Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ako spraviť zrýchlený prístup z plochy k niečomu  (Přečteno 4029 krát)

Lovap

• Návštěvník
Ako spraviť zrýchlený prístup z plochy k niečomu
« kdy: 03 Listopadu 2007, 16:14:55 »
Mám problém. Podotýkam, že som začiatočník :) Pri poslednej aktualizácii systému (sťahovalo sa niečo ako Compiz, viac súborov) mi z plochy zmizli dve ikony, ktoré som mal na zrýchlený prístup k diskom. Neviete ako mám taký zrýchlený prístup spraviť? Vo win to bolo nejako tak, že sa dal "vytvoriť odkaz" a bolo to, ale tu v ubuntu to neviem  :(

Lovap

• Návštěvník
Re: Ako spraviť zrýchlený prístup z plochy k niečomu
« Odpověď #2 kdy: 03 Listopadu 2007, 17:59:50 »
Volumes_visible mám zaškrtnuté ... Tak to má byť? To vážne nie je nejaký normálny (jednoduchý) spôsob ako vytvoriť na ploche zástupcu? Mám disk nazvaný Storage disk, kde mám drvivú väčšinu súborov a nechce sa mi vždy preklikávať cez Miesta-Počítač-Systém súborov ...

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 03 Listopadu 2007, 18:12:37 »
Musíte zaškrtnout to, co chcete vidět - computer/documents... Ale jinak si můžete normálně vytvořit spouštěč - pravý klik→Vytvořit spouštěč ;).
« Poslední změna: 18 Listopadu 2007, 22:34:23 od Anna Taliánová »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #4 kdy: 03 Listopadu 2007, 18:25:22 »
Ak mas ten disk pripojeny jednoducho k nemu spravis spustac.
pravym klik na plochu
vytvorit spustac
nazov - vypln ako sa ma volat ten spustac
prikaz - nautilus /cesta/k/tomu/disku (pre moj home napriklad "nautilus /home/t") u teba pravdepodobne nautilus /media/nazov toho disku
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Lovap

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 03 Listopadu 2007, 19:17:50 »
No, podarilo mi sa dostať až tam, že to otvára šuflík media, kde je Storage Disk uložený, pokrok. Ďalej to akosi nejde. Inak - keď kliknem na ikonu Storage disk pravým tlačítkom myši, je tam možnosť "Vytvoriť odkaz" - to by mi stačilo, ale ja to mám nefunkčné (vybledlé), čím to môže byť? Že by som nemal dostatočné práva? Veď keď sa inštalujú aktualizácie, pýta to heslo, ja ho vpíšem a je to o.k., kde je chyba? Resp. ako je možné sa prihlásiť s tými právami aj mimo výkonu aktualizácie systému?

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 03 Listopadu 2007, 21:21:39 »
Teraz som to skusal a mam v media pripojeny disk data a s nautilus /media/data som ho v pohode otvoril.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Lovap

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 03 Listopadu 2007, 21:47:26 »
No vidíš, a mne nie. Presnejšie, ak napíšem cestu takto: nautilus /media/Storage Disk tak to nespraví vôbec nič. Ak to napíšem takto: /media/Storage Disk (bez toho nautilusa a bez medzery) tak to otvorí iba media, k Storage Disku sa síce dostanem, ale neotvorí to priamo ten spúšťač. Divnô.

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 03 Listopadu 2007, 21:53:04 »
Ked tak nad tym rozmyslam mas to napisane aj s medzerou? Ta tusim v Linuxe robi problem. Premenuj ten disk bud na Storage_Disk alebo StorageDisk. Nezabudni to zmenit aj vo fstab.
« Poslední změna: 18 Listopadu 2007, 22:06:28 od Anna Taliánová »

Lovap

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 03 Listopadu 2007, 22:05:12 »
No premenovať to asi pôjde, ale čo je to fstab, netuším. Kurňa lidi, som v chlieviku pre začiatočníkov, nechoďte na mňa s divnými výrazmi  ;D

anicka

• Host
« Odpověď #10 kdy: 18 Listopadu 2007, 22:05:25 »
Mezera v názvu souboru se v LINUXU - terminálu (konzoli, shellu či příkazové řádce) nahradí buď zauvozovkováním názvu souboru anebo se před mezeru přidá zpětné lomítko neboli backslash, tedy znak \ .
« Poslední změna: 18 Listopadu 2007, 22:36:25 od Anna Taliánová »

anicka

• Host
« Odpověď #11 kdy: 18 Listopadu 2007, 22:31:12 »
No premenovať to asi pôjde, ale čo je to fstab, netuším. Kurňa lidi, som v chlieviku pre začiatočníkov, nechoďte na mňa s divnými výrazmi  ;D

Přejmenovat to je třeba určitě, ale jak již bylo řečeno, je nutné změnit název/názvy rovněž v souboru fstab, jež najdete ve Vašem adresáři "Systém souborů" pod adresářem nazvaným etc (přesné umístění je /etc/fstab), přičemž jde o prostý textový dokument, který musíte nejprve pomocí myši/touchpadu přes pravé tlačítko "Otevřít jako správce" (root), pak změnit název/názvy s mezerami a soubor fstab uložit (do téhož adresáře). V Linuxu - distribuci Ubuntu se Vám tenhle postup (změn ve fstabu) bude určitě ještě hodit :-) ...

Přeji vše dobré! :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.