Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Obecný postup - instalace alsa-driveru  (Přečteno 3796 krát)

hondrej

• Návštěvník
Obecný postup - instalace alsa-driveru
« kdy: 09 Prosince 2006, 22:49:11 »
Vyhledal jsem si pár příspěvků o mém problému, ale pořád mám problém s instalací.

Potřebuji nainstalovat ovladače alsa: alsa-driver-x.x.xx, alsa-lib-x.x.xx, alsa-utils-x.x.xx

Obecný postup pro instalaci je prosím jaký?

Mám prostě jít na stránky:
ftp://ftp.task.gda.pl/pub/linux/misc/alsa/utils
ftp://ftp.task.gda.pl/pub/linux/misc/alsa/driver/
ftp://ftp.task.gda.pl/pub/linux/misc/alsa/lib/
a stáhnout nejnovější drivery? Pak je rozbalit a instalovat?

Nebo mám najít na packages.ubuntu.com => najít si kde jsou alsa drivery -> do /etc/apt/sources.list pak naeditovat nejaky ten radek a dat sudo apt-get update? a pote instalovat balicky?

Nebo jsem totalne v hnoji a měl bych si návody v češtině celé projít znova (to asi každopádně)?

Martin Majliš

• Návštěvník
    • http://martin.majlis.cz/
« Odpověď #1 kdy: 10 Prosince 2006, 03:02:38 »
Pokud mas nejaky "standartni" HW, tak by melo stacit pouzit jen apt-get ...., jinak si budes muset stahnout ty balicky.

Ja jsem mel problemy s prehravanim zvuku na NB - a stahl jsem ty balicky odtud - ftp://ftp.suse.com/pub/projects/alsa/snapshot/ - a vsechno spravne funguje.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 10 Prosince 2006, 03:41:35 »
Docela jste si odpověděl na svou otázku sám. :) Nevíme váš HW, ale pokud nestačí repositáře  přímo z Ubuntu, pak si budete muset nainstalovat soft přímo od autora. Tzn. kompilace, případné nainstalování balíčků pro danou distribuci.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

hondrej

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Prosince 2006, 12:50:11 »
Díky za odpovědi.
Jelikož jsem začátečník, tak se budu dále ptát. Čily když nestačí repozitáře Ubuntu, musím instalovat z url.
Mám stahovat .deb balíčky nebo tar.gz, rozbalit a ...hm kompilovat? Když si představím, že Hondrej něco kompiluje, vstává mi kůže i na hřbetu.

Snažím se postupovat podle http://chopeen.blogspot.com/2006/11/installing-ubuntu-on-asus-a6rp-ap069.html kde je odkaz na přímé řešení problému. Jen když napíše, že mám stáhnout balíčky, v jakém formátu apod.

A jelikož jsem navíc zapomnětlivý idiot, dodám, že můj notebook je Asus A6RP-AP069. Platforma Intel Celeron M s 533MHz sběrnicí a čipsetem ATI Xpress 200M. Zvukovka ATI IXP AC'97.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 10 Prosince 2006, 19:20:53 »
Představa, že bych musel někdy kompilovat tak složitou věc, jako je ALSA, mě v klidu také nenechává. :D Naštěstí zatím nemusím. I když jsem utekl jen o vlásek.
Ohledně možností instalace na Ubuntu je pěkný návod.
Projděte to a pak se uvidí. :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

hondrej

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 11 Prosince 2006, 15:21:09 »
Tak podle jednoho znameho, ktery Linuxu zrejme rozumi jsem provedl toto:
Stahl alsa-utils, alsa-driver, alsa-lib jako tar.bz2. Rozbalil, zacal kompilovat a obdrzel par erroru ) Avsak postupoval jsem plne v souladu s navodem > http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=251383

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.