Zdravím, vlastním FS 2045 a zpočátku jsem byl ze spotřeby energie zoufalý - hodina a půl byla skutečně žalostně málo oproti dvěma a půl hodinám ve winech. Po drobných úpravách jsem teď na 3 hodinách výdrže na baterie. Udělal jsem tři věci:
1) snížení napětí na procesoru (pozor - neplést s podtaktováním, kt. ubuntu podporuje defaultně)
2) podtaktování grafické karty
3) aktivování laptop-mode
ad 1) Pomocí undervolting utility PHC - a teď to nejlepší, lze obejít KOMPILACI JÁDRA - zde je adresa, kde si lze stáhnout předkompilovaný soubor speedstep-centrino.ko:
http://ubuntuforums.org/attachment.php?attachmentid=28291&d=1174885010 Pak už jen stačí zkopírovat jej do odpovídajícího umístění, prostě sledujte adresářovou strukturu archivu, ta kopíruje obsah vašeho souborového systému. Nenechte se odradit tím, že archiv obsahuje adresář kernelu 2.6.20-13 a klidně jej zkopírujte do vámi používaného kernelu - v pohodě mi běhá i ve 2.6.20-16. Dlaší krok je stáhnout si poslední verzi PHC (lehce vygooglovatelné) a zkopírovat soubry v ní obsažené (pochopitelně pouze ty pro ubuntu - nacházejí se v podaresáři ubuntu - opět sledovat strukturu archivu a zkopírovat analogicky do odpovídajících adresářů ve vašem kompu - nelze splést). Pak už zbývá pouze nastavit napětí pro různé frekvence v souboru /etc/phc-config/undervolt a v poslední řádku změnit na IS_CONFIGURED="yes"
Bezpečná napětí pro váš procesor naleznete zde:
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Undervolt_a_Pentium_M_CPU#Minimal_safe_voltages Pozor - přidružený návod na instalaci PHC je určen pro gentoo, takže ten ignorujte. Soubor speedste-centrino.ko je třeba pochopitelně znovu nakopírovat do nového/aktualizovaného kernelu, což je však minimum práce. Pak už jen spouštět undervolt při bootu - automaticky vám tuto možnost nabídne boot-up manager (sudo apt-get install bum, po instalaci jej naleznete v Systém>Správa), kde ji stačí zaškrtnout.
2) to je různé podle grafické karty, já mám ATI Mobility Radeon X300, ta nabízí tři úrovně taktování (k vidění po zadání příkazu v terminálu aticonfig --list-powerstates). Já nepoužívám graficky náročné aplikace, takže jsem zvolil jako defaultní nejnižší napěťovou úroveň. Toho lze docílit buď úpravou příslušného konfiguráku, ale také např. kliknutím na Systém>Správa>Volby>Sezení kde v kartě Programy při přihlášení kliknete na Nový, které si pojmenujete třebas ati a do pole příkaz napíšete: aticonfig --set-powerstate=1 --effective=now Pak už jen kliknout OK a zaškrtnout příslušné políčko, aby se příkaz vykonal při bootování.
ad 3) triviální, lehce vygooglovatelné, zadejte např. how to laptop-mode a následujte instrukce.
Další šikovná věcička je možnost manuálně kontrolovat frekvenci CPU, čehož lze docílit kouzelným příkazem v terminálu sudo dpkg-reconfigure gnome-applets a pak už jen v dialogu kliknout OK (stisknout Enter) a hodit si na panel applet pro sledování frekvnce. Po kliknutí levým tlačítkem pak lze jednoduše vybrat požadovanou frekvenci.
Těmito opatřeními se mi podeřilo snížit původní spotřebu z téměř 12W na necelých 6 (s minimálně podsvíceným displejem, pochopitelně). Přeji spoustu nových zážitků s chadným, tichým a "battery-friendly" notebookem.