Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Fujitsu-siemens Amilo Li1720  (Přečteno 4343 krát)

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Fujitsu-siemens Amilo Li1720
« kdy: 22 Října 2006, 12:11:23 »
Dobrý den,

hledal jsem vhodný notebook na studium na ČVUT (tj. potřebuji programovat v NetBeans, WiFi, slušný výkon přinejmenším) a našel jsem tento notebook. Koukal jsem na databázi notebooků vhodných pro linux (resp. Ubuntu), ale tento typ jsem tam bohužel nenašel. Jen velmi podobné typy Fujitsu Amilo, ale měly úplně jiné číslo. Z toho usuzuji, že by s Ubuntu na tomto laptopu neměl být problém. Co soudíte vy?

Je to vhodná volba? Mohu jej pořídit za vcelku slušných 18.000,-- v Makru. Nyní mám to, co vydíte v podpisu :). Popř. radili byste něco jiného?
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #1 kdy: 22 Října 2006, 12:28:38 »
Jen bych dodal, že ta cena je bez DPH :(.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #2 kdy: 22 Října 2006, 13:53:58 »
moc bych ti ho nedoporučoval kvůli grafice - našel jsem, že tam je ati radeon xpress 200m a s tou jsou velké problémy (jen si tu projeď fórum), hlavně s 3D akcelerací -  znám z vlastní zlušenosti

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #3 kdy: 24 Října 2006, 00:02:27 »
A co Fujitsu-Siemens Amilo Pro V2055?

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #4 kdy: 24 Října 2006, 00:05:18 »
Mam amilo pro v2045, v pohode.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #5 kdy: 24 Října 2006, 00:07:30 »
A běhá to svižně (mám Gnome)?

LS

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 24 Října 2006, 00:18:25 »
Jak tak koukam na specifikace, tak v2045 je prekvapive vykonnejsi nez v2055. Muj stroj ma Pentium-M 1.86GHz, 1024MB RAM, HDD 80GB 5400 ot/s. Beha to vic nez svizne. Ale pozor na Fujitsu, dodava notebooky s ceskou klavesnici bez anglickych znaku (!@#$%^&*()_+). Tyto znaky se museji resit prelepkami nebo dopalenim laserem na stavajici klavesy (v servisu, cca 600Kc).

Take ted znamemu shanim notebook, vybral jsem mu IBM / Lenovo 3000 C100 v teto konfiguraci: LENOVO 3000 C100 / P-M 740 / 15" XGA / 512MB / 80GB 5.4k / DVD±RW +DL-RAM / WiFi / XP Home - cena cca 23000 s DPH. Bohuzel verze bez Windows neni k sehnani. Za tuhle cenu nic vykonnejsiho a lepe vybaveneho asi nesezenete.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #7 kdy: 24 Října 2006, 12:23:42 »
To je zajímavé. Tak teď v tom mám úplný guláš. No, s cenou si nemohu nijak vyskakovat a přesto bych chtěl něco pořádného. 23000 je pro mě už fakt moc (ale ta konfigurace je fakt libová). Ještě k té klávesnici - nevím, proč každý chce anglickou klávesnici, když žijeme v Čechách. Umím všemi deseti - na české klávesnici qwertz. Už mě dost vytáčí, když je qwerty, protože se musím věčně opravovat (asi pozůstatek z Windows :D). Možná mi budou oponovat programátoři, protože neuvidí na svá znaménka typu <>/\@&#{} apod. Ale na to znám zkratky - tj. nemusím je mít za 600 Kč dovypálené ;), kdo umí programovat a rychle psát (což je prakticky nutnost), tak se na ty znaky nekouká - málokdy se kouknu na písmeno.

Jo a ještě k tomu mému (druhému) navrhovanému notebooku - myslíte, že poznám zásadním rozdíl mezi 0,73 GHz a 1,46 GHz procesorem? Vždyť je to zvýšení výkonu jen 2x (to jsem myslel, že se za pět let zvýší více...). No, u ramek už to tak jednoznačné nebude - tam mám 128 MB :D a ten notebook mám 512. Nechci si koupit jen "o něco" lepší notebook, než mám - to bych si ho ani nemusel kupovat... (můj notebook je v mém podpisu) Já nevím, ale ten Fujitsu-Siemens se mi zatím líbil nejvíce, ale mrzí mě ten takt, velikost disku a ramky. Tak ty jdou zvětšit, ale kupovat větší disk? Hm, to je asi potom blbost a je lepší koupit dražší komp...

LS

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 24 Října 2006, 12:39:31 »
Dvojnasobny taktovaci kmitocet nemusi znamenat jen dvojnasobny narust vykonu. Novejsi procesory (napriklad pri prechodu z P3 na P4) zvysuji vykon rychleji nez takt.

Opravdu je 23.000 vcetne DPH tak moc? Pisete ze ten co jste si vybral stoji 18.000 bez DPH, tedy cca 21500 s DPH. To je rozdil 1500. Co pockat jeste mesic a tech zbyvajicich 1500 vydelat?
Vas vybrany Fujitsu ma jen Celeron, IBM ma plnohodnotne Pentium 4. Ale je to vase volba a vase penize.

