Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace Ubuntu na partition  (Přečteno 2777 krát)

Ayrton1

• Návštěvník
Instalace Ubuntu na partition
« kdy: 26 Ledna 2008, 10:29:40 »
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na pár věcí ohledně isntalace Ubuntu:

Mám 2 disky, jeden s operačními systémy, de mám vyhrazené místo pro SWAP disk pro Ubuntu a druhý velký datový, kam chci Ubuntu nainstalovat. Na tom velkém mám vyhrazeno 5 GB pro Ubuntu, ale aby se mi nepletl k mým datům chci ho rozdělit na 2 paritiony.
Otázka č.1: Když použiju Edit partition a zmenším velký disk, tak těch 5 GB se objeví v nové parititoně ?
Otázka č.2: Přijdu o své data ?
Otázka č.3: Je nějaká alternativní možnost ?

honorguard

• Host
Re: Instalace Ubuntu na partition
« Odpověď #1 kdy: 26 Ledna 2008, 12:06:04 »
V případě že budeš zmenšovat disk na kterém data již jsou, je vždy určitá pravděpodobnost že o data přijdeš. Já osobně s tím mám negativní zkušenosti a už bych to neudělal. Nejlepší je vypálit si data na DVD, disk zformátovat a rozdělit si ho podle potřeby.
Pokud z nějaké partition odebereš část disku, pravděpodobně (při instalaci Ubuntu) vytvoří novou partition na Ubuntu, ale snad by to šlo nějak nastavit. Možná se taky přidá k nealokovanému místu.

ady709

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 27 Ledna 2008, 12:09:28 »
Ahoj, záleží taky jestli máš na konci toho partitionu co chceš zmenšit volný místo. Jestli jo tak bych se moc nebál a trochu bych ho zkrátil. Volný místo co se ti udělá nebude žádnej partition, ve woknech ho neuvidíš, ale při instalaci Ubuntu si dáš ruční rozdělení disku, uvidíš tam za svejma partitionama free space a v něm vytvoříš novej partition ext3 kterej bude "/", Ale 5GB je málo!! 5GB si dej tak na /home, ale na "/" si dej aspoň 10GB, Takže kromě swapu, doporučuju nechat tak 15GB nealokovanýho místa a v něm ručně při instalaci Ubuntu vytvořit dva oddíly ext3, jeden jako "/"...7-10GB a druhej jako "/home"...cca 5GB. Výhoda je vtom, že kdybys musel Ubuntu někdy přeinstalovat tak nepřídeš o home, kde je spousta konfiguračních souborů a tvejch osobních dat.

Do toho... :)
« Poslední změna: 27 Ledna 2008, 12:16:26 od Anna Taliánová »

honorguard

• Host
« Odpověď #3 kdy: 27 Ledna 2008, 14:14:39 »
Já nevím jestli je to dobrý nápad. Kdysi jsem to takhle udělal, jenže mám 40GB disk.
A když jsem pak pracoval s náročnými aplikacemi a měl jsem hodně balíčků tak mi to disk přestal stíhat. Byl malý a balíčky se mu tam už nevešli. Musel jsem hodně přemýšlet nad velikostí rozdělený disků.
Podle mě je možná lepší si pravidelně zálohovat systém, popř když se něco podělá si zazálohovat data přes liveko...
ale je to věc názoru a taky to záleží na tom co komu vyhovuje... ;-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.