Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: FS Amilo Pro V2065 - příliš velká spotřeba baterie  (Přečteno 3802 krát)

hans

• Návštěvník
FS Amilo Pro V2065 - příliš velká spotřeba baterie
« kdy: 04 Října 2006, 17:44:58 »
Ahoj, jak už z předmětu vyplývá, notebook mi v ubuntu žere baterii daleko víc než windows xp, i když ho nijak nezatěžuju. Vyrží mi o půlku míň než ve windows. Je na to nějaká záplata nebo nevíte někdo co s tim?? Předem díky

Vojtin

• Host
« Odpověď #1 kdy: 04 Října 2006, 17:47:08 »
Máš zapnuté podtaktování? Nebo jak se tomu říká.

hans

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Října 2006, 17:50:33 »
no to nevim kde se v ubuntu dělá..

Vojtin

• Host
« Odpověď #3 kdy: 04 Října 2006, 17:54:55 »
Citace: hans
no to nevim kde se v ubuntu dělá..
To já navim (nemam notebook), hledej tady v sekci pro notebooky.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #4 kdy: 04 Října 2006, 18:46:50 »
Mam Amilo Pro V2045, v Linuxu mam take vydrz docela o dost horsi nez ve Windows, a to s funkcnim Frequency Scalingem. Pokud je vas notebook zalozeny na Intel Centrino, melo by byt automaticke snizovani kmitoctu procesoru automaticky aktivni hned po instalaci Ubuntu. V Gnome si muzete na panel pridat CPU Frequency Scaling Monitor, na kterem muzete sledovat jak se kmitocet procesoru meni v zavislosti na jeho zatizeni.

Ravensun

• Aktivní člen
  • *
  • LL - jako Linux lama :o)
    • Linux a MSI M655 notebook
« Odpověď #5 kdy: 02 Června 2007, 12:32:38 »
Mam Book s AMD Turion 64bit ve woknech mi to vydrzi asi 1hodinu a 30 min (kdyz si mam podsviceni displaye na max) v Ubuntu nebo Kubuntu bud pod 32bit nebo 64bit OS asi
1 hodinu.. Instalace standartni, par pridanych programu.
V cem je problem, ze Ubuntu je tak zrave?? Dynamicka frekvence CPU funguje. Aktualizace pravidelne aplikuji... Dokonce jsem snizil vykon grafiky a zadny razantni rozdil k lepsimu...
Ubuntu se mi hrozne libi a vetsinu casu travim uz na nem... ale jakmile jde book mimo zasuvku musim volit kvuli spotrebe wokna..
Sabayon Gnome-Shell,  MSI M655 AMD Turion64 2GHz, 2x512DDR, ATI X1600 256MB DDR3, PATA, webcam sn9c201, cardreader oz711mp1, bluetooth, wifi ralink rt2500, 
Ubuntu 12.04  64bit, Desktop Intel Pentium D 3,4GHz 800MHz FSB, 2x2GB RAM DDR2, MSI N560GTX-Ti Hawk,
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=cs&geocode=&q=http:%2F%2Fufaak.wz.cz%2Fubuntu%2Fubuntu.php&ie=UTF8&z=5  -  Mapa ubunťáků

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #6 kdy: 02 Června 2007, 22:15:25 »
1) Oni ty AMD chipsety jsou prapodivné (nevím, jak jsou podporovány)
2) Je to dáno špatným nastavením (nebo nenastavitelným) šetřením... Ne každý notebook lze efektivně nastavit, obzvlášť, když si občas výrobci dělají co chtějí (Porušují standardy, pro Windows dodají patch a Linuxák utře)
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Ravensun

• Aktivní člen
  • *
  • LL - jako Linux lama :o)
    • Linux a MSI M655 notebook
« Odpověď #7 kdy: 04 Června 2007, 00:36:44 »
No ale zda se ze vse funguje..Chipset se hlasi spravne. Dynamicka frekvence funguje skvele...Je ale zajimavy, ze v suse to myslim vydrzelo vic z hodiny na skoro na hodku a pul (skoro jako ve Win)... a to tam grafika bezela take pod plnym vykonem nenastavoval jsem ani nizsi vykon (neumel jsem to)

