Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Gedit a jiné kódování  (Přečteno 5506 krát)

kris

• Aktivní člen
  • *
Gedit a jiné kódování
« kdy: 15 Října 2006, 13:37:08 »
Ahoj, jde v Geditu nastavit jiné kódování (řeba win-1250) než to které používá celé Ubuntu?

Martin Bajer

• Návštěvník
    • http://fict10n.net/
Gedit a jiné kódování
« Odpověď #1 kdy: 15 Října 2006, 17:29:33 »
Citace: kris
Ahoj, jde v Geditu nastavit jiné kódování (třeba win-1250) než to které používá celé Ubuntu?
Při ukládání souboru si vyber v jakém kódování chceš soubor uložit. Silně doporučuji používat UTF-8. Proč vlastně chceš používat ten Win-1250 paskvil ? I pro Windows existují editory, které umí s UTF-8 normáně pracovat.

syntax_error

• Aktivní člen
  • *
    • http://bnk.ic.cz
Gedit a jiné kódování
« Odpověď #2 kdy: 15 Října 2006, 17:55:13 »
mozna je to spis problem otevirani... ^^
ta automaticka detekce kodovani se mi osvedcila asi tak... jako ze vubec.
v dialogu Otevrit je dole menu kodovani, kde je mozne si potrebne charsety pridat.
pokud jde o vychozi kodovani apod. - ne, Gedit bude vzdy vnucovat UTF-8.
tedy IMHO je to dobre; po pravde receno, v soucasne dobe uz krome velmi specifickych pripadu nema smysl pouzivat jine kodovani nez UTF-8.

kris

• Aktivní člen
  • *
Gedit a jiné kódování
« Odpověď #3 kdy: 16 Října 2006, 18:41:00 »
Myslel jsem to spíš pro otevírání souborů, ne abych psal nový soubor ve win-1250. Podílím se na tvorbě webu a ostatní jedou na Win a používají i Win kódování, a nějak se mi je zatím nedaří přesvědčit aby změnili kódování.

Martin Bajer

• Návštěvník
    • http://fict10n.net/
Gedit a jiné kódování
« Odpověď #4 kdy: 16 Října 2006, 22:03:38 »
Myslel jsem to spíš pro otevírání souborů, ne abych psal nový soubor ve win-1250. Podílím se na tvorbě webu a ostatní jedou na Win a používají i Win kódování, a nějak se mi je zatím nedaří přesvědčit aby změnili kódování.
Už i úvodní stránka http://www.microsoft.com/cze/ jede v UTF-8 kódování ;)

Mě automatické rozpoznávání kódování v Geditu funguje. Problém nastává v případě, kdy Gedit nemá dost dobře možnost se něčeho v dokumentu chytnout a kódování správně určit. Tehdy nabídne dialog, ve kterém je potřeba kódování ručně vybrat.

Další možnost: otevírej textové soubody v Bluefish, http://bluefish.openoffice.nl/; v něm si nastav jako výchozí Win-1250

radeczech

• Aktivní člen
  • *
Gedit a jiné kódování
« Odpověď #5 kdy: 18 Října 2006, 20:48:41 »
Já měl problém, když jsem stavěl firewall: na fóru jsme řešili jeho konfiguraci a jak jsem pak byl na místě, tak tam byly jen win. Zkopíroval jsem z webu nastavení a přenesl na firewall. Protože se jednalo o skript, tak mi ho ubuntu-server nevzal, protože byl ve špatném formátu. Pro editaci v konzoli používám pro změnu pico.
THE ONLY WAY FORWARD IS TO GROW.
THE ONLY WAY TO GROW IS TO EXPAND BEYOND THE BOUNDARIES OF WHAT WE KNOW INTO UNCHARTED AREAS OF THE UNKNOWN.
THE UNKNOWN BEING THE ONLY SOURCE OF NEW KNOWLEDGE.

r0bert

• Návštěvník
Gedit a jiné kódování
« Odpověď #6 kdy: 20 Června 2007, 11:42:12 »
chyba je v geditu, asi od verze FF, předtím jsem problém s automatickou detekcí neměl...ale teď jsem vytvořil skript v pythonu, kterej doplňuje diakritiku do textovýho souboru a když se to kódování *censored*, tak to špatně udělá i danej soubor...navíc se potom špatně detekujou takový soubory i například v PSPadu, když jsem zkoušel, jestli to není jen platformní problém...

