecka karet (resim to zde v jinem threadu). V 6.10 stacilo nahrat spravne moduly jadra.

Take vysla 17. dubna nova verze BIOS. Po zkouskovem obdobi se chystam BIOS aktualizovat. Tak pak napisu vysledky. Nebo uz nekdo aktualizoval?
Ubuntu 7.04
HP nx9420

SKOČDOPOLE Tomáš

• Aktivní člen
  • *
HP nx9420
« Odpověď #6 kdy: 23 Května 2007, 00:51:06 »
Tak upgrade na verzi bios probehl v poradku, kdyby nekdo chtel, mam vypalene BootCD s obrazem. Ted uz mi je k nicemu.

Zmeny oproti starsi verzi biosu jsem nezaznamenal (jako uzivatel). Vsechno funguje tak jak ma.
Kód: [Vybrat]
Version: F.1A  (17 Apr 2007)
Enhancements

- Integrates a new version of Intel support code for mobile processors: Intel Core2 Duo Mobile Processor T7000 and T5000 series processors. NOTE: This Intel support code was provided to HP as a critical software update. This System ROM update has no known performance impact.
Ubuntu 7.04
HP nx9420

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.