Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu - boot problem  (Přečteno 2544 krát)

Marek_

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu - boot problem
« kdy: 25 Června 2006, 12:49:33 »
Dobrý den, konečně jsem se odhodlal nainstalovat Linux Ubuntu distribuci, moc mě zaujala. 6.06 myslím, prostě tu nejnovější.
 Mám nový USB 250GB disk, na něm tři partition, primární asi 200GB a pak dvě logické cca po 40GB. Na jiném fyzickém disku mám již delší dobu WINXP. Ubuntu jsem zamýšlel právě do těch logických, jedna swap, jedna root. Dalo mi to tak na výběr. V té největší (200GB) mám už spoustu filmů a tak, o které bych nerad přišel. Problém je v bootování, protože mi to Ubuntu nenajde. Jde vůbec instalovat Ubuntu do těch logických? Zapíše to správně do MBR? Vytvořilo si to totiž ještě nějakou malou záhadnou partition na začátku toho rozšířeného oddílu. Mám odpojit ten jiný fyzický disk? Jinak instalace byla uspěšně dokončena :-), tak jsem se těšil a ono nic.  Děkuji za rady. Deska bootování z usb-hdd podle biosu podporuje! Určitě to není těžké, ale s Linuxem začínám, tak to, prosím, tolerujte. Dělám to poprvé. Snad je to srozumitelné.
openSUSE 13.1
Opera 12 - ano, stale

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
Ubuntu - boot problem
« Odpověď #1 kdy: 25 Června 2006, 13:03:10 »
Ano, jde (narozdil od win nebo *BSD).
Co se stane? Pokud proste se MBR tvari jako ciste, tak viz http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=2110 (forum ma i vyhledavani ;-) ). J

PS: MBR druheho disku je (hd1)...
Zacni podle toho a pokud Ti nebude neco jasne, tak vysvetlim :-) Jen se mi to nechce psat cele znova, fakt jsem to psal uz tolikrat... :-) Nebo muzes skocit k nam na jabber - dneska tu budu celej den. Oficialni forum je na IRC, ale tam neni tolik lidi...jak na jabber - viz moje paticka ;-)
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

b3tL

• Návštěvník
Ubuntu - boot problem
« Odpověď #2 kdy: 28 Června 2006, 13:22:47 »
ja vubec nepouzivam logicke partisny to je pozustatek mysleni z dob dosu .... a 40 GB  na swap je trochu zbytecne hodne ne? Obecne se ma za to ze swap = 2*velikost RAM

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
Ubuntu - boot problem
« Odpověď #3 kdy: 28 Června 2006, 14:22:57 »
To neni pozustatek, vubec ne! Mam asi deset partition a na ATA mohu mit jen 4 primarni, takze to ma smysl a velky.

Ad swap: neres swap, dej tam proste 1GB a je to. Je to dost, ale dneska je 1GB nic, tak co...porad lepsi nez mit malo :-) 40 GB ale fakt ne :-D
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.