Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Hibernace na disk nejde [vyřešeno]  (Přečteno 5416 krát)

The_ERROR

• Návštěvník
Hibernace na disk nejde [vyřešeno]
« kdy: 22 Května 2007, 04:33:02 »
Nefunguje mi hibernace na disk. Moc to nikdy nestihnu, ale bylo tam vzdycky neco s tim, ze nemuze naswapovat a ze mam zkusit mozna swapon -a, nevim nikdy to nestihnu poradne precist.... v systemovych protokolech jsem to nenasel.
no jinak ten prikaz swapon -a hazi tohle:

swapon: cannot stat /dev/disk/by-uuid/ed3b1355-c39b-442a-a791-142cf9a2e6a0: No such file or directory

situace s disky je asi takova:
Nejdrive jsem mel Ubuntu jen tak jako ze jsem musel, a vyclenil jsem mu minimum, pak jsem potreboval vice mista na programy do skoly atd., tak jsem posunoval partitiony. Nakonec se me zacali Windowsy s*at, tak jsem z nich udelal minoritni OS :) Behem toho posunovani jsme zvetsoval i swap (nyni nejaky bratru pres 2 GB a vzhledem k tomu ze mam jen 1GB RAM, tak by to melo na uspani stacit). Mam jen teda 2 oddily - system + data a swap, zbytek je NTFS od Win.
« Poslední změna: 11 Ledna 2008, 14:06:14 od Anna Taliánová »
AMILO Pro 2085 (PM 1,7 GHz, 1GB RAM, 120 GB), Ubuntu 9.10

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Hybernace na disk nejde [Vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 22 Května 2007, 09:27:48 »
hibernace neni podporovana u vsech zakladnich desek - napiste podrobnosti o pouzitem HW

The_ERROR

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Května 2007, 15:40:48 »
Je to sice v nemcine, ale v anglictine jsme nic tak narychlo a co by umelo exportovat zadarmo nenasel....
http://homel.vsb.cz/~ple094/report
AMILO Pro 2085 (PM 1,7 GHz, 1GB RAM, 120 GB), Ubuntu 9.10

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #3 kdy: 22 Května 2007, 16:43:11 »
Kdybyste napsal "je to notebook Fujitsu Siemens Amilo Pro V2085", usetril byste tim cas sobe i nam.

Bohuzel u notebooku je to slozite, zkuste nahrat nejnovejsi BIOS, pokud to ani s nejnovejsim Ubuntu nepojede, moc s tim nenadelate. Viz. napr. http://avc.sh.cvut.cz/archiv/index.php?id=1041&rid=455&offset=0&select=Linux

c4pp4

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 28 Května 2007, 03:51:36 »
Citace: The_ERROR
Nefunguje mi hybernace na disk. Moc to nikdy nestihnu, ale bylo tam vzdycky neco s tim, ze nemuze naswapovat a ze mam zkusit mozna swapon -a, nevim nikdy to nestihnu poradne precist.... v systemovych protokolech jsem to nenasel.
no jinak ten prikaz swapon -a hazi tohle:

swapon: cannot stat /dev/disk/by-uuid/ed3b1355-c39b-442a-a791-142cf9a2e6a0: No such file or directory

situace s disky je asi takova:
Nejdrive jsem mel ubuntu jen tak jako ze jsem musel, a vyclenil jsem mu minimum, pak jsem potreboval vice mista na programy do skoly atd, tak jsem posunoval partitiony. Nakonec se me zacali windowsy srat, tak jsem z nich udelal minoritni OS :) Behem toho posunovani jsme zvetsoval i swap (nyni nejaky bratru pres 2 GB a vzhledem k tomu ze mam jen 1GB RAM, tak by to melo na uspani stacit). Mam jen teda 2 oddily - system + data a swap, zbytek je NTFS od Win.
Měl jsem stejný problém a následující postup to vyřešil:

nejdříve se podívej do souboru /etc/fstab, na kterém oddíle máš swap, u mě je na /dev/hda3,  který je použit v postupu

zjistíme UUID oddílu pro swap:
Kód: [Vybrat]
sudo vol_id /dev/hda3 | grep 'UUID'z výpisu nás zajímá tlustě vyznačený výsledek:
ID_FS_UUID=0723a7c8-6b11-4f1c-a806-fc55f2e37984

dle výsledku opravíme fstab:
sudo gedit /etc/fstabtzn., že v souboru fstab bude následující:
# Entry for /dev/hda3 :
UUID=0723a7c8-6b11-4f1c-a806-fc55f2e37984 none swap sw 0 0

