Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Fileserver, primární, sekundární a replikace  (Přečteno 2660 krát)

Paia

• Návštěvník
Fileserver, primární, sekundární a replikace
« kdy: 25 Září 2007, 09:18:20 »
Ahojte,
nejprve jsem tu hledal, ale nic jsem k tomuto tématu nenašel.

Chci ve firmě zřídit centrální úložiště dat a nechceme vyhazovat desítky tisíc za M$ WinServer2003 plus cca stovku přístupových licencí, to vše 2x.
Testuju na starším kompu Sambu na ubuntuserveru 6.06 LTS, vypadá to perfektně, myslím, že nám bude vyhovovat.

Zvažuju nákup rovnou dvou nových počítačů s 0,5 TB disky, primární viditelné úložiště a sekundární, ostatním skryté, na které chci data zálohovat.

I ptám se, jaké mám možnosti toho zálohování. Jestli nějakým scriptem, který mimo prac. dobu bude kopírovat data z jednoho na druhý (ideálně přírůstkovou metodou, tedy jakous takous synchronizaci), nebo přímým on-line způsobem na obou současně, tedy replikací /snad jsem ty termíny nepopletl/. A byl by někde příklad takového skriptu či možnosti nastavení té replikace? /hledání na netu je moje slabá stránka, obzvlášť, když neumím EN/

Vím, že WinServery se dají nějak spojovat do clusterů a mají tak možnost provádět replikaci dat v reálném čase. Umožňuje toto i Samba na linuxu? Nebo nějaká další služba v systému vedle Samby?

Paia

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 25 Září 2007, 12:29:13 »
Odkaz na téma je prima, uložil jsem si ho pro další studování. S Ubuntu na desktopu si hraju už dlouho, ale s Ubuntu serverem necelý týden, teprve se začínám prokousávat souborovou strukturou a příkazovou řádkou.

Asi zatím chápu pojem Samba jako fileserver, ne jako protokol ;-)

V Sambě (neboli na fileserveru) budou nasdílené 3-4 hlavní adresáře, každý pro jiný druh dat, a to jak dlouhodobě neměnná, tak denodenně měněná (zdroj instalací a ovladačů, archiv tech. výkresů, obchodnické záležitosti, data k řízení výroby...), něco budou mít useři jen pro čtení, něco i pro zápis, na archivu dle skupin řízeno čtení či zápis či vůbec nepovoleno. Pro každý z těch adresářů tedy může být zvolen odlišný způsob zálohování.

Čili mám ideu mít na sekundárním počítači jakoby zrcadlo dat a systému z toho primárního, aby při možném výpadku primáru mohl převzít funkci sekundár (třeba jen po ručním zásahu změnou IP a názvu počítače pro síť). Nedovedu si to ještě na linuxu přesně představit, proto "tolik řečí kolem".

webbot

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Září 2007, 14:26:12 »
Citace: Paia
Čili mám ideu mít na sekundárním počítači jakoby zrcadlo dat a systému z toho primárního, aby při možném výpadku primáru mohl převzít funkci sekundár (třeba jen po ručním zásahu změnou IP a názvu počítače pro síť). Nedovedu si to ještě na linuxu přesně představit, proto "tolik řečí kolem".
Neco podobneho pouzivam, mam ostry server a zalozni, se kterym synchronizuji data kazdou hodinu pomoci rsync

napr. script z cronu
#! /bin/sh
#Synchronizuje adresare na backup server
rsync -v -u -a --delete --stats --rsh=ssh /home/groups/ root@192.168.1.8:/home/groups/
rsync -v -u -a --delete --stats --rsh=ssh /home/others/ root@192.168.1.8:/home/others/
rsync -v -u -a --delete --stats --rsh=ssh /home/users/ root@192.168.1.8:/home/users/

pro SSH bez zadavani bez hesla mam vygenerovany klice
viz - http://www.abclinuxu.cz/blog/mizoun/2007/8/10/189515

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.