Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: výměna disku a reinstalace  (Přečteno 5418 krát)

jirihuf

• Stálý člen
  • **
výměna disku a reinstalace
« kdy: 01 Ledna 2008, 18:50:53 »
Dobrý večer!
Mám na notebooku dva systémy - XP a Ubuntu 7.10. Vzhledem k tomu, že mi disk na jednom místě nedělá dobrotu, budu ho muset vyměnit. A řeším tedy otázku, jak snadno zachovat vše v normálním stavu, abych nemusel vše znovu instalovat.
původní disk je 80GB a jdu na 120GB. Rád bych, kdyby šlo nějakým kouzlem zachovat všechno včetně grubu. Je nějaká taková možnost? Něco jako vytvoření zálohy na externí disk a pak jen pomocí livka zkopírovat na nový disk tak, že všechno bude jako při starém (jen snad velikost oddílů bych si chtěl změnit). Myslím vše do jednoho souboru nebo alespoň přibližně...
(jako hned první problém vidím kódování win, ale je toho víc)
Děkuji moc za odpověď!

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=35087

je toto spolehlivý způsob?
« Poslední změna: 01 Ledna 2008, 19:16:36 od jirihuf »
Have you tried turning it off and on again?

vlasto

• Stálý člen
  • **
Re: výměna disku a reinstalace
« Odpověď #1 kdy: 01 Ledna 2008, 20:05:14 »
S Acronisem Home se dá vše přenést na nový disk

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 01 Ledna 2008, 21:35:47 »
S Acronisem Home se dá vše přenést na nový disk

Je to placené a vypadá, že to bude klasická win aplikace, která linux neumí...
Have you tried turning it off and on again?

Pavel1TU

• Aktivní člen
  • *
    • Můj WEBlog
« Odpověď #3 kdy: 04 Ledna 2008, 13:08:09 »
XP - na to zapomeň, hlídají si procesor i HDD (asi číslo), ale prý pomocí GHOST to jde - já to netestoval

co mohu doporučit je RESCUE CD a nebo TRINITI rescue CD

používal jsem oboje, jediné co musíš zvládnout je připojit (MOUNT) disk který chceš zálohovat a disk na který chceš zálohovat (možná je na to už nějaká utilitka, já to dělal loni ručně)

partimage - je backup/restore nástroj, který obě CD obsahují a je GRAFICKÝ, tedy ne-konzolový :)

přenesl jsem tímto UBUNTU na nový disk (na rozdělení je dobrý parted, který také obsahují obě CD)

pak jen obnova GRUBu, buď ručně nebo pomocí CD SUPER GRUB :)

všechny 3 Cd mám a udržuji si je relativně aktuální, zálohuji tím i XP (kamarádům), ale zatím jsem je neobnovoval, obsahují i hodně nástrojů na opravu dat, partition disků atd. (včetně několika antivirů)
Ubuntu 10.04 (9.04), Slack 12.2, Gentoo 10.1
ASUS M2N-E SLI nForce500; AMD Athlon A64 X2 4200+EE; 2G DDR2 800MHz; ASUS EN8500GT PCI-E; HDD 2x320G, AUDIOTRAK-Prodigy-7.1-hifi

vlasto

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 04 Ledna 2008, 13:29:32 »
Kolega včera Acronisem naklonoval nový disk,vyměnil za starý a vše je ok.Takže to funguje na Linux !!!!!

Pavel1TU

• Aktivní člen
  • *
    • Můj WEBlog
« Odpověď #5 kdy: 04 Ledna 2008, 14:00:52 »
Kolega včera Acronisem naklonoval nový disk,vyměnil za starý a vše je ok.Takže to funguje na Linux !!!!!
Nechcete tu někoho nabádat k pořizování nelegálního software ? Demo verze si  myslím že neumí EXT2 a EXT3, alespoň loni neuměla. A home verze stojí cca. 1500 Kč.
Je pravda, že pro NEangličtináře je toto ideální řešení  ;)

ASUS M2N-E SLI nForce500; AMD Athlon A64 X2 4200+EE; 2G DDR2 800MHz; ASUS EN8500GT PCI-E; HDD 2x320G, AUDIOTRAK-Prodigy-7.1-hifi

vlasto

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 04 Ledna 2008, 14:44:20 »
XP - na to zapomeň, hlídají si procesor i HDD (asi číslo), ale prý pomocí GHOST to jde - já to netestoval

Tak nevím jak jsi to myslel s tím nelegálním programem.Ghost taky není zadarmo.Že?

Zdravím

Pavel1TU

• Aktivní člen
  • *
    • Můj WEBlog
« Odpověď #7 kdy: 07 Ledna 2008, 13:23:12 »
Když už cituješ, tak alespoň celý příspěvek, aby jsi to nevytrhával z kontextu !

