Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Poradte s novou zostavou  (Přečteno 2982 krát)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Poradte s novou zostavou
« Odpověď #1 kdy: 04 Srpna 2007, 22:19:15 »
Základní deska, HDD, paměti, monitor a case - to je jedno, podpora v linuxu bez problémů všeho přímo v jádře...

Procesor - podpora určitě bezproblémová, ale osobně bych nevolil 64bitový - stejně byste na něm nejspíš provozoval Ubuntu pro 32bit...

Grafika - osobní rada - vyhněte se ATI, opensource ovladače nepodporují akceleraci a ovladače od ATI stojí za ... (ani to tady nemůžu říct za co)

Btw. změnil jsem vám ten text tak, aby tam byli odkazy - člověk na ně jen klikne a nemusí to url kopírovat ;)

backman

• Aktivní člen
  • *
Poradte s novou zostavou
« Odpověď #2 kdy: 04 Srpna 2007, 22:22:00 »
Diki, s tou grafickou to poriesim ale procesor by som rad nechal este si o tom viac precitam.

Čítal som že sa dá nainštalovať 32bitová verzia ubuntu na 64bitové stroje. Preto sa chcem spýtať či sa to nejak odzrkadlí v chode systému?
Nič neni lahšie ako matematika

martin5349

• Návštěvník
Poradte s novou zostavou
« Odpověď #3 kdy: 04 Srpna 2007, 22:38:53 »
64 bitovy procesory jsou dnes temer vsechny (vyjma hodne low-end), je to uplne jedno jestli provozujes Ubuntu na 64 nebo 32 bitovym procesoru, neni zadne zpomaleni nebo zhorsena podpora. Na druhou stranu, 64 bit procesor vyuzijes v budoucnu.

nodrive

• Aktivní člen
  • *
Poradte s novou zostavou
« Odpověď #4 kdy: 04 Srpna 2007, 22:51:42 »
Dnes už se vyplatí kupovat na desktop jen procesor s podporou 64bitových instrukcí, pokud se bavíme o novém a má sloužit delší čas. S 32bitovou verzí Ubuntu nebudou problémy..mám osobní zkušenost.

nick-db

• Návštěvník
Poradte s novou zostavou
« Odpověď #5 kdy: 04 Srpna 2007, 23:54:35 »
Kód: [Vybrat]
Základní deska, HDD, paměti, monitor a case - to je jedno, podpora v linuxu bez problémů všeho přímo v jádře...len pozor, aby ta zakladovka nebola smejd

http://www.abclinuxu.cz/hardware/zakladni-desky/socket-754/asus-k8v-x-se
http://www.linuxquestions.org/hcl/showproduct.php?product=3517&cat=allpotom je ti ta podpora v jadre nanic ;-)

Jony

• Stálý člen
  • **
Poradte s novou zostavou
« Odpověď #6 kdy: 05 Srpna 2007, 08:58:39 »
Pokud to AMD není zrovna "srdeční záležitost", řekl bych, že v současné době má Intel s C2D navrch =).
... a jak již psal Vojtěch, s ohledem na stav ovladačů pro linux - raději grafiku od nVidie...

backman

• Aktivní člen
  • *
Poradte s novou zostavou
« Odpověď #7 kdy: 05 Srpna 2007, 09:25:33 »
No ja som sa rozhodol pre AMD z dvoch dôvodov: 1. Doteraz neboli žiadne problémy
                                                                         2. Intel sa mi zdá predražený

backman

• Aktivní člen
  • *
Poradte s novou zostavou
« Odpověď #8 kdy: 05 Srpna 2007, 10:12:29 »

nick-db

• Návštěvník
Poradte s novou zostavou
« Odpověď #9 kdy: 05 Srpna 2007, 12:05:44 »
Može byť táto graf. karta?: http://www.euromedia.sk/default.asp?mtc … tiid=42200skus zabehnut do fora na
www.nvnews.neta tam pohladat.

backman

• Aktivní člen
  • *
Poradte s novou zostavou
« Odpověď #10 kdy: 05 Srpna 2007, 12:53:35 »
Podla všetkého má tá grafická  ovládač aj v ubuntu.

