1. Potřeboval bych vysvětlit podivné chování Ubuntu při nastavení rozlišení monitoru. Jsem začátečník a potřeboval bych to vysvětlit krok za krokem. V Systém-volby-rozlišení obrazovky nastavím LCD moitor 1280x1024 75Hz, pak v Správa-obrazovky a grafické karty nastavím to samé. Vyskočí mi hláška, že se musím odhlásit a přihlásit. Když to udělám, tak při dalším přihlášení se mi rozpadne obraz a rozlišení se mi přepne do 1600x1200. Tak jsem to hodil do nouzového režimu, tam jsem zeditoval soubor xorg.conf. Virtuální obrazovku jsem nastavil na 1280x1024 a monitor také. Pak jsem to znova nahodil a vše bylo OK - do dalšího restartu. To se celé opakovalo. Přišel jsem na to, že když v xorg.conf v nastavení virtuální obrazovky povolím maximální rozlišení 1280x1024, tak to pak naběhne správně. Pak jsem zvolil monitor jako plug 'n' play a teď mám pracovní plochu si o třetinu větší než monitor. Docela mě to začíná vadit. Nevíte kde by mohla být chyba?
2. Lze nějak nastavit, aby mi PC s Ubuntu nabíhal se zapnutým Numlockem?
3. Když se z Ubuntu přihlásím klientem vzdálené plochy k PC s VNC, tak občas potřebuji poslat kombinaci kláves (ctl-alt-del), abych se mohl na vzálený pc přihlásit. Klasické VNC má menu, kde si můžu vybrat, jakou kombinaci kláves chci poslat, ale tady jsem ho nenašel.
Děkuji za pomoc.