Dobrý večer všem,
jsem tady poprvé a rád bych přešel z OS Windows na OS Linux distribuce UBUNTU. Zatím jsem se na tuto distribuci dočetl jen samé chvály a jako linuxový začátečník jsem se do ní rozhodl jít. Mám ale pár otázek než časem přeformátuju windowsy a šoupnu tam UBUNTU.
1. Mám notebook VBI s šasi HEL 80 a dočetl jsem se, že je zde problém s ovladači web kamery a možná i čtečky SD karet. budou tyto ovladače součástí UBUNTU 8.04? nebo, existuje postup, jak je nahradit nějakými jinými (kompatibilními)?
2. Bude v dubnové distribuci UBUNTU 8.04 plná česká lokalizace prostředí?
3. primárně vytvářím webové stránky, potřebuji tedy nějaký kvalitní editor stránek (ve windows používám dreamweaver 8 ), grafický program pro úpravu obrázků a fotek, HTTP server Apache, MySQL server + nějaký mail server pro test odesílání pošty z PHP skriptu a pochopitelně PHP 5 interpreter. chci se tedy zeptat. nabízí UBUNTU nějaký instalační balíček podobný třeba WAMPu z windows pro pohodlnou instalaci výše zmíněných produktů? S vývojem stránek mám ještě jeden problém, potřeboval bych je občas testovat také na MS Explorer 7, ale předpokládám, že tohle asi pro linux neexistuje :-)
4. A za poslední. Jako úplnému linux začátečníkovi byste doporučili UBUNTU (grafické prostředí tuším GNOME) a nebo KUBUNTU kde je KDE, které je podobné jako to windowsácké?
Omlouvám se že mám tolik otázek, ale přece jen jdu do linuxu poprvé a zjistit po přeformátování windows a nainstalování UBUNTU že mám problém třeba s konfigurací sítě nebo s prostředky pro vytváření a testování dynamických webových stránek (XHTML+PHP+MySQL+odesílání pošty ze skriptu) na lokálním počítači, tak mě asi odvezou...
Děkuji za vaše odpovědi a snad rozšířím řady spokojených linuxáků a opustím řady naštvaných windowsáků ;-)