Obecně považuju za jeden z nejpalčivějších problémů v Ubuntu překrývající se nastavování. Všimněte si, že už jen rozlišení lze nastavit na minimálně třech místech - v Rozlišení obrazovky, v Grafické karty a monitory či jak se to jmenuje, a nakonec pomocí samotné nvidie. K tomu přidejme možnost konfigurovat xorg.config ručně nebo pomocí rozhraní v terminálu. Obdoba tohohle problému bude podle mě právě i u Compizu.
Ano, k rámům mi pomohlo reinstalovat nvidii, ale ne pomocí Synapticu, ale pomocí zpětného zaškrtnutí ovladače nvidie ve správci nesvobodných ovladačů - zaškrtnutím nebo odškrtnutím se instaluje / odinstaluje. Po odškrtnutí restartujete a po startu znovu políčko zaškrtnete.
Hrabáním se po fórech jsem navíc zjistil, že se nainstaluje ovladač NV, ne Nvidie - to je možná ten rozdíl v tom, proč mi ovladač nvidie s logem před přihlášením později dělal potíže zrovna třeba u rámů (dostat je z toho při použití ovladače Nvidie se mi, pokud vím, nepodařilo vůbec).
Omlouvám se za vleklou odpověď, ale připadá mi to dost důležité. I v tom mém případě nefunkční opacity na 100% půjde o konfuguraci a zblblý konfigurák - otočení krychle mi fungovalo poklepem na přehled ploch vždycky.
I když Synaptic při odinstalaci čehokoliv píše Odebrat včetně konfiguráků, vždy mi tam konfiguráky zůstávaly (a to od počátku, co na Ubuntu jedu) - když reinstaluju Compiz, hned mi naskočí s bývalou konfugurací...
Takže by se hodilo někde zjistit, kde má Compiz vlastně konfiguráček.