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Gedit a jiné kódování
« Odpověď #7 kdy: 20 Června 2007, 11:52:43 »
Já mám ten samý problém - chci editovat textové soubory na webu a při otevření musím ručně zvolit kódování win-1250, aby mi to nerozhasilo celou diakritiku. Škoda, že to nejde udělat automaticky. :(
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
Gedit a jiné kódování
« Odpověď #8 kdy: 20 Června 2007, 15:26:44 »
Taky se mi stalo (a i sem slyšel), že jsem v geditu otevřel html kód a diakritika byla v čoudu. nepoznalo a ani se nezeptalo na správné zakodóvání a hned to vypsalo špatně..

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Gedit a jiné kódování
« Odpověď #9 kdy: 20 Června 2007, 17:01:28 »
Bohužel, textové programy vesměs zkouší zvolit správné, pokud ho nenajdou, použijí defaultní systémové...

Já osobně používám Vim/Gvim a nemám s kódováním problémy O :)
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
Gedit a jiné kódování
« Odpověď #10 kdy: 20 Června 2007, 18:58:14 »
jakub.lucky: vim je zajímavej editor.. chci to začít defaultně používat.. Je nějakej rozdíl mezi vim a grafickou verzí Gvim?

anicka

• Host
Gedit a jiné kódování
« Odpověď #11 kdy: 21 Června 2007, 12:01:24 »
Citace: fict10n
Myslel jsem to spíš pro otevírání souborů ( ... )
( ... ) Další možnost: otevírej textové soubody v Bluefish, http://bluefish.openoffice.nl/; v něm si nastav jako výchozí Win-1250
Omlouvám se, ale dovolím si poopravit odkaz na Bluefish: web Bluefish.

Jinak též nemám problém s automatickým rozpoznáváním kódování v Geditu. :-)
« Poslední změna: 15 Října 2007, 23:58:30 od Anna Taliánová »

anicka

• Host
Gedit a jiné kódování
« Odpověď #12 kdy: 21 Června 2007, 12:28:49 »
Citace: r0bert
chyba je v geditu, asi od verze FF, předtím jsem problém s automatickou detekcí neměl...ale teď jsem vytvořil skript v pythonu, kterej doplňuje diakritiku do textovýho souboru a když se to kódování *censored*, tak to špatně udělá i danej soubor...navíc se potom špatně detekujou takový soubory i například v PSPadu, když jsem zkoušel, jestli to není jen platformní problém...
S tím PSPadem se s diakritikou (nejen v kódování Windows 1250) :-/ musí docela "šachovat" :-o

FAQ - nejčastější dotazy

Kódování

Problém s dokumenty v utf-8 - PSPad nezobrazuje identifikační byty (ďťż) pro tento typ souborů.
- V Nastavení - Nastavení programu zrušte zaškrtnutí u Identifikační byty v UTF-8

Rád bych se zeptal, jak se dá pspad použít k editaci UNICODe souborů?
- PSpad není UNICODE editor. Umí načíst UNICODE texty, ale jen ty, které jsou podporovány systémem (ANSI) a zase do nich uložit.
TIP: Pro editaci UNICODE souborů použijte Windows Notepad (minimálně ale verzi z Windows 2000)

Mám problémy s fonty a kódovými stránkami. Když otevřu v PSPadu soubor, tak se mi pokazí fonty a diakritika u některých písmen. Celý text pak musím opravovat.
- Před otevíráním souboru je třeba mít nastavené odpovídající kódování jako je použité v souboru, popřípadě mít povolenu autodetekci.

Zdroj: web PSPadu
« Poslední změna: 15 Října 2007, 23:57:48 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.