Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pomoc s odinstalací  (Přečteno 2708 krát)

petear

• Návštěvník
Pomoc s odinstalací
« kdy: 14 Prosince 2006, 20:09:40 »
Přečetl jsem si několik příspěvků na téma odinstalace Ubuntu, ale bohužel se týkaly jen odinstalace Ubuntu při současně nainstalovaném systému Windows apod. Mám jiný problém: z důvodů, které nejsou nijak extra podstatné bych se potřeboval setřást Ubuntu, které je na disku samo, ale nedokážu:
a) spustit jakékoli bootovací CD při startu systému (mechanika funguje, 1. bootovací médium nastaveno na CD atd, zkrátka problém je buď někde mezi židlí a klávesnicí, nebo se Ubuntu moc brání), takže ani Windowsovské, ani CD jiných Linuxů prostě nefunguje (ani Live CD Ubuntu :-/
b) nevím, jak a jestli je vůbec možné formátovat disk nějak přímo z Ubuntu, případně přidávat/odebírat partition, nebo jestli existuje pro Linux nějaký šikula jako je PartMagic (našel jsem v dokument pro Ubuntu gparted, který jsem nikde jinde neobjevil, jen jakýsi QTparted nebo tak nějak, se kterým si Ubuntu nechce rozumět
Linux teprve začínám pomaličku omakávat a celkem se mi líbí, ale jako dlouholetý Windowsák prostě plno věcí nechápu a s*re mě, že to tak je. Pomozte mi, prosím, pokud někdo víte!!!

Vojtin

• Host
Pomoc s odinstalací
« Odpověď #1 kdy: 14 Prosince 2006, 20:53:18 »
sudo rm -rf /

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Pomoc s odinstalací
« Odpověď #2 kdy: 14 Prosince 2006, 20:58:48 »
Citace: Vojtin
sudo rm -rf /
Normálně bych tento příspěvek hned smazal, ale když si to autor přeje, může ho provést. :D

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

petear

• Návštěvník
Pomoc s odinstalací
« Odpověď #3 kdy: 14 Prosince 2006, 21:33:05 »
Než to udělám.... K čemu přesně dojde?

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Pomoc s odinstalací
« Odpověď #4 kdy: 14 Prosince 2006, 21:41:12 »
Dojde k rekurzivnímu (hodně volně přeloženo: všude) smazání souborů bez ptaní se (příklad: tento soubor je jen pro čtení, smazat?) a protože je to spuštěno s právy roota, smaže to vlastně vše

Edit: nevím kolik a jestli vůbec něco zůstane. Pokud ano, nebude to za moc stát.
Edit2: dodávám výklad odbornějších lidí: http://www.abclinuxu.cz/slovnik/rm-rf
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

petear

• Návštěvník
Pomoc s odinstalací
« Odpověď #5 kdy: 14 Prosince 2006, 21:50:03 »
Aha. Dojde ke smazání všeho..OK A půjde pak instalovat něco jiného, nebo se tím zároveň zničí i nějaké důležité "návaznosti" (co já vím, nezůstane tam něco, co bude nadále blokovat zavádění z CD apod.? Ptám se jako d*bil, protože jsem z toho d*bil. Jinak díky za rady!

petear

• Návštěvník
Pomoc s odinstalací
« Odpověď #6 kdy: 14 Prosince 2006, 21:50:57 »
Aha, odesláno dřív, než jsem dočetl o odkazu:-)

petear

• Návštěvník
Pomoc s odinstalací
« Odpověď #7 kdy: 14 Prosince 2006, 22:02:33 »
http://ienik.besednice.net/jokes/thement-rm.log Podle skutečné události? :-) Každopádně Shitdows instalovat jdou a to mi momentálně ke štěstí stačí. Díky!

Vojtin

• Host
Pomoc s odinstalací
« Odpověď #8 kdy: 15 Prosince 2006, 17:03:45 »
nestacilo by jen smazat MBR?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.