Už se mi zde s vaší pomocí podařilo rozchodit Ubuntu 7.04, včetně síťovky, internetu a nakonec i driverů a rozlišení na širokoúhlý monitor, za což vám patří velký dík.
Nyní jsem, světe div se, ačkoliv mám Linux v rukách pouze dva dny, nainstaloval a zprovoznil sám, sám a zcela sám

antivir a firewall. To že jsem si nastavil vzhled a aplikace k obrazu svému nestojí za zmínění.
Nicméně chci se zeptat na pár začátečnických a tudíž možná pro vás i přiblblých otázek. Především děkuji za trpělivost při čtení těchto řádků.
- Defragmentace disku, ano, četl jsem zde na fóru link kde bylo psáno proč Linux defragmentaci nepotřebuje. Zajímavý článek, nicméně opravdu to znamená že Linux VůBEC nepotřebuje defragmentaci aniž by se disk znatelněji zpomalil? Případně jak lze defragmentaci spustit (jde-li to vůbec)?
- Ve Windows Vista jem měl takovou utilitku, Vista Manager, kde šlo vyčistit systém od bordelu jako prázdné soubory, registr, atp. Existuje v Linuxu vůbec nějaký registr, je třeba ho čistit? A jak?
- Při instalaci jsem nenastavoval velikost swapu, jak prosím zjistím jak je velký? Jde jeho velikost případně změnit?
- Poslední dotazík se týká rozpoznání hardware. Resp. pokazila se mi DVD vypalovačka a budu zapojovat novou, úplně jinou. Dokáže systém sám odinstalovat tu starou a zavést drivery pro novou? (Ptám se hlavně proto, že i teď, když mechanika není v PC, tak mi ji systém ukazuje, ale po kliknutí napíše cannot mount.)
Děkuji moc, pokud si někdo uděláte čas na mé otázky.