Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu: stojí za to!  (Přečteno 5360 krát)

ubuntu-upgrade

• Návštěvník
Ubuntu: stojí za to!
« kdy: 08 Května 2008, 10:51:36 »
Ubuntu je super, jelo zhruba rok ok. Ale nyní jede příšerně. Mám 6.10 a budu činit upgrade.
Linuxu celkem jsem nakloněn, neboť jej výhradně používám už rok a půl. Mé PC Intel Celeron D, 512 MB RAM, 80 GB disk. Zabráno mám na disku pouze necelých 6 GB a ubuntu jde jako šnek při normální běžných operacích (prohlížení netu-firefox, práce s dokumentem..). CPU 100% CELÝ den. Dle doporučení jsem pak zkusil všechny rady ohledně akceleraci ubuntu a myslím, že nenastala žádná změna. Nevíte, čím to může být?? Předem děkuji za radu. Zkusím dát ubuntu ještě šanci...

PS:  už mne trochu začíná vadit hledat pořád software alternativní aplikace a kompilování ... dost mne to zdržuje a potřebuji pracovat rychle bez hledání a řešení neustálých kompromisů...Potřebuji pouze pracovat a ne programovat a studovat programování linuxu. Potřebuji zrychlit už to ubuntu! Nevíte jak?

Jinak si asi v červnu si zakoupím Microsoft  Windows. A netvrdím, že windows je super jízda, ale aspoň tam nemusím pořád něco programovat a kompilovat.. Potřebuji klik, klik a pracovat :)

Díky moc za rady o ryclosti v ubuntu!

qUAKER

• Host
Re: Ubuntu: stojí za to!
« Odpověď #1 kdy: 08 Května 2008, 10:58:12 »
6.10 je velice staré vydání a 8.04 je mnohem lepší.. doporučuju čistý install. V 8.04 najdeš aktuální verze programů, takže odpadají kompilace. Akcelerace se dá taky rozjet krásně, prostě spustíš Správce nesvobodných ovladačů a povolíš ovladač.

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 08 Května 2008, 11:01:00 »
To se tu řešilo milionkrát.... záleží na vkusu co chcete dělat a jaké máte finanční možnosti.... kdo je chudej a chce dělat aplikace tak že ušetří za windows se mu může hodit a může si za to koupit třeba nějakou knihovnu pro svoje aplikace....

Pokud posloucháte hudbu, vypalujete si jí a tvoříte jen www page, tak Vám musí vyhovovat i linux....
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Aktron

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 08 Května 2008, 12:15:06 »
Ubuntu je sice příjemný, disponuje vším možným, rozpozná kde co atp atp atp ale pravdou zůstává, že pomalý je a RAMky žere jak nenasytný korejský dítě režji. Než jsem si zvýšil z 512 MB na 1,5 GB tak to fungovalo taky pomalu.

qUAKER

• Host
« Odpověď #4 kdy: 08 Května 2008, 12:19:38 »
mě běží ubuntu jak fyzicky, tak ve virtuálním stroji vmware s 512MB RAM a jede rychle :)

menganito

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 08 Května 2008, 16:23:35 »
Dám viac! ubuntu s compizom mi na 256 MB  RAM bežalo celkom prijateľne, teraz mám XFCE a beží ako blesk :)
Ubuntu ..... RAMky žere jak nenasytný korejský dítě režji.

Porovnaj si systémové nároky s relevantnou a súčasnou konkurenciou (takže nie 5 rokov staré vydanie iného OS).

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 08 Května 2008, 16:30:10 »
Vsadím krk na to, že takový debian nebo gentoo žere mnohem míň prostředků, ale na úkor použitelnosti...
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

Walard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 08 Května 2008, 18:09:03 »
Ubuntu hardy mě zabírá 125 MB. Jenom je tu kolísání zatížení procesoru od 5 do 20 %. To přičítám novému nástroji policy kit. Čím větší bezpečnost, tím větší zatížení. Ufw firewall je lepší než firestarter.
Oproti ubuntu gutsy se jen mírně zvýšilo zatížení procesoru.
Nepoužívám compiz-fusion, dost zabírá operační paměti. Co se mě líbí, že se zlepšil uživatelsky icewm - zabírá jen 96 MB.
Zkoušel jsem i jiné distribuce a unixy:BSD, open solaris. Ale vždy jsem ztroskotal na konfiguraci modemu.
Ubuntu se mi líbí díky komunitní podpoře.  :)

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #8 kdy: 08 Května 2008, 19:22:17 »
Já kompiluju každý den několikrát a taky už mě nebaví pořád programovat a vůbec, já bych všechny ty internety zakázal.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #9 kdy: 08 Května 2008, 19:29:23 »
Vsadím krk na to, že takový debian nebo gentoo žere mnohem míň prostředků, ale na úkor použitelnosti...
No tak to mas pravdu - ale len v tom zrani...Mam dualboot Ubuntu St./Dreamlinux - obidve s Gnome. Dream skutocne zere menej RAM a procesor je zatazeny tiez miernejsie oproti Ubuntu. Ale nepozorujem nejaku mensiu mieru pouzitelnosti - neviem na co narazas...Len pre informaciu - Dream je v podstate Debian Lenny
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Pavel Půlpán

« Odpověď #10 kdy: 08 Května 2008, 20:39:30 »
Co myslíš tou použitelností? Mě se Debian i Gentoo zdaj celkem dost použitelný... 8)
« Poslední změna: 08 Května 2008, 20:49:01 od Pavel Půlpán »