Pavel1TU

• Aktivní člen
  • *
    • Můj WEBlog
Poradte s novou zostavou
« Odpověď #11 kdy: 07 Srpna 2007, 14:17:28 »
k CPU - ted jsem stavel, a volil jsem procesor s EE, tedy se snizenou spotrebou (64W), PC mi bezi skoro porad na plny vykon (delam MPEG2) - je to vec osobniho nazoru - jinak provozuji 32bit UBUNTU a zadne problemy

pameti mam stejne, ale 2x1G a divim se, ze pri te frekvenci nemaji na obrazku chladice !!! na to pozor, pro 800MHz je uz lepsi mit chladice - kamosovi se kvuli tomu kousal PC

grafiku doporucim jako ostatni, ne ATI - pokuk budes mit LINUX :-) - nyni mi uz funguje i moje 8500 (kvuli pas.chalzeni) uplne skvele

stroj to bude nadupany, spousta lidi vyuzilo padu cen u AMD .-)

PS:k C2D - to je ta komunikace mezi jadry ??? asi je trochu na nic (nechci zde rozjizdet flame prosim), ja encoduji MPEG2 o 40% rychleji nez kamos na stejnym CPU na VISTACH, jemu jede pri enkodovani jen jeden CPU - a to ja to delam "dvoupruchodove" - ALE TO JE JEN MUJ NAZOR, do CPU jsem se zatim nedostal, abych to "zrakem" porovnal :-)
Ubuntu 10.04 (9.04), Slack 12.2, Gentoo 10.1
ASUS M2N-E SLI nForce500; AMD Athlon A64 X2 4200+EE; 2G DDR2 800MHz; ASUS EN8500GT PCI-E; HDD 2x320G, AUDIOTRAK-Prodigy-7.1-hifi

nick-db

• Návštěvník
Poradte s novou zostavou
« Odpověď #12 kdy: 07 Srpna 2007, 22:33:15 »
no k tomu c2d a rychlosti:

velmi zalezi od softu, ktory pouzivate. je to vec optimalizacie. mozno ma na to nejaky vplyv aj planovac os, ale zas tak do toho tiez nevidim :-) v kazdom pripade, ak je program neoptimalizovany a napisany ako jedno vlakno (thread), tak ho moze spracovavat iba jeden procesor. vtedy je c2d uplne nanic. teoreticky vsak mozte ten program spustit 2x a encodovat 2 veci naraz :-)

PS: na to enkodovanie pouzivate nejaky linux soft, alebo nieco cez wine? thx

backman

• Aktivní člen
  • *
Poradte s novou zostavou
« Odpověď #13 kdy: 08 Srpna 2007, 14:31:58 »
Ďakujem za všetky reakcie ale musel som zmeniť pamäť(nejaký velký rozdiel v tom neni) disk(to tiež nevadí) a grafickú keďže som sa musel rozhodnúť rýchlo tak som zobral túto: http://www.euromedia.sk/default.asp?mtc=0&cls=stoitem&stiid=30735

(ináč mám si preto prísť v piatok budem to mať prichystané potom vám poviem ako šlape)

backman

• Aktivní člen
  • *
Poradte s novou zostavou
« Odpověď #14 kdy: 22 Srpna 2007, 09:15:04 »
Prepáčte že píšem tak neskoro ale musel som čakať na základnú dosku. No mám nejaký hardwarový problém po zapojení a prekontrolovaní mojej zostavy som ju pravdaže chcel zapnúť no vôbec nereaguje. Myslím že ani nazasvieti stand by on led na doske. Zdroj je v poriadku (550W) skúšal som ho na druhom pc. No aj tak po zapojení do prúdu nejak tiká (myslým na tom pc čo som poskladal) skúšal som aj iný a ten zase pískal trápim sa celý deň no neviem nájsť príčinu. Už som skúšal zapojiť len samostatnú dosku a nič. Prosím poradte.

backman

• Aktivní člen
  • *
Poradte s novou zostavou
« Odpověď #15 kdy: 23 Srpna 2007, 08:26:05 »
vyriesene doska sa dotykala plechu skrinky

backman

• Aktivní člen
  • *
Poradte s novou zostavou
« Odpověď #16 kdy: 25 Srpna 2007, 12:34:38 »
Mam novy problem pokial chcem nainstalovat  32-bitove ubuntu tak nabehne iba cierna obrazovka skusal som aj nizsie verzie a pri spustani mi vypisal nejaky error s diskom (konkretne sda) a ked som spustil instalacku tak zamrzol pri deleni disku.

Tento problem som vyriesil ale ked zapnem system bezi iba chvylu a potom s vypne.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.