Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instaluji Ubuntu: zn. poprvé  (Přečteno 3141 krát)

Ji31

• Aktivní člen
  • *
Instaluji Ubuntu: zn. poprvé
« kdy: 25 Srpna 2006, 15:13:26 »
Tak konečně mám možnost nainstalovat si ubuntu na vlastní počítač.

Takže mám hned jednu otázku :-( :

- Na disku mám jeden oddíl o velikosti 20GB s XP na systému FAT32, a teď jsem v live CD Ubuntu a instaluji na zbytek HDD Linux.

V bodě 5/6, kde se píše:

"Vyberte, které oblasti chcete použít pro novou instalaci a kam každou z nich chete připojit.

Musíte připojit jednu oblast na kořenový systém souborů ("/") a musíte vybrat aspoň jednu oblast pro její použití jako odkládacího místa."

mi není vůbec jasné, co se po mě chce. Ubuntu chci mít samozřejmě jako primární systém.

Děkuji za radu.
« Poslední změna: 21 Října 2007, 17:48:35 od Anna Taliánová »
Linux is like a teepee. No Windows, no Gates, Apache inside

Vojtin

• Host
Instaluji ubuntu - zn.: poprvé
« Odpověď #1 kdy: 25 Srpna 2006, 15:32:50 »
/ toto je něco jako ve win oddíl c: (kam se instalujou win) a odkládací prostor je swap.

bongo

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Srpna 2006, 15:53:52 »
Nevím jestli je pro systém vyhovující nebo dokonce možné, aby jsi ho nainstaloval na stejný oddíl, na kterém jsou již Windowsy.

1) Jinka v zásadě musíš vybrat oddíl, kam nainstalovat svůj Linux reprezentovaný lomítkem /
2) A dobré by taky bylo mít nějaké místo na disku, které není přidělené žádnému jinému oddílu - nenaformátovaný prostor např za ostatními oddíly. Ubuntu ho pak použije jako odkládací prostor/swap - místo pro dočasná data.

Ji31

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 25 Srpna 2006, 16:48:33 »
Jak změním formát diskového oddílu? při instalaci se mi podařilo udělat ho ve formátu (systému souborů), který jsem nechtěl... :-( Jde to nějak změnit?

Vojtin

• Host
« Odpověď #4 kdy: 25 Srpna 2006, 16:53:12 »
Jakýho diskovýho oddílu?  tam kam instaluješ linux takže / nebo jinýho? Pokud / tak to musiš nejspíš přeinstalovat, pokud nějakýho datovýho tak na to jsou v gnome klikátka. gparted, disky.

Ji31

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 25 Srpna 2006, 16:59:32 »
No udělal jsem různý partition pro root, usr, home atd. (bylo mi tak porazeno) a pak jsem zbytek disku udělal do jinýho oddílu. jenže ten jsem udělal na jiným souborovým systému, než sem chtěl. A v discích je tlačítko formát zašedlý.. :-(

Vojtin

• Host
« Odpověď #6 kdy: 25 Srpna 2006, 17:11:57 »
Musiš ho nejdřív odpojit nebo jak to tam je.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.