Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu chce vela RAM  (Přečteno 3414 krát)

tylik

• Host
Ubuntu chce vela RAM
« kdy: 31 Července 2008, 12:35:39 »
Neveim ako to je mozne, mysnule som sa hral v terminale a dal som free -m . Ukazalo:

Neviem, mam cez 3 GB ram, ale volne asi 500. Ked restartnem Pc, tak je volce cez 2 GB a po chvili to pribuda. Neviem ako je to mozne ved tolko RAMky nemoze brat ubuntu pre svoje potreby.

Normalne teraz mam vypnute vsetko. Mam len zapnuty compis na strednej urovni to je vsetko a par procesov.

premet

• Host
Re: Ubuntu chce vela RAM
« Odpověď #1 kdy: 31 Července 2008, 12:42:37 »
Já myslím, že to ukazuje blbě, protože mě to taky ukazuje volné jen 6 MB. Zkus si dát Systém -> správa -> sledování systému

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #2 kdy: 31 Července 2008, 12:44:25 »
Ano, toto jak říká Premet není pravdivé - je to pravdivé v tom, kolik paměti si alokuje Ubuntu, ale většina z takto využité paměti je dostupná ostatním programům :)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

tylik

• Host
« Odpověď #3 kdy: 31 Července 2008, 13:38:46 »
Aha hej mate pravdu. Mam tam nieco cez 400 MB. Uz som sa zlakol lebo mam novy PC a ja ze uz je stary :D

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #4 kdy: 31 Července 2008, 14:13:26 »
a budes kvuli kazdemu svemu objevu zakladat novy thread? co kdyby jsi nejdrive zkusil gugl ??

tylik

• Host
« Odpověď #5 kdy: 31 Července 2008, 14:33:41 »
a budes kvuli kazdemu svemu objevu zakladat novy thread? co kdyby jsi nejdrive zkusil gugl ??

Notak sorry, ja fakt s Linuxom len zacinam. Ale hladal som...

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 31 Července 2008, 18:23:30 »
Ubuntu využívá nepoužitou paměť jako jakousi cache pro rychlejší spuštění a používání programů. Přidej si na panel aplet sledování systému, je tam krásně vidět práce s pamětí. Jinak já mám teď zabráno 350MB a mám spuštěný FF,  audacious a Pidgin a 550MB používá cache. 1GB celková paměť.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

David

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 31 Července 2008, 19:26:38 »
Ze vzorce total-(cached+free) dostaneš skutečně zabranou paměť tak jak by jí ukázali windows xp.
"Jsme lepší než vy. Máme lepší nápady."
"Ale na tom nezáleží"
(Steve Jobs a Bill Gates z filmu Piráti ze Silicon Valley)

Flavicius

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 31 Července 2008, 22:49:18 »
Mohu-li se zeptat trochu OT... windows také používají volnou RAM jako diskovou cache že? Nejde mně do hlavy, že na WinXP jsem mohl mít spuštěno mnohem více aplikací naž na ubuntu HH. Samozřejmě bych neměl tyto dva systémy porovnávat, neboť XP by se dalo považovat za něco historického, ale zdá se mně že mají nějak lépe vyřešenou správu paměti...

V Ubuntu dokonce nespustím ani netbeans, aniž by se počítač děsně sekal :). Mám 512MB RAM, což sice je na dnešní poměry nic, ale na XP to celkem stačilo... na Ubuntu tolik ne. Je fakt, že např. používám CF, jenže toho se nechci vzdát. Proto uvažuji, že dokoupím paměť... pouze kvůli tuxu, kvuli kterému jsem mimochodem již koupil kompatibilní grafárnu :o).
Za všechno může programování!
------------------------------------
Doporučuji všem, kteří nevědí, jakou si vybrat kravatu k obleku: http://vyberkravatu.cz

tylik

• Host
« Odpověď #9 kdy: 01 Srpna 2008, 07:26:39 »
To je pravda.

Mam dokonca 4 GB ram, ale mam 32bit OS, takze sa pouziva 3 GB, no tiez sa mi stava ze spustim viac veci naraz a konec. Zacne sa sekat atd.

JohnyN

• Host
« Odpověď #10 kdy: 01 Srpna 2008, 10:59:22 »
Doporučujem skontrolovať, či máte zapnutý swap, nedávno sa mi stalo, že X sa mi úplne zaseklo a systém začal vypisovať out of memory, potom sám zabíjal procesy, ktoré brali najviac pamäte. Na koniec som zistil, že mám v /etc/fstab zlé UUID na swap, takže mi ho Ubuntu nemontuje. Od kedy som dal swap, je to zase ten stabilný Linux.. našťastie  ;)
Všetko nájdete v téme Stabilita Ubuntu 8.04 a swap, Ubuntu mrzne [vyriešené]

tylik

• Host
« Odpověď #11 kdy: 01 Srpna 2008, 23:59:56 »
Doporučujem skontrolovať, či máte zapnutý swap, nedávno sa mi stalo, že X sa mi úplne zaseklo a systém začal vypisovať out of memory, potom sám zabíjal procesy, ktoré brali najviac pamäte. Na koniec som zistil, že mám v /etc/fstab zlé UUID na swap, takže mi ho Ubuntu nemontuje. Od kedy som dal swap, je to zase ten stabilný Linux.. našťastie  ;)
Všetko nájdete v téme Stabilita Ubuntu 8.04 a swap, Ubuntu mrzne [vyriešené]

Tu je moj Fstab

Citace
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/sda1
UUID=33e3a9a0-8191-4c4c-8169-92f834cafd8c /               ext3    noatime,commit=60,errors=remount-ro 0       1
# /dev/sda5
UUID=115284cc-3c3f-4a8c-ac1c-6a3b54008767 none            swap    sw              0       0
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0       0

mam to dobre?

premet

• Host
« Odpověď #12 kdy: 02 Srpna 2008, 09:27:10 »
Zjisti si UUID oddílu se swapem a podívej se jestli to máš dobře  :). UUID zjistíš třeba příkazem
Kód: [Vybrat]
sudo blkid nebo popřípadě můžeš zkusit zapnout swap příkazem
sudo swapon /dev/sda5

JohnyN

• Host
« Odpověď #13 kdy: 02 Srpna 2008, 10:18:58 »
Tu je moj Fstab

Citace
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/sda1
UUID=33e3a9a0-8191-4c4c-8169-92f834cafd8c /               ext3    noatime,commit=60,errors=remount-ro 0       1
# /dev/sda5
UUID=115284cc-3c3f-4a8c-ac1c-6a3b54008767 none            swap    sw              0       0
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0       0

mam to dobre?

Či máte zapnutý swap zistíte aj pomocou príkazu:
sudo swapon -s

Mali by ste dostať podobný výpis ako tento:
jan@jan-desktop:~$ sudo swapon -s
[sudo] password for jan:
Filename Type Size Used Priority
/dev/sda5                               partition 995988 0 -1

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.