Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ovladače pro Nvidia z ATI Radeon 9800 Pro [vyřešeno]  (Přečteno 4836 krát)

scippio

• Návštěvník
    • LinJab
ovladače pro Nvidia z ATI Radeon 9800 Pro [vyřešeno]
« kdy: 07 Července 2006, 22:23:03 »
Zdravim všechny ...
měl jsem ATI Radeon 9800 Pro .. instalace zde podle wiki v pohodě ... nyní mám GeForce 6800 a chci nainstalovat ovladače ... a zde je problém:

Kód: [Vybrat]
$ sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-kernel-common
Čtu seznamy balíků... Hotovo
Vytvářím strom závislostí... Hotovo
nvidia-kernel-common je již nejnovější verze.
Navrhované balíky:
  nvidia-kernel-source
Následující NOVÉ balíky budou nainstalovány:
  nvidia-glx
0 aktualizováno, 1 nově instalováno, 0 k odstranění a 0 neaktualizováno.
Potřebuji stáhnout 0B/4059kB archivů.
Po rozbalení bude na disku použito dalších 12,5MB.
(Čtu databázi ... nyní je nainstalováno 125958 souborů a adresářů.)
Rozbaluji nvidia-glx (z .../nvidia-glx_1.0.8762+2.6.15.11-2_i386.deb) ...
dpkg-divert: `diversion of /usr/lib/libGL.so.1 to /usr/lib/nvidia/libGL.so.1.xlibmesa by nvidia-glx' clashes with `diversion of /usr/lib/libGL.so.1 to /usr/lib/fglrx/libGL.so.1.xlibmesa by xorg-driver-fglrx'
dpkg: chyba při zpracovávání /var/cache/apt/archives/nvidia-glx_1.0.8762+2.6.15.11-2_i386.deb (--unpack):
 podproces pre-installation script vrátil chybový status 2
Při zpracování nastaly chyby:
 /var/cache/apt/archives/nvidia-glx_1.0.8762+2.6.15.11-2_i386.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
ještě podotýkam, že bych rád ty ovladače nainstalovat normálně přes zdroje z balíčku ....
JID: scippio@linjab.net
"Linux mě někdy svojí jednoduchostí děsí ..."
# pacman -Rnsc ubuntu # pacman -S ArchLinux

kozzi11

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 08 Července 2006, 21:58:25 »
a včem je problém prostě odinstaluj ten balíček fglrx co ti to tam píše že sním má problémy no a pak to zkus znovu a pokud to bude dělat potize tak pouzi --force nebo jak to je

scippio

• Návštěvník
    • LinJab
« Odpověď #2 kdy: 08 Července 2006, 23:21:24 »
Citace: kozzi11
a včem je problém prostě odinstaluj ten balíček fglrx co ti to tam píše že sním má problémy no a pak to zkus znovu a pokud to bude dělat potize tak pouzi --force nebo jak to je
Právě, že o tom balíku fglrx apt nic neví, nemůže ho to najít. A nemůžu najít vůbec žádnej balíček kterej by byl nainstalován a měl něco společného s fglrx (všechny jsou 'asi' odinstalovaný). Ale bude to něco takového co bude s tím souviset, protože jak sem psal předtím jsem měl ATInu a teď jsem jen vyměnil grafiku za nVidii....

Napadlo, jestli třeba nemohlo něco způsobit to, že balíčky jsou sice odinstalované, ale jejich souboru (knihovny,atd.) jaksi zůstaly v systému .. což by pak způsobilo daný konflikt, ale jak poznám co a kde mám a můžu vymazat .. :/

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 09 Července 2006, 09:07:34 »
Spusť v recovery módu (volba z Grubu při bootování)
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorgtam zvol mesa ovladač pro nvidiu, tedy "nv" a nastav další pokud bude potřeba.
Po náběhu GUI spusť Synaptic (pokud máš Gnome) a tam najdi ty již staré ovladače pro ATI a kompletně je odeber včetně konfiguráků.
Restartni a nainstaluj ovladače pro nvidiu, tedy
sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-settingspak spusť
sudo nvidia-glx-config enablea mělo by to fachčit.
» Linux Mint on mini-ITX boards «

scippio

• Návštěvník
    • LinJab
« Odpověď #4 kdy: 09 Července 2006, 13:28:29 »
Citace: GlidingFLY
Spusť v recovery módu (volba z Grubu při bootování)
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorgtam zvol mesa ovladač pro nvidiu, tedy "nv" a nastav další pokud bude potřeba.
Po náběhu GUI spusť Synaptic (pokud máš Gnome) a tam najdi ty již staré ovladače pro ATI a kompletně je odeber včetně konfiguráků.
Restartni a nainstaluj ovladače pro nvidiu, tedy
sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-settingspak spusť
sudo nvidia-glx-config enablea mělo by to fachčit.
Takže, dal jsem recovery mod, znovu nastavil xorg.conf pres dpkg-reconf..... a pak dal startx pro nastartování gnome, tam jsem dal synaptic, a teď (píšu po znovu) nevím jaké balíčky s ATI ovladači odebrat.

Ještě jsem si všiml jedné věci, nevím zda to je podstatné, ale podíval jsem se na ten /usr/lib/fglrx/libGL.so.1.xlibmesa a je to neplatný odkaz, měl by směřovat na /usr/lib/fglrx/libGL.so.1.2 ale v té složce je jen tento odkaz.... viz.

scippio

• Návštěvník
    • LinJab
« Odpověď #5 kdy: 11 Července 2006, 03:42:54 »
Takže jsem se rozhodl, že se budu trochu namáhat a vyřešil jsem to...

Problém v tomhle:
dpkg-divert: `diversion of /usr/lib/libGL.so.1 to /usr/lib/nvidia/libGL.so.1.xlibmesa by nvidia-glx' clashes with `diversion of /usr/lib/libGL.so.1 to /usr/lib/fglrx/libGL.so.1.xlibmesa by xorg-driver-fglrx'Nevím zda bylo nutné postupovat tak jak jsem postupoval a zda to bylo správně nebo špatně, ale bylo to instinktivní a funguje to :D.
Takže smazal jsem adresář /usr/lib/fglrx/ (viz. obrázek v před. příspěvku) v kterém byl stejně jen neplatný odkaz a při zběžném prohlídnutí: dpkg-divert --list jsem si všiml:
diversion of /usr/lib/libGL.so.1 to /usr/lib/fglrx/libGL.so.1.xlibmesa by xorg-driver-fglrxtakže jsem to pomocí dpkg-divert --remove /usr/lib/libGL.so.1 odstranil .. a pak už jen apt-get install nvidia-glx a zbytek znáte sami ... nastavení xorg.conf a pohádky je konec. :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.