Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Změna vlastníka  (Přečteno 5584 krát)

LBuzivatel

• Návštěvník
Změna vlastníka
« kdy: 08 Června 2007, 15:36:31 »
jde změnit vlastník souboru, složky, celého oddílu ??

Našel jsem příkaz chown : , vůbec mu nerozumím a nerad bych něco zpackal.

Jde o to, že při instalaci Ubuntu 7.04 na počítač s WinXP a dvěma logickýma jednotkama(systémovou a datovou), Se mě tyto dvě logické jednotky nastavili jako majetek roota (systémová se pochopitelně rozdělila). Z toho vyplývá spousta problémů, zejména u té datové,(systémová klidně může zůstat jak je). Tahle datová jednotka je pro mě vším, je tam celá moje práce a celou jsem ji sdílel s jinými uživateli ve firmě po síti, kteří z ní často čerpají data a i je mění!) jako rozumné řešení vydím změnu vlastnictví. Poraďte prosím jak nato, ať něco nezvržu.
Dík

boby

• Návštěvník
Změna vlastníka
« Odpověď #1 kdy: 08 Června 2007, 15:52:21 »
man chown
man chmod
a potom upravit /etc/fstab
u mna je to takto
Kód: [Vybrat]
# /etc/fstab: static file system information.
#
#            
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/sda4
UUID=3ef285e6-b290-4c0a-9ac6-a8b8a0c6670c /               ext3    defaults,errors=remount-ro 0       1
# /dev/sda1
#UUID=3A58555458550FCD /media/sda1     ntfs    defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0       1
# /dev/sda2
UUID=1B33-0A00  /media/sda2     vfat    defaults,utf8,umask=007,gid=46 0       1
# /dev/sda5
#UUID=66A2401DF2048F1C /media/sda5     ntfs    defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0       1
/dev/hda        /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto     0       0
/dev/sda1       /home/boby/wxp-C    ntfs-3g         defaults,locale=sk_SK,umask=0,utf8   0    0
/dev/sda5       /home/boby/wxp-D    ntfs-3g         defaults,locale=sk_SK,utf8   0    0
/dev/sda6       /boot               ext2            defaults,errors=remount-ro 0    1
upravit podla svojho , takto mozete citat , zapisovat , editovat na ntfs (upravit podla fdisk -l)
pokial to chcete podla UUID tak potom  ls -l /dev/disk/by-uuid

LBuzivatel

• Návštěvník
Změna vlastníka
« Odpověď #2 kdy: 08 Června 2007, 16:28:55 »
Citace: boby
man chown
man chmod
a potom upravit /etc/fstab
u mna je to takto
Kód: [Vybrat]
# /etc/fstab: static file system information.
#
#            
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/sda4
UUID=3ef285e6-b290-4c0a-9ac6-a8b8a0c6670c /               ext3    defaults,errors=remount-ro 0       1
# /dev/sda1
#UUID=3A58555458550FCD /media/sda1     ntfs    defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0       1
# /dev/sda2
UUID=1B33-0A00  /media/sda2     vfat    defaults,utf8,umask=007,gid=46 0       1
# /dev/sda5
#UUID=66A2401DF2048F1C /media/sda5     ntfs    defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0       1
/dev/hda        /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto     0       0
/dev/sda1       /home/boby/wxp-C    ntfs-3g         defaults,locale=sk_SK,umask=0,utf8   0    0
/dev/sda5       /home/boby/wxp-D    ntfs-3g         defaults,locale=sk_SK,utf8   0    0
/dev/sda6       /boot               ext2            defaults,errors=remount-ro 0    1
upravit podla svojho , takto mozete citat , zapisovat , editovat na ntfs (upravit podla fdisk -l)
pokial to chcete podla UUID tak potom  ls -l /dev/disk/by-uuid
Jeste nez neco podniknu, to nastaveni zmeni vlastnika nebo je to jen klicka jak zvysit uzivatelovi moznosti na jednotce, ktera mu nepatri?
V soucasne dobe je ke me pripojeny a mohu z neho cist, editovat a menit stara data a i na nej zapisovat nova data.
Dekuji.

boby

• Návštěvník
Změna vlastníka
« Odpověď #3 kdy: 08 Června 2007, 16:46:37 »
ja to mam nastavene(wxp-C;wxp-D) ako automount do danych adresarov so vsetkymi pravami(ako uzivatel boby) , teda staci editovat /etc/fstab napr: [sudo kate /etc/fstab]
nemusite pouzit chown ani chmod pokial ich pripajate do /home adresara , ale man k nim si treba nastudovat , v budocnosti sa s tym urcite stretnete.

LBuzivatel

• Návštěvník
Změna vlastníka
« Odpověď #4 kdy: 15 Června 2007, 16:47:09 »
tu změnu vlastníka se mě nepodařilo provést.
Nastudoval jsem si chowna a použil ho následovně:
sudo chown -hR novývlastník  /media/ntfs

pak chmod takhle:
chmod 777 /media/ntfs

V Fstab nevím co bych měnil, už je připojený i s právy pro zápis, snad jen přidat parametr user.
/dev/hda2  /media/ntfs ntfs-3g  defaults,locale=cs_CZ.utf8,fmask=111,user  0  0

Po téhle úpravě stále nejsem vlastníkem svazku ntfs připojeného do adresáře ntfs a není tomu tak ani po restartu.

PS: prakticky o nic moc nejde, číst a zapisovat tam můžu. Jen nemůžu ve vlastnostech adresářů a souborů na tomto disku využívat řadu nastavení z místní nabídky, protože jsou přístupná pouze vlastníkovi dat. Jen mě štve, že se mě disky v mém počítači plné dat za několik posledních let nastavují do vlastnictví roota. Jako by nestačilo, že uživatel nemá právo provádět systémové změny, ale po instalaci linuxu na svůj počítač plný dat, nemá právo ani na tato data. To není ochrana ale paranoia. Během instalace jsem si nikde nevšimnul, že bych mohl tento negativní výsledek zvrátit.
Mimo jiné nechápu, proč jsou v místních nabídkách zešedlá nastavení, přístupná jen rootovi, když root se nemůže přihlásit do gnome k jejich úpravě. Kdo vyzkoušel gksudo nautilus, aby se tam dostal, tak tam našel jen systémové soubory. Takže nechápu, proč má root vlastnit data i s grafickými nabídkami k jejich úpravě, ke kterým nemá v gnome přístup:-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.