Na ALZA ten Fujistu stoji bez dane 15.000, neni to Makro nejak drahe?
http://www.alza.cz/notebook-fujitsu-siemens-amilo-pro-v2055-d67076.htm

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #9 kdy: 24 Října 2006, 12:47:34 »
No, v tom notebooku je pomalejší Celeron, ale vývoj jde vpřed, to je pravda.

Už 18000 je pro mě moc (ten druhý V2055, co jsem zde napsal, ten stojí 18000 a něco BEZ DPH). Jo, vydělat si 5000 za měsíc, to bych se tímhle nezabýval, ale jaksi při studiu na ČVUT mi nezbývá čas na ostatní aktivity jako jsou brigády apod. Dokonce nám i doporučili, ať se v prváku do ničeho nepouštíme... Ono, někdo to zvládá, ale já tam šel z obchodky, takže mám dost co dohánět. (nemyslete si, že jsem blázen - jeden můj příbuzný to dokázal, ale nedělám si zbytečné iluze). No, jak na to koukám, radši si ho teda pořizovat nebudu...

LS

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 24 Října 2006, 12:53:39 »
Trochu jsem ten minuly prispevek upravil, projdete si to jeste.
Take jsem delal CVUT (FEL), sel jsem z prumyslovky, nebyl jsem zadny superstudent (zkouska za tri? beru! :)) ale uz od prvaku jsem delal 20hodin tydne (vikendy, vecery) na telefonni ustredne. Na pocitac a dalsi vybaveni jsem si tim v pohode vydelal.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #11 kdy: 24 Října 2006, 22:02:09 »
OK, já to beru, ale jistě uznáte, že když tam jdu z obchodky, kde jsme neměli žádnou elektriku a obvody ani fyziku, tak to nějak dohánět musím. Navíc jezdím nakupovat (zdarma, jak jinak) své nemocné pratetě a ob týden chodím pracovat k dědovi. Jo, jsem tak trochu samaritán, ale je to rodina.

Jo, na Alse jsem to taky našel, ale bojím se, že ty notebooky od nich jsou na nižší kvalitě a servis tam mají dost zvláštní. Zrovna dnes tam jeden spolužák notebook reklamoval a vrátili mu jen peníze, takže musí shánět nový notebook a to je docela otrava. S člověkem se tam neradi baví a při reklamaci ještě větší horor, jen aby rychle prodali. Osobně si u nich občas koupím nějakou periferii, ale notebook či PC sestavu, toho bych se bál... Tyto zkušenosti jsem získal od svých známých a nemohu to osobně potvrdit (až na to rychlé jednání, které prostě nesnáším).

LS

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 24 Října 2006, 23:05:53 »
Citace: liborse
...bojím se, že ty notebooky od nich jsou na nižší kvalitě a servis tam mají dost zvláštní...
To jako myslite ze si sami ty notebooky vyrabeji? Je uplne jedno u jakeho prodejce koupite notebook, protoze krabici zabalili a zalepili v Cine a otevrete ji az vy doma. Prodejce pochopitelne nezajistuje servis. Pokud je s notebookem problem, bud musite do znackoveho servisu, nebo pokud je prodejce solidni, vrati vam penize nebo rovnou doda novy kus.

CyberDeath

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 25 Října 2006, 11:47:10 »
liborse : Nakupu pocitace,notebooku a jinych soucastek PC se vyhnete TESKU,KAUFLANDU,MAKRU a podobnym obchodum kupujte jen ve specializovanych obchodech nebo ve specializaovanych e-shopeh.A proc ?

1, Ve velkoobchodech budete mit vetsi problemy z reklamacemi

2,Maji vse nehorazne predrazene notebook v cene 15 000,- s dani klidne prodavaji za 19 999,- a jeste tvrdi ze je v akci :-D

3,Uz z principu si nekoupim jemnou elektroniku ktera je prodavana vedle zemaku,jablek a hajzl papiru :-)
ManjaroBox best linux distribution
Sorry last good ubuntu was 6.06

