Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: drivery pro nvidia Riva TNT [vyřešeno]  (Přečteno 2154 krát)

houbik

• Návštěvník
drivery pro nvidia Riva TNT [vyřešeno]
« kdy: 03 Října 2007, 21:47:43 »
Tak cernou obrazovku uz jsem zvladnul  ;D a vratil system do stavu pred instalaci nesvobodneho ovladace.

Stahnul jsem si ze stranek nvidie posledni verzi legacy driveru (soubor: NVIDIA-Linux-x86-71.86.01-pkg1.run) a chtel bych to zkusit s nim. Poradi mi nekdo jak nainstalovat driver, ktery mam na plose.

Dekuji
houbik

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ahoj,

naistaloval jsem Ubuntu (bez problemu), ale kdyz jsem se pokusil zprovoznit nesvobodne ovladace (nabidka systemu - nvidia legacy) po nainstalovani a restartu systemu se mi jeste pred loginem zobrazi pouze cerna obrazovka. Pouzite zelezo je trochu obstarozni, ale system se tvaril ze vsechen hardware rozpoznal. Pokud nekdo vi jak pomoci dejte vedet.

Ubuntu 7.04
PII400 na iBX440
256 MB RAM
nvidia Riva TNT, 16MB
uroven znalosti o Linuxu nula

Dekuji predem
houbik
« Poslední změna: 21 Listopadu 2007, 15:27:16 od Anna Taliánová »

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
Re: drivery pro nvidia Riva TNT
« Odpověď #1 kdy: 05 Října 2007, 08:03:51 »
Tak na tom si lepšie ako ja. Mne hádže chybu v xorg. V Ubuntu Edgy išla s drivermi nvidia veľmi dobre. Ale už vo Feistym mi to hádzalo chybu, že nevie detektovať moju kartu. Tak tam mám driver nv. Ale tvoj problém vyzerá na zle nastavenú frekvenciu monitoru. V xorg.conf zmeň VertRefresh na maximalne 60Hz a daj o niečo menej v minimálnej v HorizSync, reštartni X. Ak je chyba vo frekvencii, tak by to malo ísť. Potom si to už doladíš.

PS: Tie drivery som ja inštaloval cez synaptic:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install nvidia-glx-legacy
« Poslední změna: 05 Října 2007, 08:06:18 od vadimo »
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

houbik

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 05 Října 2007, 08:47:05 »
Frekvence monitoru, hmm to by mohlo byt. Pri instalaci driveru dle uvedeneho kodu dostanu zpravu, ze je jiz nainstalovana posledni verze - tak snad ok.

Jen pro kontrolu jestli to dobre chapu.
- nainstaluju/povolim driver pres spravce nesvobodnych ovladacu
- nez zrestartuju system pujdu do xorg.conf - jiz by mel v radku driver obsahovat "nvidia" misto soucasneho "nv" - a zkontroluju nastaveni frekvence (popr. upravim).
- nasleduje restart systemu a nadeje ze to neskonci na cerne obrazovce.

zkusim dnes vecer, dik za radu

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
« Odpověď #3 kdy: 05 Října 2007, 09:41:18 »
Stačí ti len zmenit ten driver a frekvenciu, uložiť a rešratovať X. Ten správca neslobodných ovládačov spraví asi len to, že zmeni nv na nvidia (poprípade doinštaluje driver ak ho nemáš).

Vytiahnuť maximálne maximum z tvojho monitora ti potom pomôže tento článok a program xvidtune: http://www.linuxexpres.cz/praxe/xvidtune-monitor-na-plne-obratky
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

houbik

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 07 Října 2007, 16:38:48 »
Ahoj,

tak frekvence v xorg.conf nikde uvedena nebyla, ale i kdyz jsem radek pridal a uvedl spravnou frekvenci (horizontalni i vertikalni), spusteni systemu s nvidia drivery zase skoncilo na cerne obrazovce.

Nevim jak dal.

houbik

• Návštěvník
Re: drivery pro nvidia Riva TNT - vyreseno
« Odpověď #5 kdy: 07 Října 2007, 18:58:52 »
Velmi prekvapive se mi prave podarilo tento problem vyresit. Reseni jsem nalezl na https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xorg/+bug/89290

reseni:

v souboru xorg.config

pod Section "Screen"

pridat Option "ConnectedMonitor" "CRT"
« Poslední změna: 21 Listopadu 2007, 15:29:29 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.