Ihned na dalším řádku doporučuji jiný způsob, který je zdarma a legálně,
že to umí GHOST jsem pouze konstatoval, vlastně jsem to vyčetl na Internetu.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #8 kdy: 07 Ledna 2008, 13:34:43 »
dyk se to tu stale resi dokola::

pokud je mas nejak inteligentne rozdeleny disk, takz zkus::

apt-cache show mondoarchive // v ubuntu se to moznam jmenuje jen 'mondo'

uwabaki

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 16 Ledna 2008, 16:30:23 »
presne toto som riesil aj ja
navod ktory mi pomohol je na http://www.togaware.com/linux/survivor/Upgrade_Hard.html

ale je pre disky SATA, musel som riesit niekolko problemov kedze som menil disky PATA

Citace
You may find your self wanting to replace an older disk with a larger, faster, or newer hard disk, while still maintaining the machine as it is. That is, you want the new disk to replace the old disk in a single disk machine, including operating system. Sometimes this is forced on one if your old disk is starting to fail.

The first step is to install the new disk in your machine. The example here is installing a new 160GB SATA hard disk to replace a faulty, but still functioning, 120GB SATA hard drive. Plug the new hard drive into your machine, connecting up the power (there are usually spare power connectors in the machine) and data (you may need to purchase a SATA data cable for about $3). When rebooting the machine go into the BIOS to ensure the new disk is set to be accessed.

After rebooting you will probably have a new /dev/sdb disk which is your new hard disk, whereas your old disk is /dev/sda.

Log in as normal, and then as root unmount any network drives and non-linux drives, just to keep other drives out of the way.

Now partition and format the new disk, perhaps using gparted. You can mimic the partitions as they are on /dev/sda to keep it simple--for example your old disk might have three partitions: one of about 15GB for the root partition (/); one of about 5GB for swap; and one to take up the rest of the space for /home. Also make /dev/sdb1 bootable using cfdisk (couldn't find a way to do it with gparted).

k tomu neni co dodat, iba to ze v gparted sa particii ktora bude bootovatelna priradi flag "boot" - v menu Odiel/Manage flags

Citace
We want to next mount the new partitions in readiness for copying all data from the old disk to the new disk. Create mount points for mounting the new disk partitions: /newd and /newd/home. Mount the new disk partitions:
  $ sudo mount /dev/sdb1 /newd
  $ sudo mount /dev/sdb2 /newd/home

We now go into single user mode to shutdown daemons that might otherwise be writing to files as we try to copy them. This will also terminate any current login sessions and XWindows sessions:
  $ sudo telinit 1

Now copy all files to new disk:
  # cp -a /bin /boot /dev /etc /home /initrd /lib /lib64 /newd
  # cp -a /media /mnt /opt /root /sbin /tmp /usr /var /newd
  # cp -a /vmlinux* /newd
  # mkdir /newd/proc /newd/sys

v mojom pripade som nemal vmlinux ale vmlinuz, neviem z akeho dovodu

Citace
Have a look at the old and new roots (/ and /newd) and check for other directories in / not copied and for different permissions that should be made the same. The following might be useful:
  $ ls -l / > LLo
  $ ls -l /newd > LLn
  $ diff -c0 LLo LLn

Once everything looks okay shutdown the computer.

potial nebol problem, len som musel dokopirovat niektore veci ktore som neskopiroval (cdrom, initrd.img) a vytvoril este nejake adresare (proc, sys, srv), kontrola ci je vsetko skopirovane je na mieste

Citace
We should now be in a position to treat the new hard disk as the main hard disk (/dev/sda), so open up the computer and swap the SATA cables over between the two hard drives.

Reboot the computer, but boot from the second (i.e., old) SATA drive, since you probably can not boot from the new one yet! Perhaps boot as single user mode (recovery mode). This boots using the MBR (master boot record) from the old SATA but loads the system from the new SATA (which is now /dev/sda).

Hopefully it all boots just fine. This is now using the new hard disk!

tu som narazil na problem, pretoze akokolvek som disky zamenil, prehodil na kabli, prehodil master za slave a slave za master, nikde som sa nedostal

tak som to vyriesil takto: odpojil som stary disk a pripojil iba novy ako master
nabootoval som Live CD Ubuntu a pokracoval v

Citace
Next we need to tell grub to set up a master boot record (MBR) so we can boot from this new disk:
  $ grub
  grub> root (hd0,0)
  grub> setup (hd0)
  grub> quit

Finally, reboot and all should be fine, booting from the new hard drive, without any involvement of the old hard drive. If so, remove the old hard drive once it is no longer needed and tell the BIOS that it should no longer look for it, if you need to.

nakoniec este bolo nutne editovat menu.lst koli bootovaniu (zamenil som UUID disku za /dev/hdxx)

po restarte mi ale nepripojeilo /dev/hda3  (noveho disku) do /home, tak som restartoval a pripojil stary disk ako slave, pri prihlaseni som sa prepol na iny tty (napr. CTRL+ALT+F1) tam pripojil oddiel z povodnym /home do /mnt, potom oddiel noveho disku do /home, skopiroval zo stareho disku vsetko z home do noveho home a editovat fstab, aby vedel ktore oddiely kam mountovat (zmena UUID disku a labely disku) mal som prehodene odiely inak ako na povodnom

po restarte a odpojeni stareho disku uz vsetko slo ako ma

Peterx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 17 Ledna 2008, 16:54:58 »
ghost.exe -ia -ib / urcite funguje, ale bude treba zvacsit particie nejakov utilitov lebo to kopci 1:1
popripade -ial -ib / ale toto som netestoval
Alebo treba skusit pouzit len -ib

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.