Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozlisení vetsi nez 1024x768 [vyřešeno]  (Přečteno 2124 krát)

DukeDDD

• Návštěvník
Rozlisení vetsi nez 1024x768 [vyřešeno]
« kdy: 25 Října 2007, 09:15:26 »
Zdravim vsechny Ubuntisty. Asi rok jsem jel na Mandrive, ale nakonec jsem se rozhodl presedlat na Ubuntu a myslim, ze to by rozhodne krok vpred. System je to skvely a velice intuitivni a uzivatelsky prijemny. Bohuzel jsem vsak narazil na dva zasadni problemy v oblasti videa a grafiky.
1) Po instalaci mi system nabehl v rozliseni 1024x768 a toto rozliseni neslo zvetsit. Nainstaloval jsem tedy graficke ovladace pro ATI a zkusil v nastaveni rozliseni zmenit. Nicmene, maximum bylo opet 1024x768. Tak jsem nevahal a prosel tohle forum, jestli zde nenajdu odpoved. Zjistil jsem, ze by se pozadovane rozliseni melo dopsat do souboru xorg.conf do sekce "Mode". A skutecne! Maximalni rozliseni v tomto souboru bylo 1024x768. Dopsal jsem tedy 1280x1024 a restartoval system. Jenze po znovunabehnuti mi zhasne monitor a sviti na nem jenom "Not optimal mode, recommended is 1280x1024x60" a do systemu se nedostanu, nejde nic nedelat, nic neni videt. Kdyz vsak soubor xorg.conf vratim do puvodniho stavu, vse bezi jak ma.
Muze mi nekdo poradit, jak dosahnout vyssiho rozliseni?
2) Pokud chci prehrat nejaky film s titulky, prehravac vyhodi chybove hlaseni, ze soubor nelze otevrit a skonci (Mplayer, Xine, Totem...). Kodeky mam stazene "totemovske", prihlasil se o jejich stazeni pri prvnim spusteni. Videa bez titulku spustit jdou.

Diky moc za odpovedi, Ubuntu rulezzz.
« Poslední změna: 14 Ledna 2008, 16:09:49 od Anna Taliánová »

Pavel Půlpán

Re: Rozlišení větší než 1024x768
« Odpověď #1 kdy: 25 Října 2007, 09:19:26 »
1) Nastavoval si vertikalni a horizontalni frekvenci? Kdyz si zjistis jejich presnej rozsah k tvemu monitoru, zkus je dopsat do xorg.conf.

DukeDDD

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Října 2007, 10:55:37 »
No jak je v nastaveni Rozliseni obrazovky, tak tam mam 60Hz. Jinak nevim, co myslis?

Pavel Půlpán

« Odpověď #3 kdy: 25 Října 2007, 18:44:56 »
Myslel jsem primo v konfiguracnim souboru. Cela sekce by mela vypadat nejak takto:
Kód: [Vybrat]
Section "Monitor"
Identifier "Default Monitor"
Option "DPMS"
HorizSync 28-64
VertRefresh 43-60
EndSection

Dulezite jsou radky HorizSync a VertRefresh. Kazdy typ monitoru ma nejaky rozsah horizontalni a verikalni frekvence. Zkusil bych si zjistit na netu ci v manualu k monitoru, jestli nejaky mas, tyto rozsahy a doplnit je.

DukeDDD

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 13 Listopadu 2007, 09:02:22 »
Super, diky, uz to jede. Opravdu to bylo spatne v tom souboru. Akorat me docela mrzi, ze si to Ubuntu nenastavil sam (napriklad s Mandrivou v tomhle smeru nebyl problem)...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.