Pavelp

• Host
« Odpověď #14 kdy: 25 Října 2006, 11:55:32 »
S bodem 1 souhlasim, s tim, ze problemy mohou nastat i pri havarii systemu, kdy je vsechno vcetene disku tak pekne zablokovane, ze do toho nikdo nemuze prolomit.
K bodu 2 nevim.
Bod 3 je iracionalni, jak je definovano vedle? Kdyz je kram s elektronikou na ulici a naproti je zelenina, muze byt bliz nez treba v Carrefouru.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #15 kdy: 25 Října 2006, 22:28:05 »
Úplně s vámi souhlasím. Zrovna jsem psal prodejci, který mi kdysi prodal můj stávající notebook, se kterým jsem spokojen. Jako řešení mi navrhl (jak jinak) ten FSC Amilo Pro V2055 s Celeronem. Dva prodejci, dvě stejná doporučení. Zajímavé. Můj prodejce mi ale navrhl cenu zhruba o 1.300,-- vyšší, což mě dost zklamalo. Takže u nového prodejce (specializovaného) ho mohu pořídit za 15210,-- (s DPH 18110,--) a u mého stávajícího 19 492,-- vč. DPH. Asi není co řešit, ale s mým stávajícím mám dlouhodobě dobré zkušenosti. Navíc s počítači od nich jsem nikdy neměl problém na servis. Nabídli mi OS WXP za příplatek 1500,--, tak si říkám, že bych je mohl přemluvit, aby tam prostě Win vůbec nedávali a třeba mě to nakonec vyjde levněji. Přeci jen si ale říkám - stačí Celeron M 410, 60 GB, DVR+-RW, wifi, 512 MB a 1,46 GHz takt? Moc se v současné situaci nevyznám, protože doma mám starší NTB už pět let... Ještě koketuji s myšlenkou koupit o něco lepší ntb  a splácet, ale to se mi moc nezamlouvá...

Citace: lukas.svoboda
To jako myslite ze si sami ty notebooky vyrabeji?
Tak to rozhodně ne, leda, že by existoval český výrobce ntb :D. Utopie, bohužel. Vše požírají nadnárodní giganty, ale to jinak už nebude. Doufám, že si nemyslíte, že jsem takový amatér, který by si tohle myslel ;). Napsal jsem to, protože lidi v mém okolí si převážně stěžují zrovna na alsu. Já s nimi problém neměl, ale taky jsem u nich nekupoval nic velkého. Už to nekomentuji...

LS

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 26 Října 2006, 09:03:38 »
Citace: liborse
...lidi v mém okolí si převážně stěžují zrovna na alsu...
Asi kazdy myslime jiny obchod. Vy mluvite o nejakem "alsu", ja mluvim o Alzasoft (majitel je ALes ZAvoral, shodou okolnosti muj spoluzak z prvniho rocniku VS, pak se ale na skolu vykaslal a zacal podnikat). Mam s nimi jen ty nejlepsi zkusenosti, nekdo na tom muze byt jinak. Stejne tak jsem zazil neuveritelne problemy s jinym prodejcem, ktereho mi s vybornimi referencemi doporucilo hned nekolik mych znamych.
U notebooku obzvlast plati ze v podstate vubec nesejde na prodejci, protoze reklamace budete tak jako tak resit ve znackovem servisu vyrobce a nikoliv s prodejcem. Pokud vsak prodejce nabizi moznost vraceni penez v nejakem rozumnem terminu po nakupu, je situace idealni.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #17 kdy: 26 Října 2006, 13:52:28 »
Omlouvám se za mystifikaci - samozřejmě jsem myslel ALZU. No, když říkáte, že s nimi máte dobré zkušenosti... Možná jsem tedy volil trochu silná slova, ale opravdu vím o několika lidech, kteří měli problémy právě s tímto obchodem. Máte však pravdu, že vrácení peněz je solidní počin, když to tak vezmu. V tom případě bych ale čekal na podobnou nabídku a ne, že odejdu bez notebooku (když ho potřebuji, když ne, tak by mě to potěšilo) - to mi vadí. OK, tohle jsme vyřešili. Ještě mě trochu vadí, že Alzasoft je jeden z nejlevnějších (nebo úplně) obchodů a tak jsem bojím, že to musí v něčem šidit (dnešní svět mě naučil bát se nízkých cen a systému kompenzace). Jak jsem již asi psal, velmi mě otravuje to, že člověk příjde, musí rychle rychle říct, co chce a zaplatit a odejít. Nejsou ochotni se s vámi poradit, nic (má osobní zkušenost). Jak mi vysvětlíte tohle? To je důvod mé frustrace.

Nezávisle na tomto jsem však hledal nějaký cenově výhodný notebok a narazil jsem na tento (mimochodem právě na Alzasoftu): HP COMPAQ nx7400/ C-M 430/ 15.4" WXGA AG/ 256MB/ 60GB 5.4k/ DVD±RW +DL/ WiFi/ VOIP/ Bez OS za neuvěřitelných 16 421 Kč s DPH a 13 799,00 Kč bez DPH. Koukal jsem na konfiguraci a přišla mi velmi podobná. Překvapení ale přišlo u zjištění typu čipu - je tam sice také celeron, ale s taktem 1,73 GHz (ten původní měl) 1,46 GHz a to už je přeci jen rozdíl. Jediné, s čím by asi bylo nutno něco dělat je paměť RAM, kterou by myslím bez problémů šlo dokoupit ;). Co myslíte, je to vhodný notebook pro Ubuntu? Jeho nižší cena je způsobena asi tím, že tam není WXP a to jsem právě hledal... Dost přemýšlím, že tedy Alzasoftu dám přeci jen šanci (přeci jen za ten vadný výrobek nemohl asi Alzasoft, ale ten výrobce, jak jste psali)...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.