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #11 kdy: 08 Května 2008, 20:43:32 »
prasatko to taky zaujalo...
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 08 Května 2008, 21:07:30 »
Myslím BFU použitelnost... Debian, Gentoo atd. jsou distra, která jsou dělaná na "přiohnutí" a sestavení podle svého gusta, kdežto ubuntu je stavěné na co nejmíň snahy, takže má spoustu kravin navíc, i když je člověk třebas nevyužije, ale jsou tam pro případ "co kdyby"... Bohužel, tohle nemůžu podložit žádnýma relevantníma informace, takže jde vlastně jen o mé domněnky...
Linux Gaming Clan leader

Pavel Půlpán

« Odpověď #13 kdy: 08 Května 2008, 21:09:06 »
Tak já už tě nebudu prudit... je to přesně tak, jak to říkáš. :D

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #14 kdy: 08 Května 2008, 21:15:04 »
Mě nepřijde, že by toho mělo Ubuntu až tolik navíc, každopádně dost jsem toho po nové instalaci už vykopal :)
Gentoo, FreeBSD nebo Debian jsou samozřejmě nejlepší tím, že si je můžeš upravit podle svých potřeb, ale ne každý na to má zkušenosti, čas nebo chuť.
U Hardy Heron mě ale trochu zklamala pomalost a nestabilita Gnome a Nautilusu.
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

honorguard

• Host
« Odpověď #15 kdy: 08 Května 2008, 21:33:46 »
Já osobně jsem měl i Debian I Gentoo. Debian mi o moc rychlejší nepřišel. Navíc když mám teď KDE4, tak je to ještě rychlejší než třeba Debian s KDE3, kam se jak správně řekl Diwoczak se KDE4 dostane v roce 2015. Gentoo je rychlejší (u mě o dost) a je to celkem logické. Ono je něco jiného když použiješ distribuční jádro než když si všechny programy i s jádrem sám zkompiluješ. Co se týče použitelnosti tak promiň, ale kde jsi si v Ubuntu musel něco sám programovat? Já mám Jen Kubuntu a ještě jsem si žádnou část systému neprogramoval ;). Dokonce jsem snad ani nekompiloval... Možná tak jeden program. Jinak Gnome je pod Ubuntu kapitolou samo pro sebe.

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #16 kdy: 08 Května 2008, 22:01:21 »
Jdu si nainstalovat KDE4 :D
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

honorguard

• Host
« Odpověď #17 kdy: 08 Května 2008, 22:09:28 »
Ono je rychlejší hlavně kvůli novýmu QT... ale ta rychlost je znatelná a dost, zvlášť když je vypnutá grafická akcelerace... je to jak raketa. Ale zase je s tim hroznýho s*aní. Tak nevim co je lepší...

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #18 kdy: 08 Května 2008, 23:27:40 »
Nainstalujte si Kubuntu 8.04, KDE mi přijde méně náročné, než Gnome. Všechny potřebné aplikace tam jsou. Prohlížeč internetu (Konqueror, po naklikání Firefox, Krusader namísto Total Commanderu atd.).
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

honorguard

• Host
« Odpověď #19 kdy: 09 Května 2008, 00:03:14 »
Nevím jak konqueror ve starším KDE, ale v KDE4 mi přijde strašně utahaný... Jinak Gnome je pomalejší právě jen v Ubuntu, třeba v Debianu mi tak utahané nepřišlo. Nevím proč...

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #20 kdy: 09 Května 2008, 02:01:08 »
Nevím jak konqueror ve starším KDE, ale v KDE4 mi přijde strašně utahaný... Jinak Gnome je pomalejší právě jen v Ubuntu, třeba v Debianu mi tak utahané nepřišlo. Nevím proč...

Tipuju, že ten engine, na kterém je postaveno téma Human, je dost náročný a pomalý. Zkusil jsem si GNOME přepnout do nějakého méně náročného tématu a je to rychlejší.

honorguard

• Host
« Odpověď #21 kdy: 09 Května 2008, 02:23:00 »
mmt mmt mmt. Mluvil jsem o Konqueroru v KDE4. Tam žádné takové téma není. Je tam téma Oxygen a celé to stojí na rychlejším QT4... proč je to pomalejší netuším...

Teď jsem si po dlouhé době pustil konqueror a je to ok... že by to vyřešil nějaký předchozí update? Každopádně u mě je stále rychlejší Firefox a Opera...

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: 09 Května 2008, 06:35:01 »
Konqui v KDE4 má ještě spoustu neoptimalizovaných věcí, ale pokud se tam dostane webkit, tak bude lítat jako ďas
Linux Gaming Clan leader

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #23 kdy: 09 Května 2008, 19:39:23 »
mmt mmt mmt. Mluvil jsem o Konqueroru v KDE4. Tam žádné takové téma není. Je tam téma Oxygen a celé to stojí na rychlejším QT4... proč je to pomalejší netuším...

Teď jsem si po dlouhé době pustil konqueror a je to ok... že by to vyřešil nějaký předchozí update? Každopádně u mě je stále rychlejší Firefox a Opera...

Já jsem reagoval na toto:
Citace
Jinak Gnome je pomalejší právě jen v Ubuntu, třeba v Debianu mi tak utahané nepřišlo. Nevím proč...

honorguard

• Host
« Odpověď #24 kdy: 09 Května 2008, 19:55:30 »
Aha, tak to promin, chyba na mé straně  ::)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.