johnnys@narcis:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc RS480 Host Bridge (rev 01)
00:02.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS480 PCI-X Root Port
00:04.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS480 PCI Bridge
00:05.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc Unknown device 5a37
00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB Host Controller (rev 80)
00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB Host Controller (rev 80)
00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB2 Host Controller (rev  80)
00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc IXP SB400 SMBus Controller (rev 82)
00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc Standard Dual Channel PCI IDE Controller ATI (rev 80)
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SB450 HDA Audio (rev 01)
00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc IXP SB400 PCI-ISA Bridge (rev 80)
00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc IXP SB400 PCI-PCI Bridge (rev 80)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc M56P [Radeon Mobility X1 600]
04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 01)
05:04.0 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ711MP1/MS1 MemoryCardBus Controller (rev 21)
05:04.2 Generic system peripheral [0805]: O2 Micro, Inc. Integrated MMC/SD Controller (rev 01)
05:04.3 Bridge: O2 Micro, Inc. Integrated MS/xD Controller (rev 01)
05:04.4 FireWire (IEEE 1394): O2 Micro, Inc. Firewire (IEEE 1394) (rev 02)
05:09.0 Network controller: RaLink RT2500 802.11g Cardbus/mini-PCI (rev 01)
Sabayon Gnome-Shell,  MSI M655 AMD Turion64 2GHz, 2x512DDR, ATI X1600 256MB DDR3, PATA, webcam sn9c201, cardreader oz711mp1, bluetooth, wifi ralink rt2500, 
Ubuntu 12.04  64bit, Desktop Intel Pentium D 3,4GHz 800MHz FSB, 2x2GB RAM DDR2, MSI N560GTX-Ti Hawk,
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=cs&geocode=&q=http:%2F%2Fufaak.wz.cz%2Fubuntu%2Fubuntu.php&ie=UTF8&z=5  -  Mapa ubunťáků

kynik

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 10 Června 2007, 21:37:40 »
Zdravím, vlastním FS 2045 a zpočátku jsem byl ze spotřeby energie zoufalý - hodina a půl byla skutečně žalostně málo oproti dvěma a půl hodinám ve winech. Po drobných úpravách jsem teď na 3 hodinách výdrže na baterie. Udělal jsem tři věci:

1) snížení napětí na procesoru (pozor - neplést s podtaktováním, kt. ubuntu podporuje defaultně)
2) podtaktování grafické karty
3) aktivování laptop-mode

ad 1) Pomocí undervolting utility PHC - a teď to nejlepší, lze obejít KOMPILACI JÁDRA - zde je adresa, kde si lze stáhnout předkompilovaný soubor speedstep-centrino.ko: http://ubuntuforums.org/attachment.php?attachmentid=28291&d=1174885010 Pak už jen stačí zkopírovat jej do odpovídajícího umístění, prostě sledujte adresářovou strukturu archivu, ta kopíruje obsah vašeho souborového systému. Nenechte se odradit tím, že archiv obsahuje adresář kernelu 2.6.20-13 a klidně jej zkopírujte do vámi používaného kernelu - v pohodě mi běhá i ve 2.6.20-16. Dlaší krok je stáhnout si poslední verzi PHC (lehce vygooglovatelné) a zkopírovat soubry v ní obsažené (pochopitelně pouze ty pro ubuntu - nacházejí se v podaresáři ubuntu - opět sledovat strukturu archivu a zkopírovat analogicky do odpovídajících adresářů ve vašem kompu - nelze splést). Pak už zbývá pouze nastavit napětí pro různé frekvence v souboru /etc/phc-config/undervolt a v poslední řádku změnit na IS_CONFIGURED="yes"
Bezpečná napětí pro váš procesor naleznete zde:  http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Undervolt_a_Pentium_M_CPU#Minimal_safe_voltages Pozor - přidružený návod na instalaci PHC je určen pro gentoo, takže ten ignorujte. Soubor speedste-centrino.ko je třeba pochopitelně znovu nakopírovat do nového/aktualizovaného kernelu, což je však minimum práce. Pak už jen spouštět undervolt při bootu - automaticky vám tuto možnost nabídne boot-up manager (sudo apt-get install bum, po instalaci jej naleznete v Systém>Správa), kde ji stačí zaškrtnout.