dále opravíme správnou funkčnost hibernace:
sudo gedit /etc/initramfs-tools/conf.d/resumetzn., že v souboru resume bude následující:
RESUME=UUID=0723a7c8-6b11-4f1c-a806-fc55f2e37984

a zakončíme aktualizací inicializačního souborového systému:
sudo update-initramfs -uuvedený postup je z http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=1773316&postcount=3 , ve kterém se na začátku zadává ještě inicializační a aktivační příkaz pro oddíl swap, které si myslím není třeba zadávat, pokud by to bez nich nefungovalo, tak je pro úplnost uvádím (patří na úplný začátek postupu):
sudo mkswap /dev/hda3
sudo swapon -va
Tento problém je duplicitní s http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=10658
IBM/Lenovo ThinkPad R61i [8932-9ZG / NF09ZCV]
Ubuntu 12.04 MATE 1.6 [plná podpora hardware]

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 28 Května 2007, 10:35:11 »
Zdravim,
diky za radu. Mam jeste dotaz k tomu
$ sudo update-initramfs -uUpdate se mi dela z jadra 2.6.17, ale ja bezne pouzivam jen 2.6.15, protoze u toho novejsiho mi pri vypinani skarede cvakne disk. Je to jedno a nebo to mam v tom update-initramfs specifikovat to starsi jadro?
Karel

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #6 kdy: 28 Května 2007, 11:17:36 »
Cvakání disku u novějších jader se řešilo...
Nemělo by to na disk mít vliv...
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 28 Května 2007, 12:16:43 »
Ja vim, ze by ten disk mel umet zaparkovat hlavy i pri odpojeni od proudu.. Ale stejne, ten zvuk je hnusnej a co kdyby... :-) Navic jadro 2.6.17 nema verzi pro i686.

EDIT: Tak jsem to provedl podle tohoto postupu a stejne to nepomohlo. Dal jsem pocitac hibernovat a po zapnuti normalne nabootoval (vybral jsem jadro 2.6.17) a swap opet nefungoval.

Jeste jeden dotaz: kdyz spustim
$ sudo mkswap /dev/sda6
Setting up swapspace version 1, size = 1077473 kB
no label, UUID=cacd14c3-78a2-4e6d-9093-fe5d98c30f78
Ma to nove UUID nejaky vyznam? V /etc/fstab mam to puvodni a i linky v "/dev/disk/by-uuid/" mam pod tim starym jmenem.. driv jsem to po spusteni "mkswap" upravoval. Ma to nejaky smysl? Asi to prepisu vse na "/dev/sda6", ale kde vsude bych to mel menit (/etc/fstab, /boot/grub/menu.lst,...)?

c4pp4

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 28 Května 2007, 16:58:42 »
Citace: kkaarreell
Update se mi dela z jadra 2.6.17, ale ja bezne pouzivam jen 2.6.15, protoze u toho novejsiho mi pri vypinani skarede cvakne disk. Je to jedno a nebo to mam v tom update-initramfs specifikovat to starsi jadro?
Karel
Jedno to fakt není :) potřebuješ aktualizovat verzi, kterou používáš, tohle by mělo aktualizovat právě používanou verzi:
sudo update-initramfs -u -k $(uname -r)nebo případně zkus tohle, což by mělo zaktualizovat všechny verze:
sudo update-initramfs -u -k all
Ma to nove UUID nejaky vyznam? V /etc/fstab mam to puvodni a i linky v "/dev/disk/by-uuid/" mam pod tim starym jmenem.. driv jsem to po spusteni "mkswap" upravoval. Ma to nejaky smysl? Asi to prepisu vse na "/dev/sda6", ale kde vsude bych to mel menit (/etc/fstab, /boot/grub/menu.lst,...)?
Musí se shodovat současné UUID swap oddílu (tzn. to nové UUID po příkazu mkswap) s UUID v /etc/fstab a s UUID v etc/initramfs-tools/conf.d/resume.
EDIT: Tak jsem to provedl podle tohoto postupu a stejne to nepomohlo. Dal jsem pocitac hibernovat a po zapnuti normalne nabootoval (vybral jsem jadro 2.6.17) a swap opet nefungoval.
Možná by to chtělo po nastavení všech věcí ještě restart, aby v /dev/disk/by-uuid/ bylo to nové UUID.
IBM/Lenovo ThinkPad R61i [8932-9ZG / NF09ZCV]
Ubuntu 12.04 MATE 1.6 [plná podpora hardware]

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 29 Května 2007, 09:09:59 »
Diky moc, uz mi to bezi. Pomohlo
sudo update-initramfs -u -k allJeste jednou diky.
Karel

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.