Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po aktualizaci se system 'seka' a nejde pouzivat  (Přečteno 2516 krát)

MyOwnClone

• Návštěvník
Po aktualizaci se system 'seka' a nejde pouzivat
« kdy: 07 Srpna 2007, 11:03:22 »
Dobry den,
po posledni aktualizaci (6. 8. 2007) se mi system po nekolika minutach pouzivani zacne 'sekat'. Projevuje se to tak, ze se zasekne kurzor, nelze nic delat, a disk 'zachrasti', to trva asi 3 sekundy, potom je system tak na pul sekundy pouzitelny a nasledne se vse opakuje. Pokud se stihnu prepnout na jiny terminal, system vzdy po jednom zaseku vypisuje hlasky typu:
hdc: command: unknown
Moje konfigurace:
Laptop ASUS A6Km, AMD TURION 64, 512 MB RAM, 80 GB disk, GeForce 7300

Takze zatim musim pouzivat windows (kde se problem nevyskytuje), coz me dost stve:-)
Nevite prosim nekdo co s tim?

luisah

• Závislák
« Odpověď #1 kdy: 09 Srpna 2007, 11:15:05 »
Nevím jestli ti to k něčemu pomůže, nejsem taky žádnej odborník, ale myslím že hdc: command: unknown - je to že hardisk (partition) nenalezen. Tuším. Možná tě moje připomínka k něčemu dovede.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #2 kdy: 09 Srpna 2007, 13:47:56 »
hdc na Asusech je myslím CD/DVD mechanika...
Zkuste ji zkontrolovat, dát tam jiné CD apod...
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

duSoo

• Aktivní člen
  • *
    • /home/duSoo
« Odpověď #3 kdy: 09 Srpna 2007, 16:29:26 »
jj, hdc je mechanika, ja mam ASUS F3TC, a po par hodinach pouzivania zacne system sekat, potom sa musim rychlo prepnut do konzoly a napisem:
"sudo killall hald-addon-storage" - to vzdy zabere, ale potom je uz DVDrom nepouzitelny
myslim, ze vyrobca je toshiba, ta mechanika je strasne zla, a ak to das reklamovat, mohli by ti ju vymenit
"When the world is mine, your death shall be quick and painless" - Stewie Griffin
http://gamers.kubuntu.sk

thiemel

• Návštěvník
    • http://www.wifizabreh.net
« Odpověď #4 kdy: 10 Srpna 2007, 20:09:26 »
Citace: MyOwnClone
Dobry den,
...system vzdy po jednom zaseku vypisuje hlasky typu:
hdc: command: unknown
Moje konfigurace:
Laptop ASUS A6Km, AMD TURION 64, 512 MB RAM, 80 GB disk, GeForce 7300
Ahoj, problém může být v tom, že máš asi u disku zapnuté DMA a dělá o problémy při změně frekvence. Nicméně píšeš, že to je hdc, což je CD/DVD-ROM, taže to...

...takže to může být podobný podobně, jako u mě - na straně výrobce hardware.
Zkus editovat /boot/grub/menu.lst a za parametr jádra ("kernel /vmlinuz-2.6. ...") přidej na konec tento text: "irqfixup pci=assign-busses". (Více parametrů najdeš u dokumentace každého Linux kernelu ve souboru Documentation/kernel-parameters.txt)

Já mám MSI-S270, Turion MT32, ATI x200 a taky mi to blbnulo, dokud jsem to takto "rozchodil".
Stálo mě to ale spoustu času a googlování, než jsem na to čistě náhodou přišel... :(
sorry, není čas sledovat toto fórum :-(
Gentoo : desktop 64bit : AMD X2 6400 + x1200
Ubuntu 7.10 : desktop 64bit : ( MSI-S270@Turion MT32 + x200m # Dell Optiplex 745@Core2Duo + x1300 ) Debian 4.0 : server 64bit : AMD X2 3800 Ubuntu 6.10 : server 32bit : Via Nehemiah PD1000

duSoo

• Aktivní člen
  • *
    • /home/duSoo
« Odpověď #5 kdy: 10 Srpna 2007, 20:41:41 »
sice to nebolo urcene pre mna, ale dik, ja mam ten isty problem, som si myslel, ze to necham tak, a pojdem si dat vymenit mechaniku
"When the world is mine, your death shall be quick and painless" - Stewie Griffin
http://gamers.kubuntu.sk

thiemel

• Návštěvník
    • http://www.wifizabreh.net
« Odpověď #6 kdy: 10 Srpna 2007, 20:44:37 »
Citace: duSoo
sice to nebolo urcene pre mna, ale dik, ja mam ten isty problem, som si myslel, ze to necham tak, a pojdem si dat vymenit mechaniku
To není problém mechaniky ale řadiče/základní desky. Tudíž je problém svázán přímo s linux kernelem. Výměnou mechaniky se nic nezmění, to jsem taky zkoušel... Jedině "oHACKovat" kernel :(
sorry, není čas sledovat toto fórum :-(
Gentoo : desktop 64bit : AMD X2 6400 + x1200
Ubuntu 7.10 : desktop 64bit : ( MSI-S270@Turion MT32 + x200m # Dell Optiplex 745@Core2Duo + x1300 ) Debian 4.0 : server 64bit : AMD X2 3800 Ubuntu 6.10 : server 32bit : Via Nehemiah PD1000

MyOwnClone

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 22 Srpna 2007, 15:51:15 »
Diky vsem,
zda se ze ty parametry pri zavadeni kernelu pomohly...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.