2) to je různé podle grafické karty, já mám ATI Mobility Radeon X300, ta nabízí tři úrovně taktování (k vidění po zadání příkazu v terminálu aticonfig --list-powerstates). Já nepoužívám graficky náročné aplikace, takže jsem zvolil jako defaultní nejnižší napěťovou úroveň. Toho lze docílit buď úpravou příslušného konfiguráku, ale také např. kliknutím na Systém>Správa>Volby>Sezení  kde v kartě  Programy při přihlášení kliknete na Nový, které si pojmenujete třebas ati a do pole příkaz napíšete: aticonfig --set-powerstate=1 --effective=now Pak už jen kliknout OK a zaškrtnout příslušné políčko, aby se příkaz vykonal při bootování.

ad 3) triviální, lehce vygooglovatelné, zadejte např. how to laptop-mode a následujte instrukce.

Další šikovná věcička je možnost manuálně kontrolovat frekvenci CPU, čehož lze docílit kouzelným příkazem v terminálu sudo dpkg-reconfigure gnome-applets a pak už jen v dialogu kliknout OK (stisknout Enter) a hodit si na panel applet pro sledování frekvnce. Po kliknutí levým tlačítkem pak lze jednoduše vybrat požadovanou frekvenci.

Těmito opatřeními se mi podeřilo snížit původní spotřebu z téměř 12W na necelých 6 (s minimálně podsvíceným displejem, pochopitelně). Přeji spoustu nových zážitků s chadným, tichým a "battery-friendly" notebookem.

jiri-j

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Lama
« Odpověď #9 kdy: 10 Června 2007, 22:05:32 »
Tak tohle téma mě zaujalo, moje baterie už je celkem stará, v Ubuntu vydrží asi 30 minut, ve windowsech jsem na baterku jel před hodně dlouhou dobou takže už ani nevím.
Chtěl jsem se zeptat jak snížit napětí na procesoru (Mobile AMD Sempron 3000+, frekvence se sama snižuje podle zátěže) a na grafické kartě, ale pouze tehdy když notebook běží na baterii. Tedy pokud je zapojen do el. sítě aby vše jelo naplno.
Děkuji
Acer Aspire 3023WLMi, Sempron 3000+, ATI Mobility Radeon X700, 512MB RAM, Archlinux

kynik

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 11 Června 2007, 00:14:31 »
to jiri-j: s tou grafikou zalezi na tom, co mate za kartu. Vim, ze u ATI by to melo jit a mela by to byt otazka aticonfig-u, ale ja to blize nezjistoval, protoze pro me uzivatelske ucely je cokoliv jineho nez minimalni frekvence naprosto zbytecny zdroj tepla a ztrata energie. Zkuste googlovat pro konkretni kartu. S tim procesorem - chce stahnout si PHC, stahnout si zdrojove kody, pomoci PHC "zpatchovat" a nasledne zkompilovat kernel. Navodu je na netu cela rada, problem s ubuntem je ten, ze v phc je zakomponovan patch pro ubuntacky kernel 2.6.17, nikoli 2.6.20, ale dobra zprava je ta, ze patch pro vanilla 2.6.20 a vyse, ktery k dispozici je, nejakym zazracnym zpusobem funguje i v ubuntu. Toto vse lze vycist v diskuzi, na niz odkazuji ve svem predeslem postu. Uplne nejlepsi by pochopitelne bylo zkompilovat prave jen ten jediny soubor, ve vasem pripade by to mohl by powernow-k7.ko nebo powernow-k8.ko, ale nechtejte po me vedet, jak se da zkompilovat jeden konkretni soubor, to vazne nevim. Ja mel stesti, ze jisty dobrak zkompiloval speedstep-centrino.ko, ktery jsem potreboval a dal ho ke stazeni, cimz jsem se vyhnul patchovani a kompilaci kernelu....

jiri-j

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Lama
« Odpověď #11 kdy: 11 Června 2007, 00:31:03 »
Děkuji za radu, zítra se na to podívám, jinak grafiku mám ATI Radeon X700.

Edit: Tak grafiku už mám vyřešenou, teď už jenom procesor :)

Edit: No tak sem se na oficiálních stránkách PHC dočetl že procesory AMD zatím nejsou podporovány, bohužel :(
Acer Aspire 3023WLMi, Sempron 3000+, ATI Mobility Radeon X700, 512MB RAM, Archlinux

kynik

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 11 Června 2007, 02:01:07 »
hmmmm - to zamrzi...to jsem si nikdy nevsiml...snad to co nejdriv bude, ponevadz je to vazne super vec. Tak si alespon rozjedte laptop_mode, ten ma v zakladnim nastaveni predevsim na starosti spindown disku, ale muzete si nastavit i podtaktovani procesoru (nejen) pri chodu na baterie (pochopitelne to neni undervolting).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.